Policijski glasnik

СТРАПА 24

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 2

женом, која је из Оршаве дошла и са њом ое венчам у Текији 1892 год. По венчању вратим се са женом на Ђердап и продужим радњу до конца ове године 18 92 год. и погато сам носрнуо са радњом то ову напустим и ту до пролећа останем, када сам отишао у Сип и ту понова отворио фурунџиницу где сам радио годину дана. Како није било рада то сам радњу понова морао напустити и одем са женом у Турну Северип где сам служио код Пикоде Н. фурунгдије, који је био са радњом у близини поште. То је бидо од прилике 1 89 4 год. Код Николе служио сам непуних 6 м-ци, па сам изашао и ступио код неког грка Ристе Н. са радњом на вел. пијаци. Овде сам провео 1 Ј / 2 —2 године, па сам напустио службу и седео код куће. За то време док сам без службе био радио сам код синова Јакова Грофа, Фурунџије. Овде сам радио само месец дана, па сам ступио у радњу код некога Вилхелма Шварца фурунџије и воденичара.

То је било 189 5 год. п код њега сам иробавио 2 године. 1897 год. изашао сам и стуиио са женом на лађу „Излаз,« која је ишда само од Турне до Оршаве. Овде сам пробавио 15 дана, управо толико је и дађа радила, јер она плови само кад је мала вода, а одавде се вратим у Турну где ступим на другу лађу »Хумберт. 8 Жена ми је била куварица. Овде смо били док лађе те године нису престале до зиме, коју сам провео у Турни, у засебном стану. С пролећа 1898 год. кад оу лађе прорадиле сгупио сам понова на лађу иХумберт 8 и са њом смо дошли до Пеште, где је она остала на реперацији, а другом дађом врате нас у Турну где ме приме на лађу „Галац." Како је капетан био рђав човек, то иступим са ове лађе и седео сам у Турни, док нисам добио лађу „Елбу." До јесени ове године био сам са малим прекидима непрестано по лађама, па пошто сам се одморио неколико дана кренем се за Београд. То је бидо октобра м-ца ове године и то пре Митрова дана.» Кад је овде дошао седео је најпре петнаесгину дана код ((Битоља", а по том му је и жена дошла, када је он ступио као келнер —

„шпајстрегер" код убијеног Косте, а жена му стулила у службу код једног чиновника друштва за електрично осветљење. После петнаест дана, а на недељу дана пред извршење овога дела, он је од убијеног Кооте изашао под изговором да иде у Румунију, али није отишао, већ се настанио код поменутог носача Живка, где је остао до дана извршења дела, па су се тада и он и жена преселили код г. Димовића, овд. порезника, код кога се његова жена као куварпца погодида а код кога је он и ухваћен. За питање о Спириној одговорности од врдо је велике важнооти да се зна његов ранији живот, те се моле све власти, нарочито оне пограничне према Румунији, а и приватна лица, да јаве кв. савамалском Управе града Београда што о њему знају и да ди је истинито напред изложено казивање? ж. Л.

1; • *

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Ноћу између, 2 4 и 25 пр. м-ца у М. Копешници у срезу лесковачком убијен је један непознат човек у моменту кад је хтео извршити разбојништво над кућом Маринка Стојиљковића, тамошњег. Убијени је средње^ раста, стар око 28 година, плав, сувоњав, обријан, у обичном сељачком оделу, у влашким опанцима. Код њега је нађена и једна торба, а у њој 2 кључа за врата, 4 калауза и друге ситнице. Скреће се пажња свима полиц. н општинским вдастима, а и приватним да, ако би гато ближе знали о овомо човеку, известе начедника среза лесковачког с позивом на Бр. 23572 од 1905. године. Ноћу између 30. и 31. пр. м-ца извршена је крађа Николи Миловићу, књиговођи из Београда. Том приликом однето је : 2 нова креветска чаршава са чипкама, 2 асталска нова чаршава, 3 навлаке за мале јастуке, 5 белих оалвета са монограмом Н. М., 1 јегерова кошуља, 10 комада џепних марама оа монограмом Н. М., и друге разне ствари у вредностп преко 60 динара. Скреће се пажња свима властима и приватнима, да у случају појаве ових крадених

ствари , одмах доставе то кварту дорћодском Управе града Београда с позивом на'Гр. 1097 5 од 190 5. год. Јосифа Крснића, кафеџију из Шапца, влаот среза посавског округа ваљевског ухватила је у продаји 6 нових оребрних сатова и 4 бријача. №. сатова ове су: 932, 1 1 4, 21407, 19160 21242 и 2870. Пошто се сумња да су ови сатови крадени, то се скреће пажња свакоме, да у сдучају каквога сазнања о њима извесги начелника среза посавског с позивом на Бр. 14594 од 1905. године. Обрен Маркулић, земљоделац из Тршића у срезу тамнавском, у наступу душевне поремећености напустио је своју кућу још 10. окт. пр. год., и до данас ее није вратио нити се зна гага је с њим било.

Обрен има до 3 5 год., средњег је раста, омеђ у. опгате, при говору намигује очима. Од одела имао је на себи у времену напуштања куће: копоран и гуњ од сукна, без чакшира, на глави шубару, а на ногама онанке. На молбу начелника среза тамнавског, износимо Обренову слику, и умољавамо сваког оног, ко би о њему ма шта знао, да то саопшти својој најближој опгатинској или полицијској власти, која ће о свему одмах известити начелника ореза тамнавског с позивом на Бр. 20765 од 1905 год.

Услед непотпуности извегатаја начелотва окр. тимочкога, у извегатају о кретању криминалитета за меоец октобар 1 905. год. изнето је, да је' у срезу бољевачном било 2 убиства и 3 покугааја убиства. Према накнадном извегатају поменутог начелства од 3 0. децембра пр. год. Бр. 12184 једно од ових убистава извршено је у срезу тимочком, а један покушај убисгва извргаен је у срезу зајечарском.

уредиик, пуи/ан 3). ЈЈлимииЋ

Штампа 1^раљ. Срп. Државна Штамларија