Policijski glasnik

СТРАНА 232

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 27

Све административне кривице суде дотични Министри. Према овоме, општински судови имају у суђењу истуиних гиумских кривица сва права која имају и полицијске власти.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ ф*« ИЗ ПОЛНЦИЈСКОГ АЛБУМА И поред свакидањег напретка у цивилизацији, и поред то.шких школа, — ипак има нарочито код нао, још врдо много сујеверног света, чије сујеверије експлоатише маса врачара, гатара и разних варалица. Сама наша престоница, жиша наше просвећености, издрзкава велики број таквих експлоататора сујеверија.

Када је запитана зашто се не окане овога посла она је отворено рекла: (( Па, господине, ја не крадем и не арам, а што ми луд свет даје паре, ја нисам крива; зар ви не би примили паре кад би вам неко дао. # И заиста је чуднозато, како једна обична нешколована циганка, још балавица, може да вуче за нос толике озбиљне, често пута школоване и интелигенгне особе! Верују јој као каквом пророку. Приликом гатања, бацања карата, с( лечења» и т. д. Зорка врши и преваре и на врло вешт начин узима веће суме. Обично при већим преварама превареним особама пукне пред очима и виде да су жртва варалице, али је често пута то све доцкан, јер се ова крије под разним именима, а и кад се ухвати оштећени остаје без накнаде, јер они увек паре прикрију. Са тога износећи њену ФотограФију скрећемо иажњу публици да је ое чува и јури из својих

Међу те експлоагаторе спада и ова Зорка Јовановић, циганка, жена Пегра Јовановића, џамбаса. Тек јој је 20 година, а изучила је све разне начине за што успешније варање лаковерног света. Занат је изучила код своје свекрве, чувене Кате — Ма.рије — Стојке — Јовановић , с којом је до прошле године обично заједно госте нримала или по вароши ишла, те се с једне стране учила, а с друге њој помагала ради што успешнијег варања. Када је њена свекрва сталном полицијском присмотром и неколиким казнама заплашенп, онда ју је снаха Зорка са младалачком енергијом и умешношћу потпупо заступила и почела самостално бацати карте, врачати, бајати, давати лекове и т. д. Ономад је ухваћена на самом делу, када је једној госпи из Космајске улице погађала «што је било и шта ће јој бити." Када је приведена кварту она је једном писару новајлији казала лажно име — Мара Младеновић, те је кажњена поред врачања и гатања и за обману. Ово јој није прва казна, јер је већ два пута раније кажњавана, а и слика јој је у 10. и 11. броју ( ( Полицијоког Гласника" од прошле године публпкована, заједно са њеном свекрвом.

домова, а и полицијским органима да јој не дозволе тумараље по кућама.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА У селу Лојаницама у срезу посаво-тамнавском, између 17. и 18. ов. м-ца нађена је једна мангуп кобила са ждребетом. Кобила је длаке ђогатаоте, а ждребе је доратасто и путоного. Скреће се пажња свима полицијеки.м и општинским властима, као и привагнима, ако би знали сопственика стоке, да о томе извеоте начелника среза посаво-тамнавског о позивом на депешу Бр. 772 3.

Т Р А Ж Е С Е Мирослав Петковић, бив. шегрт код Ђоке Милетића, бравара из Београда, побегао је од свога мајстора незнано куда. Мирослав је стар 1 4 год.., омален, плав, на глави има качкет, а на ногама опанке. Позивају се све полицијоке и општинске власти, да Мироолава потраже, па о резултату тражења известе кварт палилулски Управе града Београда с позивом на Бр. 8 303.

Милорад Каргановић, бив. шегрг код Николе Ф. Глишића, трговца из Ваљева, побегао је од свога газде и оада се не зна где је. Милорад је родом из Пожеге, отар 15 година, омален, црномањаст, у оделу цивилном, а на глави ноои сламњи шешир. Препоручује ое свима подицијским и општинским влаотима да Милорада потраже у својим домашајима и пронађеног упуте начелотву округа ваљевоког или Управи града Београда. Тому Андријашевића, из Лазова, ооуђеног на затвор, тражи начелник среза кооаничког актом Бр. 53 30. Нропађеног треба стражарно спровести среској власти.

П 0 Т Е Р Е Радован Марковић, слуга из. Вел. Црљени и Аница жена Милана Ђорђевића, из Вел. Црљени, 16. ов. м-ца у вече извршили су крађу отвари па по том заједно одбегли. Радован је раста високог, добро развијен, у опште пдав, бркова всликих, танких и жутих, образа дугих, крупно говори, у одолу јс цивилном, на глави носи шубару. Аница је гтара 31 годину, раста оредњег, обрва малих , у опште плава, лица сувоњава, образа округлих, на једном палцу од руке нема јагодицу испод нокта, одозго на стопали деоне ноге има рану од посекотине, у сељачком је оделу. Наређује се овима по.шцијским и општинским властима да их живо потраже, па у олучају проналаска, да их стражарно упуте начелнику среза колубарског окр. београдског с позивом на акт Бр. 6 499. Душан — Душко — Таорђевић и брат му Милан, обојица скптачки цигани, ноћу између 17. и 18. маја тек. год. побегли оу пз ореског затвора у Аранђеловцу, у коме су били због пет убистава. Душан има 26 година, раста је средњег, бркова малих и танких, у једно је око ћорав; у оделу је од сурог сукна. Милан има 18 година, ожењен је, дежмекаст, у истом оделу као и брат му Душан. За одбеглим злнковцима наређује се најживље тражење. Пронађене треба спровести под оигурном стражом начелнику среза јасеничког округа крагујевачког с позивом на акт Бр. 10602. Крађе стоке. Непознати крадљивци 2 5. ов. м-ца по подне украли оу једног вола са пашњака Обрада Војиновића, из Деснотовца. Во је матор 4 године, длаке сиве, а по десној нози шарене, малих рогова, у десно уво ровашен. Нрепоручује се овима полицијским и општинским влаотима, да за крадљивцима и покрађом трагају, па о резултату известе начелника ореза деспотовачког с позивом на депешу Бр. 8720. Ноћу између 2 4. и 2 5. ов. м-ца непознатп крадљивци украли су јодног коња са пашњака Милана Полицана, из Дебелог Луга. Коњ је матор 5 год., длаке вране, без белега и роваша. Нека све полицијске и општинске ваасти, наотану да се крадљивци и покрађа пронађу па о резултату трагања извесге комесара полиције у Мајдан-Пеку с позивом на депешу Бр. 725.

Штамп« Краљ. Срп, Државиа Штампарија

ургдник, пушан Ј). 7?/шмпић