Policijski glasnik

СТРАНА 80

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 10

Штампа 1\раљ. Срп. Државна Штампарија ургдиик, пушан Јј. ј*7 /шмпић

чињало би јако лајати, извештавајући на овај начин свога господара о могућој опасности, и позивајуђи га, у исто доба, да се приправи за напад или одбрану. У случају сумње у успех борбе, псето трчи у најближу полицијску стражару и захтева помоћ. По угледу на Белгију и париска полиција дресирала је псе за спасавање утопљеника из Сене, а крајем прошле године и Немачка је слала у Белгију нарочитог полицијског чиновника. да на лицу места види и оцени корист од паса у служби полиције сигурности. Пробе, које су пред овим чиновником са псима извођене, испале су на опште задовољство. Пси су откривали крадљивце, притицали у помоћ агентима сигурности, скакали на нападаче који су пуцали, и на знак изненадне узбуне скунл.али се на одређеном месту. Према овоме вероватно је, да ће и Немачка следовати примеру Белгије и Француске. СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Непознати крадљивци ноћу између 27. и 28. пр. м-ца украли су: Милаиу Ђелакару, из Бреоног Ноља, једна нова коњека кола о<рарбана жутом бојом, са жигом „М. Ђ, " узду и полован ам; Биколи Стојановићу, из истог места једну кобилу цране длаке и једну доратасгу ждребицу, и Апраму Стојановићу, из Читлука једног коња мрко-доратасте длаке и цветастог. За крадљивцима и нокрађом наређује се енергичио трагање. О резултату истраге греба извеотити начелство округа крушевачког с позивом на депешу Бр. 2170.

Крађа стоке. Неиознати крадљивци ноћу између 20. и 21. пр. м-ца украли су из затворене кошаре две краве Обраду Илићу, земљоделцу из Парцана, ореза космајског. Једна је крава длаке жуте, матора 9 година, без роваша, од ње је остало мало теле од три месеца, а друга је такође длаке жуте, матора 3 године, цветасга, без роваша. Нека све полицијске и општиноке власги живо потраже крадљивце и крадене краве и у олучају проналаока о томе известе начелмика ореза космајоког о позивом на депешу Бр. 3703. Непознати крадљивци. ноћу измећу 23. и 2 4. пр. м-ца украли су дие краве Радоју Тодоровићу, из Роночева, среза коомајског: Једна је крана матора 8 година, длаке жуте, без роваша, један јој је рог пробушен, а друга је длаке црвене, матора 5 година, без роваша, један јој је рог пробушен, стеона, по глави и репу бела. Скреће се нажња свима полицијоким и општино;-.им влаотима да крадљивце и крадене краве нотраже, и у случају проналаока о томе извеоте качелника ореза коомајског о позивом на депешу Бр. 2!)92.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА Пре иекодико дана ухваћено је у Ваљову ово лице, које се представљало као глуво-немо и на нисмена питања истим начином одговорило: да ое зове Пегар Петровић, да је родом из Призрена и да је у Баљево дошло из Фијуме преко Шапца и Уба. Даље је код начедотва изјавидо, да је глувонемо од рођења, да је читати и пиоати научидо у манастиру Хилендару, да не ради никакав занат, већ падничи. При њему су нађене две исправе : једна на туроком језику и гласи на име Антона Пучека, а друга пола на француском, а пола опет на турском и г.ааси на Петра Петровића, како је ово лице изјавило да се зове. Обе иснраве добило је, вели, у туроком коноулату у Фијуми. Према овим разиоименим иоправама* изјавама овога лица и у опшге његовом држању, начелство је пооумњало у његову исправноот и спровело га Аитропометријско-Полицијоком Одељењу у Београд ради утврђења идентичности,

се крије нешто друго, тс изнооећи слику овога лица' молимо оне, који би што о њему знали, да известе Управу гр. Београда о позивом на Бр. 7062. Ж. Л. т «4»*» СКР1ЂЕ СЖ ПАЖЊА Никодије Костић, земл,оделац из Живице, среза пожаревачког, који је у последње нреме жинео у Пожаревцу, има да издрзки једпу годину нодицијског надзора, али је од пре извесног времена отумарао из меота пребивања и до оада се није могао проиаћи. Никодије је отар 3 5 година, виооког раста, у лицу пдав, малих плавих бркова, брија ое, у сељачком оделу. Обраћа ое пажња свима влаотима у чијем ое подручју Никодије налази, да га подвргну издржавању надзора.

где је, пре него што оу и предузете какве мере за оазнаље о његовој дичнооти, проговорио на занрепашћење спроводпика— иизјавио, да се зове Август Грубишић, да је родом из Беловара код Загреба и да је.по занимању музикант; да је као такав, аи као обичан слуга, пооледњих девет годииа нровео по циркусима и оа њима пропутовао целу Руоију, Балкан и Малу Азију. Пре два месеца био је, вели, у Земуну при панорамама, а продавао је и неке папире по вароши. По том да је пао у болницу земунску, из које је изишао 8. пр. м-ца, и дошао у Кленак у намери да пређе у Шабац и тражи рада. Како пије имао исправе купио је од неког лица оне при њему пађене иоправе на турском језику, на онда прешао у Србију и дошао у Ваљево ради тражења посда. Кад га је власт ухватила он се, вели, побојао да из његовог говора не познаду да није из Призрена, те ое с тога морао правити глувонем. Међутим тај разлог за изигравање глувонемости није вероватаи и по свој прилици овде

Т Р А Ж И С Е Божидара оина Петра Аћимовића, земљод. из Београда, који јо био бакалски шегрт, ностало је пре неколико дана и до сада ое није иронашао. Божидар је отар 12 година, оредњег раста, округлих образа, црномањаот; од одела има на себи дугачак црни капут, црне панталоне, на глави качкет а на ногама опанке. Скреће се пажња свима полицијским и општинским властима да Божидара потраже и у случају проналаска о томс известе кварт врачароки с позивом иа акт Бр. 297 9.

Н А 3 Н А Њ Е Комилети »Полицијског Гласника" за 1905: и 1906. год. могу се добити у уредништву ио цену од 20 динара. за једну годинц, у елегаитном тврдом иовезу. Новац треба слати благајни Минист&рства Унутр. Дела.