Policijski glasnik

БРОЈ 20

ПОЛИЦИЈСЕИ ГЛАСНИК

СТРАНА 165

ОШсегз), чији је задатак сличан ономе раније поменутог Раго1е — ОШсег8-а. Иробација се не примењује свуда само на новаке, нити оамо на младе људе. Баш у Масачусету године 1903. од 8140 лица подвргнутих пробацији било је не мање од 6236 лица, старих преко 21 године. Рок трајања пробе у разним државама различит је. Негде је он у сваком случају онолики, колико судија нађе за сходно, а негде закон одређује Једно време за сваки случај. Једна комисија у држави 11>у-Јорку ту скоро предложила је. да тај рок за злочинства не буде испод 1 године, а за остала дела испод 3 месеца. Вредност ове установе једва се да проценити; у првом реду не за то, што код > ње не долази до осуде, већ за то, што кривцу уштеђује љагу претходне казне и што га на дуже време подвргава једном благотворном надзору. За ова лица није довољно поучити их на. претреоу, па их онда оставити евентуално годинама саме себи и својој судби1ги. III. Судови за омладину. Иипробација, ни реФормни системнису установе само за малолетнике у правом смислу, јер оне обухватају и старија лица. Трећа установа, суд за омладину (ЛиуенИе СћЈМгеп'« Соиг!) је установа само за младеж. Она је посвећена особеним интересима оних, који у време довођења пред суд нису ирешли 16 година (ово је правило). У Америци је призната веза између злочина и социјалних проблема, као што су нарочито занемарена сирочад и малолетници напуштени од својих родитеља; све ове класе доводе се пред особени суд за омладину и то наравно деликвенти обично одвојени од осталих. Између малолетника и старих злочинаца не сме постојати никаква заједница ни у просторном ни у временом погледу. Зато се они и пре и за време претреса држе даље од додира са старијима, суди им се у друго време, а више пута и у другим просторијама или зградама. Сем просторног и временог тежи се и за стварним диФеренцирањем. На ствар једнога дечка треба друкчије да се гледа, него на поступке старијих људи. Ако он узме играчке из каквог дућанског излога, онда он, тако се мисли у Америци, не врши ј|'дан злочин у нравом смислу речи, већ обешењаклук или можда јуначко дело, како то он сам сматра или његови другови, који то управ понајбоље могу и да оцене. За то с њима и треба другачије поступати него са лравим злочинцем. Место да се затвара, уклањају му подстрек аа злочин. С тога је један случај дао повода, да се уреде игралишта, да се спреме гомиле песка за играње, те да дечаци у будуће не буду принуђени да себи краду играчке. Да би их задржао од скитања, он их контролише како посећују школу. Која ће се криминална установа (пробација, упућивање којој Фамилији или у реФормнушколу, или напослетку уреФормну казнионицу) у ком случају применити као целисходна уз мпоге друге мере може одлучити само сиецијалиста. за дечије ствари.

Само дечји судија треба да буде један такав снецијалиста. Ноправка малолотника на сваки начин захтева извесне обзире не само према њему, већ и према његовој околини. За то закон у многим напреднијим државама даје широка права дечјем судији према свакомо, који са. малолетником долази у буди какав однос. Опомена, пробација, новчана казна, па чак и затвор, све су то мере на које он има права према немарљивим родитељима, који пренебрегавају своју дужност. Лица, која заводе наивну или напуштену децу на деморална дела, која им продају забрањене артикле, позивају се на суд и кажњавају. Дечји судија је у неку руку централа за старање о деци. Организација ових судова је неједпака. Иагде је дечји судија само дечји судија; негде пак он уз то врши и друге судске нослове, а има. и таквнх држава и месга, где сваки редован судија преко годипе само неко време (по месец дана у ФиладелФијијјј врши дужност дечјег судије. Прва врста на сваки начин да је најбоља, јер само код ње може бити речи о судији као специјалисти за дечје Ствари. Дечјем судији номаже РгоћаИоп ОГПсег. Он саопштава сваку дечју ствар. По том до претреса прибира податке о стању •ствари, да би на претресу својим предлозима могао користити судији. Ако за тим оптужени буде стављен под пробацију, онда ОШсег предузима надзор над њим. У његовој личности, дакле, сједињене су три делатности: полицијска до претреса, д]>жавног тужиоца на претресу и надзорничка по прет]>есу. Ову установу сви стручњаци у Америци сматрају за усиешну и ако је још млада. 1. јула 1899. почео је дејствовати први суд за омладину у Чикагу. До 1904. већ су установл>ени ови судови још у 8 држава и у 11 великих градова Уније. Аустралиске, енглеске и ирске вароши следовале су њима. Уштеде на овим судовима су знатне, те и са те материјалне тачке гледишта излази као боље: „Спасавати децу, него кажњавати злочинце. <( * * * Из ових реФерата о американској криминалној политици могле би се извући паметне конзеквенце и за питање о уређењу наших казнионица, које је на прагу. Пама није познато ни какав је план, ни на којој се основи и за кога се има подићи нова наша казнионица у Јагодини, али ова слика американских казнионица пружа пам овај савет: Казнионица у Јагодини мора бити чисто новога система и у ирвом реду намењена малолетницима и лицима, која се први пут осуђују. Наше прилике недопуштају нам да имамо са свим оделит завод за малолетнике, али он се може са' свим оделито подићи уз већи завод као што је случај код митровачког казненог завода. На тај начин и ми би имали казнене заводе оба система, од којих би стари служили за повратнике и непоправл,иве злочинце из навике и проФесионалг-ге. Миливоје Ј. ПетровиЂ.

0УД0КЕ ИОТРАГЕ И ПОЛИЦИЈА Ј^ао марочита мау^а (НАСТАВАК) Изнесене граФичке таблице пОказиваће везу измећу географске и социјалне оредине с једне, и криминалитета с Д]>уге стране; друге ће опет представљати генеалогију чувепих злочинаца и показпвати улогу наеле1,а у ства]>ању злочиначког тила; тре1та врста ових таблица показиваће геог|>аФску поделу општег криминалитета, док ће нас четврта упознавати са разним облицима тетовираних знакова, нацртима и списима злочинаца, који су врло важни извор за реконституисање криминалне психологије. Фотографије или сами злочинци олакшаће изучавање свега онога што се одГТОСИ На ИС1П1Т1ШаП>0 ФИЗИ0-ПСИХ0Ј10П1К0Г персоналитета злочинчевог, као што су н. пр. знаци дегенерације код тако звапнх рођених злочинаца, и т. д. Инструменти за испитивање осетљивости, мотилитета и емоције злочинаца наћи 1>е тако1 )0 места у овим лабораторијум.-музеумима, и послужиће као важни доказни елементи п]>иликом изучавања злочинчевог персоналитета. Колекција, разних корпус-деликата и карастеристичних радова злочинаца у самим затворима, ноказаћс њихову интелигенцију, моралност и осећаје, и пружити драгоцене податкео њиховој психологији. Колекција тонографских планова и метричких Фотографија леша, олакшаће лреглед жртве и рана, а један нарочити и веома разноврсии материјал улутиКе оргаие сигурности како да сачувају, изучавају и сравњују трагове сваке врсте. И најзад: ФотограФије у природној величини иотпомагаће знатно испитивање проФесијоналних и осталих особених знакова, који служе зе доказ идентитета. Само на овај начин, и уз приномоћ резултата сувремених наука, могуће је данас студирати криминалитет и успешно водити полицијско-судске истраге. Људи, који изиђу из ових будућих школа, у место да буду правници који ће знати само апотрактне ствари, познаваће у истини механизам криминалног живота и средства за борбу противу криминалитета к У току даљег излагања видећемо како је НичеФоро разрадио овај опгнти иацрт програма за изучавања криминологије и научне полиције. Место злочина Пошто је нретходно констатовао, да ис'трага, по нравилу, почиње исиитивањем места на коме је злочин извршен, нисац тврди да је веома важно, како због саме исграге тако и због поротника, судија и вештасса, сачувати тачан изглед овог места у свима деталкима. Ово се до скора постизало — а у земљама у којима су истраге остале кристалисане у старим емниричким Формама — и данас се постизке пиоменим занисницима (увиђајима), иише или мање де-