Policijski glasnik

СТРАНА 288

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 35

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Учињена су нам ова питања: I. Суд општине градичке, актом овојим Бр. 1219, пита: »Суд ово општиноки оаставио је свој буџет прихода и расхода за ову годину под 10. јануаром ове године. 11 а како тада није био извршен разрез пореза за 1907 годину, то је као мерило за стопу приреза узета пепосредна пореза по расаореду за 1906 годину, ипрема непосредној порези исте године дошао је лрирез за покриће буџетских расхода по 88°/ 0 од непосредне порезе. По свршеном разрезу пореза за ову годину стање непосредне порезе знатно се изменило услед извесних ослобођења, тако да је непосредна пореза за ову годину подбацила од прошле године за 220. дин. и према томе прирез према одобреној стопи дошао би 91.50°/ о . При нриступању разреза одобреног приреза суд је наишао на тешкоће јер када би распоређивао прирез по утврђеној стопи 88°/ 0 онда би мање распоредио но што је одобрено за 193. 60. дин. а да би распоредио сву суму одобрену буџетом морао би прекорачити стопу одобреног приреза 88°/ с што није смео учинити. Моли се уредништво за што скорије објашњење како да суд у овом случају поступи. — На ово питање одговарамо: Ако је суд уверен, да се ова разлика од 193. 60 динара, која би се јавила услед тога, што је стопа приреза одобрена према непосредном порезу из 1906 године, не може покрити ни ванредним приходима општинским ни уштедом, онда нека одмах врати буџет окружном одбору са објашнењем у чему је ствар, и нека тражи да он стопу приреза попне ирема непосредном порезу за ову годину на 91. 50.°/ 0 како би се избегао деФицит и све незгоде по живот општински, које се неминовно јављају, кад општински суд није у положају да иснлати издатке, предвиђене буђетом.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

Т Р А Ж Е С Ш Тихомира С. Јагодића, из Зарожја, који има да одговара за изиесно казнимо дело, тражи начелник ореза рачаноког. Тихомир је отар 31 годину, оредњег раота, сувоњав, зелених очију, а па .чеду више оаме обрве има ожиљак од мртве косги; на глави има шајкачу, у сељачком је оде.Ју, а на ногама има опанке. Препоручује се овима по.шцијским и општинским властима да Тихомира потраже и пронађеног спроведу поменутом наче.шику с позивом на акт Бр. 8059. Чедомира Ј. Милојевића, из Ланишта, који се бави прављењем лажног цвећа и даваљем мађионичарских престава, тражи начелпик среза беличког, ради снровода суду. Че-

домир је стар 3 3 године, средњег раота, црномањаст, на једном уху ноои малу ринглицу, на глави има Фес оа кићанком, у цивилном је оделу, преко рамена носи трговачку торбу (јанџик), и на ногама чизме. Позивају ое ове вдасти да Чедомира најживље потраже и нађеног иод јаком стражом спроведу иотом начелнику с позивом на Бр. 7993. Ведимира, сина Митра Кесеровића, који је 18. тек. м-ца нобегао од своје куће, тражи Управа града Београда ради иредаје родитељима. Велимир је стар 2 0 година, средњег раста, прилично развијен, смеђ, граораотих очију; од одела има: нов копоран и гуњче од оукна, нове чакшире, наглави полуастраганоку шубару, а на ногама опанке. Пронађеног треба упутити поменутој Управи с позивом на акт Бр. 3 42 1 3. Петра, оина Јефте Томашевића, из Савицца, који је 12. ов. м-ца отумарао, тражи начелник ореза јабланичког ради предаје родитељима. Петар је стар 15 година, средњег стаоа, сувоњав, плавих очију, на лицу има лишај; од одела има: тежану кошуљу, јелек од сукна, на глави шајкачу, а на ногама опанке и вунеие чарапе. Позивају се ове по.шцијске и општинске власти да Петра у својим домашајима потраже и пронађеног упуте поменутом начелнику с иозивом иа депешу Бр. 1 426.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА 19. т. м. ухватио је комесар Топчидерске Полиције Павла Јорговића, бив. осуђеника, по занимању клонФера, родом из Оточца у Ауотро-Угарокој. Код њега је нађено неколико крадепих оваца, а и раније је био осуђиван

П О Т Е Р Е Непознати здиковци 16. тек. м-ца у вече око 9 часова, а на друму који води за Кладово, извршили оу разбојништво над Јованом Палићем, земљоделцом из Јабуковца, и том су му приликом отели и једног двогодишњег јунца, бело-жуте длаке, а без роваша. Нека ове полиц. и општинске вдаоти настану да се ови з.шковци пронађу, па о резултату известе начелнИка ореза брзопаланачког с позивом на депешу Бр. 6 47 9.

Ђура Јовановић — Ђорђе Марка Мргића, из Барајева, побегао је 16. ов. м-ца из притвора. Хура — Ђорђе је стар 25 година, средњег раста, смеђ, од одела има: копоран и чакшире од шајка, а на ногама опанке. Препоручује се свима по.шцијским и општинским властима да Ђуру — Ђорђа најживље потраже у кругу своје власти и нађеног под јаком стражом спроведу начедству округа ваљевског о позивом на депешу Бр. 977 1. Нивола Јовановић, из Трна, који је осумњичен да је ноћу између 12. и 13. о«. м-ца извршио убиство над Савом Ристовићем, из Доброг Дола, чим је оазнао да га влаот тражи, побегао је пезнано куда. Никола је стар 48 година, малог раста, дежмекаст, граорастих очију и у опште смеђ. Позивају се ове полицијоке и општинске власти да Николу најживље иотраже у својим домашајима и пронађеног под јаком стражом спроведу начелнику среза косаничког с позивом на депешу Бр. 10538.

за крађу стоке. Сада одговара за оличне опаоне крађе код начелника среза: врачарског, космајског и кодубарског округа београдског.Како се сумња, да је Павле за четири године, од како је пуштен са осуде, извршио више казнимих дела, но што се до сада зна, то ое исноси његова ФотограФија и окреће се нажња свима полицијоким и општинским вдастима, а приватни се моле, ако би шго ближе знали о његовим де.шма, да о томе известе уредииштво онога лиота или Управу града Београда с иозивом на Бр. 3 4114.

Неиознати крадљивац, 23. тек. м-ца на опасан начин украо је| Михајлу Кауфману, едектротехиичару, џеини црни чедични сат са будилником, на коме је био кратак оребрн, позлаћен ланац, оа кога је позлата почела да опада. Сат има само један заклопац, на коме ое налази ушраФљено звонце. Препоручује се свима иодицијским и општииоким властима да за крадљивцем живо трагају и случају проналаска упуте га Управи града Београда с иозивом па акт Бр. 3 47 03.

Штампа 1\раљ. Срп. Државиа Штампарија

уредник, 2.ушан ЈЈлимиић