Policijski glasnik

СТРАНА 280

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 35

ставку суду. Моли се уредништво за објашњење: може ли суд нагнатп купца да синовима продавчевим врати њиву, а опи љему продајну цену, нарочнто што се он до сада није убаштинио по пресуди и што не плаћа порез на ову њиву, него то чине синови продавчеви. Синови продавчеви (продавац је умро) немају сада довољно земље по § 411. грађ. суд. поступка. — На ово питање одговарамо: Кад је пресудом првостепеног суда, која је изршном постала, утврђено да имање остаје својпна купчева, погпто синови нису иоложили куповну цену у име пречег права откупа, онда стање створено пресудом остаје стално и непроменљиво. Та околност, што се купац није још убаштинио, ни мало не мења суштину саме ствари, јер му пресудом није пи наложено да се мора убаштинити него је то остављено његовој вољи. Он, међутим, није нашао за потребно да се убаштињава кад му пресуда гарантује својину поменуте њиве. И она друга околност, што он ово имање још није пренео на своје име по књизи Б, нитн на исто плаћа порез, безначајна је за нитање о својини. Она може бити само повод спору између оних. који су до сада плаћали порез и купца, о повраћају плаћеног пореза. V. На питање суда општине војиловске Бр. 6571 одговара му се, да је сличан случај објашњен у бр. 4. »Полицијског Гласника« за ову годину под I. Нека суд прочита одговор дат тамо, па ће видети шта му треба радити. Удова има права на раван део као и наследницн.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ПОТ1РЕ

Звездан Стевановић, бив. трговачки помоћник код г. Војнна Ђорђевића, трг. из Крагујевца, попрао је овога гооподара и побегао. Родом је из Краљева, стар 16 до 17 год., омален, црномањаст, сувоњав. Треба га потражити и пронађеног стражарно спровести начелству округа крагујевачког с позивом на депешу Бр. 13878, или Управи града Београда с позивом на акт Бр. 3 477 9.

Јелена—Елена Василијева, пз Пазарџика, стара 3 0 год., средњег раста, очију сме1.их, по извешћу бугарских полицијских власти украла је 5.000 лева и 22. ов. м-ца побегла у Србију. Треба је живо потражити, а па случај проналаска претрести и притворити, па о свему одмах известити Управу града Београда с позивом на акт Бр. 3 4607.

Наталија Мијалковић — Кузмановић, с лужавка, украла је Нарошки Ленц, из Београда,

код које је у служби била, ове ствари: 3 женске кошуље, 2 креветска чаршава, 2 пара мушких гаћа, 1 белу сукњу, 6 пешкпра и још неке ситнице, и по извршеној крађи побегла. Стара је 2 4 год., омалена, црномањаста, пуна. На случај проналаока треба је спровести кварту савамалском с позивом на акт Бр. 9028.

Чедомир Ј. Мијаиловић., земљоделац из Лопатња, ореза подгорског утекао је из притвора општ. лопатаљске, у коме је био због крађе. Чедомир је стар 21 годину, отаса средљег. дожмекаст, коое смеђе, без бркова; од одела носи гаће и кошуљу од српскога платпа. Треба га потражити, па о резултату извеотити пачелннка среза подгорског, с позивом на депешу Бр. 8861.

Богдан Јанковић, пекарски момак, који је украо 5.000 динара Настасу Томићу, пекару из Београда, нпје још пронађен. С тога му поново пзноснмо олику и јављамо: да је Уприва града Београда одредила (1 00) стотину дннара награде ономе лицу које Богдана про-

нађе или полицијској власти помогне да га ухвати. Вогдан је стар око 30 год., малога раста, у десну плећку гурав, размакнутих ногу у коленима, упалих очију, широка носа, у лицу плав. Пронађеног треба стражарно спровести Управи града Београда с позивом на акт Бр. 34168.

СКРЕГЋЕ СЕ ПАЖЊА У селу Равном Долу, у атару општине тамњаничке, срезу бело-паланачком, нађен је један мангуп во, матор 8 година, длаке жутоцрвене, рогова обичних, на леђима има утиснуто име штамбиљем: „Будимир Мицић, касапин". Нека све полицијске и општпнске власти потраже сопотвеника овога вола, па о резултату известе начелство округа пиротског о позивом на акт Бр. 957 6.

Будимир Обреновић, надзорник радова на железничкој прузи, био је у месецу марту

ов. год. у селу 'Габаковцу неко време па гв је нестало. Сумња се да је Будимир убијен, јер је нађено неких његових стварн код Јована Николића, из Табаковца. Позивају се све полицијске и општинске власти, да потраже Будимира, па ако га пронађу да известе начелника среза крајинскога, с позивом на депешу Бр. 67 9 5

УХВАЂЕНИ Милан Чопоровић, из Београда, који има да одговара за опасну крађу, и чију смо фотограФију и потерницу изнели у 18. броју нашег листа од ове год., ухвађен је, те је према томе престала потреба за даљим његовим тражењем. Трајило Грујић, родом из Жагубице, одбегли осуђеник београдског казненог.ч завода, чију омо потерницу изиоли у прошлом броју нашег листа, ухваћен је, те је према томе престала иотреба за даљим његовим тражењем.

КРАЂЕ СТОКЕ

Дини Томићу, из Стрелца у орезу лужничком, украђена је с ливаде једна кобпла 17. тек. месеца. Кобила је длаке доратасте, цветаста, у три ноге чарапаста, поткраћена репа. У случају проналаска крађене кобиле известити начелство окр. пиротског с позивом на акт Бр. 9657.

Мусули Јеремићу, из М. Поповића, у срезу деспотовачком, непознати лопови украли су једну кобилу и коња. Кобила је матора 1 1 година, доратаста, у предњу леву ногу чарапаота, са деоне стране на трбуху има гуку; коњ је матор две и по године, алатаст, скоро почишћен. На случај проналаска ове крадене стоке треба известити начелника среза деспотовачког с позивом на депешу Бр. 1126.

Т Р А Ж И С Е Божидар Јовановић, бив. кравар из Београда, пресудом првостепеног суда за варош Београд од 17. авгуота прошле године, кажњен је са 10 даиа затвора и да плати 124 дин. крив. трошкова. Божидар је отумарао из Београда, те га с тога треба потражити, па у случају проналаска упутити Управи града Сеограда с позивом на акт Бр. 3 449 4.

ПРЕДАО СЕ Милан Благојевић, званн „ Крајинац 8 одбегли осуђеник београдског казненога завода, чију омо Фотографију и потерницу изнели у прошлом броју нашег лиота, предао се начелотву округа пожаревачког, те је према томе преотала потреба за даљим његовим тражењем.

Штампа ^раљ. Срп. Државна Штампаркја

уредикк, пџшан Зј. ЈЈлимпић