Policijski glasnik

СТРАНА 328

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 41

II. Суд општине прокопо-кутиноке, актом својим Бр. 1506, пита: »У овој општини кметови издају уверења — објаве грађанима ове општине, за продају дрва на пијацу по чл. 52. правила за оечу дрва. Чести су случајеви, да се кметови не придржавају наређења чл. 52. правила, већ.издају уверења без предходног пспитивања места на коме је сеча дрва вршена, те их шумски органи оптужују за то среској власти. Па како су кме^ови махом неписмени, они код власти приликом узимања на одговор, а да би избегли одговорност из чл. 128. зак. о шум., поричу евоје потписе на уверењима, или поричу садржину уверења, те због тога писаре општинске, који ова уверења на захтев кметова пишу и неписмене кметове на њима потписују, често потржу на одговор и суочење са кметовима, који увек и приликом суочења остају при своме порицању те је бојазан да у место кметова, који издају неистинита уверења, не постигне казна писаре из чл. 128. зак, о шумама или каква друга кривична одговорност. Па како врло лако може наступити случај, да неписмени часници порекну своје потписе и на званичним документима од веће вредности, на којима би их као неписмене такође морао писар, по њиховом одобрењу потписати, као што су: уверења о немаштини, иступне и грађанске пресуде, одборске одлуке и т. д. те кад би им власт ово порицање признала онда би по писаре могло наступити врло рђаве после^ице, то се учтиво моли уредништво за објашњење у следећем: 1. Да ли је и којим законом овлашћен писар да потписује неписмене часнике на званичним документима као што су пресуде. решења, уверења и т. д. по њиховом одобрењу; 2. Да ли порицање потписа неписмених часника извршеног од писара општинског има важности и 3. На случај да ово порицање потписа неписмених часника има важности, онда да би се писари сачували од одговорности, која би их овим порицањем могла постићи, — како би и на који начин требали иотписивати неписмене часнике на дотичним званичним актима, нарочито оним, који се пишу без присутних грађана ?« — На ово питање одговарамо: По чл. 93. закона о општинама, на све акте, који се издају од стране општинског суда за јавну употреоу, било по званичној дужности, било на захтев приватних, ставља се поред потписа и печат општинског суда. Без овога печата, акта немају правне вредности. Ко чува и удара овај печат, није јасно лронисано законом, али по пословима и дужностима, које су додељене

председницима општина ио чл. 103. и 109. зак. о општинама, ова дужност свакако припада њима или ономе, кога они за то нарочито овласте и учине одговорним. Према томе, кад год један акт уз потпис председника или његовог заменика (чл. 120. зак. о општинама) има и печат, онда се претпоставља, да је тај акт састављен сагласнотћу и вољом онога, који је акт и потписао, и његово одрицање потписа нема вредности. За овакве акте нема после никакве бојазни за општинске писаре. У осталом, општински писари могу избећи ову одговорност на тај начин, што неће никад пристати да напишу један акт, који не би одговарао истини, пошто они по чл. 115. зак. о општинама, одговарају за све акте и кривично и грађ а нски, заједно са осталим потписницима 1^-10 г 3) акта,.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Мдаден Станковић., из Личе и Тимотије Стојановић, из Лопатице, цигљарски радници, који имају да одговарају због једне крађе, утекли су из Крагујевца. Депеша начелства окр. крагујевачког Бр. 1 6592.

Непознати крадљивац ноћу између 7. и 8. ов. меоеца, извршио је крађу из радње Светозара Радовановића, оарача из Београда. Светозару је украђепо : некодико новчаника од крокодилске коже; неколико кожних кутија за цигарете, три оељачка јанџика од жуте коже, три Футроде за револвере — једна беда и две жу.те, — пет широких војничких опасача, десет каиша за опасивање, четири огдедала у кожиим Футролама, за иеп, а од новца једна отаринс-ка сребрна иара и два отопарца од 187 5. године. Акт кварта ,теразијоког Бр. 10533.

Ђорђе Бавански — Богдановић, који је пре 6 — 7, година пребегао у Србију као аустро-угарски војни бегунац, окривљеп је код начелника ереза параћипског због извеоног кривичног дела. Ђорђе је стар 26 — 28. година, виоокога раота, ћосав, отмено одевен. Позивају ое све полицијске и општинске власти да предузму потребне кораке за проналазак крадљиваца и покрађе.

Т Р А Ж Е С Е Стојна, кћи Анке удове пок. Спире Ниволића, а подовојкиња г.'Божидара Дугалића, чиновника, из Београда утекла је од куће г. Дугалића. Стојна је отара 14 година, црномањаста, носа прћастог, на носу и образу има 2—■3 младежа, косе црне и врло кратке; од одела има розе поркетоку хаљину са цветовима, а на ногама жуте кожие папуче. Акт кварта врачароког Бр. 15214.

Милован, оин Софронија Миловановића, из Ћелија, утекао је од куће пре неколико дана и до данас се није вратио нити ое зна где је. Стар је 9 година, малог раста, црномањаст, по лицу рошав од богиња, у оељачком оделу и са Фесом на глави. Денеша начед. среза колубарског Бр. 13382. Позивају се све полицијоке и општинске власти да ова лица потраже и пронађене упуте коме треба. -

КРАЂЕ СТОКЕ

Ноћу између 8. и 9. нр. меоеца непознати пови украли су коња Николе Николајевића, баштована из Рибнице. Украђен коњ длаке је доратаоте, матор 12 година, одоечена репа до пола, без гриве. Акт начелника среза жичког Бр. 1417 5.

-Г. Живану П. Путниковићу, свештенику врбском украђена је једна кобила, мгјтора 9 година, длаке вране, на челу цветаота, на деоном отражњем буту има белегу, која личи на опекотину, оа жигом «0". Акт начелника ореза жичког Бр. 1 4288. ./

Ноћу, између 4. и 5. ов. меоеца украђен је Тодору Пауновићу, из Вуковића, један во и 13 брава оваца. Депеша начел. ореза голубачког Бр. 9370. Обраћа ое пажња свима по.шцијоким и општиноким влаотима на ове покрађе.

ЈКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА

У атару општине ланишке нађена је једна мангуп кобила, матора 7 — 9 година, длаке мрко-алатаоте, са црнастом пругом преко гребена, лиоаста, у обе задње ноге чарапаота, поткована немачким ковом, са жигом „К", висока 150 ом. Акт начед. среза белчиког Бр. 21424.

У оелу Жутици аађена је 1. ов. месеца једна крава матора 5—6. година, длаке мрко жуте. са жигом «ј/1 ", без роваша Депеша начелника ореза студеничког Бр. 15362.

Н А 3 Н А Нс Е

/

Комилети »Полицијсног Гласника. 1< за 1905, 1106. и 1901. год., у елегантном тврдом иовезу могу се добити у цредништву ио цену од 15 динара за једну годину. За оне, који св а три"комилета^ узму уједно, цена је свега 40 динара. Комилети у меком иовезу за 1906. и 1901. год. могу се добити ио цену од 12 за једну годину, или оба заједно за 20 динара.

Штампа ^раљ. Срп. Државна Штампарија

уредник, Ј2 џшаи Ј). ЈЈлимиић