Policijski glasnik

СТРАНА 376

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 47

опште не може бити места каквој замени земљишта, а кад је случај § 471. грађ. суд. пост. онда се привилегије простиру и на осталу земљу у границама 6 дана орања, те се због тога и може вршити замена и допуњавање. Ово је тако очигледно и разумљиво, да у опште не може бити двоумљења. Потврда за гледиште уредништва на значај § 471. пом. закона налази сс у правилима г. мин. правде од 4.Фебруара 1874. г. № 354, која су писана неносредно иза појаве самога закона о овом благодејању, гдс се изрочпо у т. 8. под б. вели : »ако земљоделац на другом месту пе ои имао пуних пет дана орања, већ би имао и. пр. ,! дана орања, а под кућом и око куће имао би плац од 3 дапа орања, којм он извап домашаја куће ради, то у том случају задржаће му се цео ,овај плац, јор му закоп даје право да може имати пет дана земље за себе и један под кућо.м и око куће." 2. Таксе, о којнма говори § 23. грађ. С УД- пост., наплаћују се од губе/Је стране. I убећа страна може се са.знати тек по овршетку спора а пре не. Према томе и такса се пс плаћа у папред него после свршеног спора, па ће н у овом случају суд којн суди, наплатитн таксу од осуђепог, јер она и ипачс по припада ономе суду, који је само тужбу прнмио на због пзузећа није нпшта по њој радио, јер јо надлежност препЈла на други суд.

ког раста, очију жућкасто-зелених, косе плаве, бркоиа риђих, на себи има црн сукнен гуњ, беле чакшире, на ногама опанке; од особених знакоиа има; а.) белегу од посекогине, у облику праве линије, правца косог, величине 1 см., на другој Фаланзи домалог прста, страни постеријорној; б.) белегу од посекотине, у облику праве линије, правца косог, величина 1 ом., на другој Фаланзи средњег нрста, отрани постеријорној; в.) брадавицу длакаву, у ве.шчини зрпа од пасуља, за 3 сл. испод дсспог лоба ; г.) две брадавнце, длакаве, величине зрна од сочнва,

раста, црномањаста, сува, у дицу блвда. Акт Управе града Београда Бр. 47.420. Полицијске и општинске власти треба ова лица што живље да потраже.

КРАЂЖ СТОКЕ Никоди Првану, земљоделцу из Бељајке, среза деспотовачког, иоћу између 6. и 7. овог месеца украђена су два вода. Један је во матор 4 године длаке сиве, ровашен у оба ува,

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

0 Б Ј А В А Милан Марковић, земљоделац, судски бегупац, родом из села Великог Лаола, среза мдавског, који има да одговара за више кажњивпх дела, одметнуо је сс нспод власти у намерн да и даље чини кажњива дела. Милан је стар 2 0 годипа, омалеи, дежмекаст, округлога лпца, ћосав, у лпцу плав ; од одела има чакшире од суро-плавича ;тог сукна, гуњ од жућкастог сукпа, па глави црну шубару, а на нога.ма опанке. Наоружан је са карабином и роволвером. Начелство округа пожаревачког на оспову 4.1. 8. и 9. закона о јавној безбедпооти и § 2 43. кривнчног лакона, позива Милана да се у року од (20) двадесет дана, од дана када оиа објава изиђс у (( Сриским Новипама 8 пријави пајближој с.удској или молицијској власти. Ако се у остављеном року не мријави ни једиој власти, пателство ће га огласити за хајдука. Бр. 1 9.. : -9 9. Из канцеларије начелства округа пожаревачког, 11. повембра, 1908 године у Пожаревцу. П 0 Т Е Р Е Милутин А. Маринковић, осуђеник београдског казнспога завода, родом из села Отарог Аџбеговца, ереза орашког, 15. овог месеца мобегао је са осуде као слободњак у Тоичмдеру. Милутин је стар 3 9 година, висо-

у размаку 1 см., на левој јагодици ; д.) слемоочну ћелавост и ђ.) по леђима м грудима има више брадавица разне величине. На осуди је био због онасне крађе, а осуђем је пресудом смедеревског првостепеног суда од 6. септембра 1906. године Бр. 24'.885 па пет~(5) година робије у лаком окову. Раније је још једном осуђиван 1 893. годино на двадесег година робије због убисева. Износећч његову Фотографију, позивамо све власти да га енергично потраже и мронађеног стражарно спроведу Унрави београдског казненог завода с мозивом на акт Бр. 6 323. Непознати крадљивац 13. овог месеца увукао је се у мекарнпцу Арсе Стаменковмћа, из Ниша и одпео једно сандуче у коме је бпло 1 000 динара. Акт начелства округа нишког Бр. 24.344.

Коста Стошић, родом из Турске, који је имао да издржи 1 82 дана затвора због кријумчарења, 13. оног месеца побегао је из притвора пачелства округа врањског и до сада нијо пронађен. Коота јо отар 3 8 година, средњег раста, у лицу илав, косе п бркова плавих, па себи има сукнено одело. Депеша начелства округа врањоког Бр. 166 30.

а другм је матор 4 године, ддаке шарене, без роваша. Депеша пачелника среза деспотовачког Бр. 1 5267. "

Тодору Николићу, земљоделцу, из Лопашнице, среза нишавског, ире неколико дана украђен је један коњ и једно ждребо. Коњ је длаке затворено доратасте, матор 6 година, висок 138 ом., са жигом изврнуто а П", а ждребе је маторо 3 месеца, длаке доратасте, лисасто. Акт начелника среза нишавског Бр. 1 5.334.

Марија Кудрановић, куварица, пре неколико дана мзвршила је крађу повца својој госпођи Кристини Максимовмћ, из Београда и по извршењу дела побегла. Крађу је извршила разбијањем шпар-касице у којој је било 7 0 динара и из једиог сапдука узела је једну књнжицу, у којој су биле две повчанице сд 10 динара. Марија је стара 30 година, средњег

Радовану Петровићу, земљод. из Баћевца, среза посавског округа београдског, поћу између 17. и 18. овог месеца украђена је једна кобила, матора 8 година, длаке доратасте, цветаста, у задње ноге путоногаста, са жигом ( (В». Депеша начелника ореза носавског округа београдског Бр. 1 5.654.

Пејчи Ђирићу, земљод. из Шљивовика, среза лужпичког, 17. овог месеца украђена је једна крава, матора 5 година. Депеша начелника среза лужничког Бр. 8.915. Обраћа се пажња свима полицијским и општинским властима на ове иокрађе.

СКРЕЋ.Е СЕ ГГАЖЊА Код Милана Стојановића, земљод. из Милатовца, среза хомољског, нађен -је један мангум коњ, матор 8 година, длаке црне, цветаст. Депоша начелника сроза хомољскот Бр. 11444.

Штампа ^раљ. Срп. Државиа Штампарија

уреднкк, пушан Јј. Ј1лимиић