Policijski glasnik

СТРАНА 96

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ »42.

а., је ли ово последње судско решење правилно и саобразно закону? — Ако јесте: треба ли иследиа власг и осгале кривце, који су по делу из § 177. кривичног закона стављени у притвор — да пусти у слободу, пошто је суд нашао да постоји дело из § 182. пом. закона, које по § 131. кривич. суд. пост. не иовлачи истражни притвор, или ће остати при своме ранијем решењу и оптужити кривце суду за дело из § 177. крив. закона?« — На ово питање одговарамо: Уредништво нема пред собом акте истраге, из којих би се могло уверити: да ли стоји дело из § 177. или из § 182. кр. закона, па према томе оно не може ни да даје своју оцену о томе, чије је гледиште правилније у овоме погледу. Према томе остаје да се изнесе мишљење само о томе: да ли треба пустити из притвора оне, који су раније лритворени и чији је притвор одобрило II оделење ужичког првостепеног суда? И, узимајући у обзир то, да је I одељење поменутог суда имало пред собом и накнадну истрагу вођену по овој ствари и одлуку П-ог одељења, па ипак нашло да нема места притвору, јер је у опште измењенаквалиФикација дела, уредништво налази: да би било неправедно да по истом делу једни кривци стоје у притвору а други не, и да би требало пустити из нритвора и оне ирве. То се може учинити пуштањем на јемство по § 131. под в кр. суд. поступка. Међутим, ако би било бојазни, да би њихово пуштање осујетило истрагу, онда треба похитати са истрагом и све кривце слровести суду. Полицијској властн ништа не смета да све кривце ипак оптужи за дело из § 177, ако налази да оно отоји, и ако је суд при оцени решења нашао да стоји друго дело.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Богдан Манојловић, из Штубика, по занимању пекар (у ноолодње време био је и матроз), извршио је оиаону ррађу у вароши Негогини, па је затим побегао. Богдан јс стар 2 0 година, средњет раста, ћооав; од одеда има па себи: кратак капут, гатофане панталоне, на глави шубару, а на ногама опанке. Позивају се све иолицијско и општинске вдасти да Богдана најживље потраже у кругу овоје власти и пађеног стражарно опроведу начелству окр. крајинског с нозивом на депешу Бр. 27 56. Непознати зликовци, наоружани пушкама осграгушама и револверима, 1 4. тек м-ца, на путу између Лапова и моста на Морави, тешко су ранилп Јована Шишмановића, тежака из Породина и његовог сина, и том ириликом однеди им 2 00 динара у новчаницама. Један је зликовац високог раота и црвомањаст, а други омаден и у опште плав; од одела имају на себи: гуњ и чакшире од црног оукна, на глави шајкачу, а па ногама опанке.

11ека их ове полицијске и општиноке власти најживље потраже у својим домашајима и нађене под јаком стражом сироведу начелнику среза ресавског с позивом на депешу Бр. 4558.

Душан Јокић, из Шида, осуђеник пожаревачког казненог завода, побегао је 17. гек. м-ца из Љубичевске економије, где јс бно на раду и том је приликом украо : једне црне чакшире, двоје чарапе, један грудљак од коже,

НАЂЕН ЛЕШ * 6. тек. м-ца избацила је река 'Ботиња у атару села Горобиља један леш непознатог човека, чија идентичносг још није утврђена. Непознаги је стар 2 2 — 2 4 годнне, висок 1 '68 см., смеђег лица, ведиког широког поса, здравих зуба; од оообених знакова има: на снољњем углу левог ока мало удубљење; од одела има

онаоач, нову гааЈкачу и Један пар опанака оа кајишима. Душан је стар 2 6 година, високог раота, угаоитих очију, црне косе и обрва, великог чела; од особених знакова има: а) белегу од посекотине, у облику праве диније, правца кооог, величино 2 см., на средини леве шаке ; в) белегу од посекотине неправилног облика, величине 1 ■ 5 см., удаљену за 1 см. у деоно од корена нооа, а иопод десне обрве; о) белегу од посекотине у облику праве линије, правца кооог, величине 3 ом., удаљену за 3 см. у досно од деснога угла уста. Нека га све полицијске и општинске влаоти најживље потраже и нађеног спроведу начелству окр. пожаревачког с позивом на депешу Бр. 1165. Јеремија Миљковић — Петровић, из Црног Кала, и Игњат Маринковић, из Бадњевца, 10. тек. м-ца у 8 чаоова у вече, напали с.у на механу Благоја Божића, из Бадњевца, и из пушака убили Богомира Бадића, кмета, а Гвоздена Младеповића, деловођу и Лазара Живковића, тежака, тешко повредили. Зликовци оу одмах по извршењу ових злочина побегли. Игњат је виооког раота, крупан, црпомањаст, брија се; на себи има оељачко одело, а око врата носи башлику. Јеремија је средњег раота, веома развијен, у опште омеђ, брија се; у оделу је сељачком. Нека их све полицијске и општинске влаоти најенергичније потраже у својим домагаајима и нађене под јаком отражом спроведу Уирачи града Београда о позивом на акт Бр. 12.500 или начелнику ореза лепеничког о позивом на депешу Бр. 5.3 36.

на оеби: стари гуњ од сурог сукна, плетену кошуљу, чакшире од шајка, сељачке чарапе, на глави стару шајкачу, а на ногама подерапо опанке. Износећи ФотограФију леша, позивамо

све полицијоке и општинске влаоти да нотраже Фамплију овог пепознатог лица, а и приватне молимо ако би што знали што би ишло у прилог утврђења идентичнооти овог леша, да о томо извесге начелиика среза пожешког о позивом на акт Бр. 2.856.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић