Policijski glasnik

СТРАНА 350

ПОЛИЦИЈСКИ ГЈ1АСНИК

ВРОЈ 44.

уредништва, у »Пол. Гласнику (( у ком је речено: да је за оваква дела надлежан оаштински суд. Оштећени изјави жалбу против ове пресуде, и првостепени суд поништи ову пресуду наводећи, да суд по § 222. кр. зак. није надлежан за пресуђење овог спора. Полициска власт већ је окривљене, на основу овог решења првостепеног суда, ставила у притвор и води иолећење, али и пад часннцима овог суда води кривичну истрагу за дело из § 127. кр. 'зак. и оће да их лиши слободе. Моли се уредништво за ошпиран извештај у следећем : 1. Да ли је првостепени суд имао законог ослонца да поништи ову пресуду по § 222. кр. закона или не. 2. Да ли јо полнциска власт требала ова акта и пресуду послати овоме суду на даљи рад или не, и да ли је полициска власт имала закона ослонца да окривљене лишава слободе. кад њој тужба није поднета од стране оштеђеног или не, п најзад. Да ли полициска власт има места и законског ослонца да води кривнчну истрагу над часништвом овог суда за дело из § 127. кр. зак. и ако нема на основу којег законског пропнса овај суд има да се брани, пошто је у праву по ранијем вашем објашњењу. 11 — На ово пнтање одговарамо: И § 221. и § 391. кривичног закона, који одређују категорију крађа, везују ову за вредност аокрађе, па то чине и § 221. а н 223. б., поменутога закона. Све ове одредбе, које су постале једновремено са оном из тачке треће § 222. криничног закона (10. јануара 1879. г.), имају задатак да утврде : кад се извесне крађе казне као иступ а кад као преступ, и за основицу те разлике узимају само вредност крађа, а не начин иззршења, јер он нгра пресудну улогу тек у разлици, која се тражи између простих и опасних крађа. Та околност, што су крађе кошница, платна с белила, сабраних плодова и тако даље нарочито унесене у § 222, не може да измени правило постављено у § 391. и 221. поменутога закона, да се разлика између иступних н преступних крађа изналази само по вредности, јер ова околност преставља изузетак само у томе, што ове казне сматра као теже од осталих простих крађа о којима говори § 221, јер је за њнх минимална казна три месеца, а код осталих простих месец дана, Ова отежица казпене одговорности иравда се тиме, што су ови предмети покрађе поверени брнзи јавне сигурности. Да свс крађе из § 222. кр. закона долазе у ред простих крађа, види се из § 223, који за појам опасне крађе поставља са свим друге погодбе, као што то чини и § 223. б. за крађу стоке. Да је законодавац хтео да крађе о којима горори тачка тре})а § 222. реченог закона, изузме од општег правила, он би и за њих учинио изузетак у § 391. као што је учинио за крађу стоке и земљоделског алата, кад је и једну и другу одредбу донео једног истог дана, јер се

иначе не да разумети нити чиме објаснити тај поступак законодавца, да полицијским и општинским властима да право суђења крађе стоке и земљодолског алата у вредности до 100 гроша, ма да су и ови предмети покрађе поверени бризи јавне сигурности, а да им то право одузме за покрађу снопова у вредности од 2 динара, макар да се и ове крађе врше под истим погодбама — у пољу. Према овоме, ми и сада налазимо да је поступак првостепеног суда погрешап, и да је за суђење ових крађа, кад је вредност испод 200 гроша, надлежан општински суд. Али кад је првостепени суд, у смислу § 15. и 10. Полиц. Уредбе, попиштио пресуду општинског суда, онда суд мора да со тиме измири, јер су одлуке првостепеног суда извршне и за нижи суд обвезне. Што се тиче истраге, коју је повела среска власт против часника општинског суда за дело из § 127. крив. закона, ми налазимо да та кривица не постоји, ако ствар стоји онако, како општински суд у предњем свом акту преставља, јер је суд у суђење ушао ценеАи своју надлежност, аа је нашао да је случај § 391. крив. закона. По томе , све и кад би се узело да је гледиште првостепеног суда тачно, општински часници не могу бити криви, јер као колегијум не могу одговарати за погрешно разумевање закона, све и да не помињемо заблуду о Факту, у којој су они стајали.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ П. О Т Ж Р Е Живко Рајић, слуга, из Бап.иде ореза врачарског, извршио је крађу отвари Божидару Ристовићу, опанчару у Чачку. Живко је стар 2 8 година, средњег раста. смеђ. ма.шх бркова, очију граораотих; нокат на једном проту леве руке деформисан му је, у оделу је сељачком. — Акт начелства округа чачанског Бр. 1 4750. Драгомир Јеремић, из Ратковића, који је био ухваћен оа покрадонпм стварима, побегао је из затвора општине слатинске. Оп је стар 40 годнна, мали, сув, у поцепаном сукненом оделу. — Деиеша начелника среза девачког Бр. 14229. Милан Петровжћ, тежак, из Заграђа среза качерског, одговара за убиство. Он је стар 2 5 година, раста оредњег, косе и бркова омеђих и потшишаних, очију зелепкастих, светлих и малих, говори крупно и брзо. На себи има чакшире, и гуљ или копоран и јелек, на глави шајкачу и на ногама опанке. — Акт начелотва округа чачанског Бр. 14108. Обрад Божидаревић, родом из Зајечара, ооуђеник нишког казненог завода, побегао је 27. ирошлога месеца. Он је стар 22 године, малог раста, црне косе, ћосав, по челу и десној обрви има бедеге од убоја, по занимању је кројач. Од одела има на себи црн сукнени капут и папталоне, па глави шешир и на ногама опанке. — Депеша упрано нишког казнепог завода Бр- 276 3.

Преиоручује се свима полицијским и општинским властима, да за овима побеглим личностима учине најживљу нотеру, и у случају проналаска стражарно их упуте властима које су потернице издале, с позивом на озпачепе бројево акта или депеша.

СКРЕЋ.Е СЕ ШЖЊА Нечат суда општине нишавоке изгубљен јо; био је направљен од меснпга, облика је јајастог, оа натписом а Суд општине нишавске"; пречник му је 2 см.; ручпца је од округла дрвета, у дужини 5 — 6 см. — Акт начелнпка среза сврљишког Бр. 13198. Дазар Пајовић, из Нове Вароши у Турокој, ухваћен је у Ваљову без икаквих иоправа, те се сумња да му је го праио имо. По аеговом тврђењу он је преко Кокиног Брода прешао у Србију још аирила месеца ове године, гга је преко Чајетине, Ужица и Косјерића дошао у Ваљево, служећи успут код појединих домаћипа, не пријављујућн се нигде власти. Он је стар 30 година, средљег раста, у дицу плав, косе и бркова смеђих, очију зелених; од охела има стари гуњ, коппран и чакшире од сељачког сукна, на глави шубару, а на ногама опанке и вунпцом везене чарапе. Није искључена могућност, да је Лазар извршио где какво казнимо дело, те се препоручује свима полицијским и општинокнм вдастима, ако би знале да је ово дице какав злочинац, да о томе известе начелника среза ваљевског с позивом на депешу Бр. 16189.

УВИЈЕН Х5ЈДУЕ Милана Марковића, хајдука, чију смо потерницу изиели у 42. броју лиота, 2 5. прош шг месеца убила је жандармсријока потера среза студепичког. На самртпом часу Милан је изјааио, да је на српоко-турској граници убио свога друга Новицу Балтића (кога је та потера такође била ранила) да не би жив пао у руке власти. ~ЕНН<3« КРАЂЕ СТОКЕ 2 0. прошлог месеца непознати крадљивци украли су Алекси Стојановићу, земљоделцу из Краљевог Села, једну кобилу врану. чарапасту, матору 8 годипа, без роваша. — Депоша начелника среза тпмочког Бр. 9357. Ноћу између 22. и 2 3. прошлог месеца, непознати крадљивци украли су Димитрију Николићу, из Мељака, једпог вола длаке плаве, маторог 7 година. — Депеша начелника среза носавског округа београдског Бр. 1 86 3 7. Поћу између 12. и 13. прошлог месеца непознати крадљивци украли су једну кобилу Станку Миловановићу, тежаку пз Стриже Кобила је матора 5 година, длаке доратасто зелонкаоте, цветаста, испод груди падесној плећки има скоро зараслу рану, а има и жиг положепо ( (К В . — Акт начедника среза параћинског Бр. 26297. Ноћу између 23. и 24. прошлог меоеца нестао је Ристи Најдановићу, касапину из Београда, један во, длаке зеленкасте, матор 10 година, јако висок. — Акг Управе града Београда Бр. 50078. Обраћа се нажња свима полицијоким и општниским влаотима на ове крађе и крадљивце

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић