Policijski glasnik

ОТРАИА 398

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 50.

ништа нису интересирани у овом спору, тим пре што је оп. судовима дозвољено да суде за заузеће општ. имовине одлуком опште седнице Касац. Суда од 8. октобра 190? 1 . Бр. 9505. и ако је у § 52. гр. суд. поступка и § 43. гр. поступка једна иста идеја о изузећу, само што се први односи на грађ. спорове, а други на кривице, — и према овом разлагању оп. суда ипак је Врањ. првост. суд решењем спојим од 9 — XI — 909 год. Бр. 191! 8. одржаопр нмедбе судије а противразлоге одбацио. Зато молим уредннштво за објашњење: 1. Шта ће сада суд радити по овом слору. "2. Има ли оп. суд право тражити и преко које власти. да се § 5'2. гр. суд. поступка протумачи за овакве — општ. спорове по грађанским спор >вима — како је во11 протумачен § 43. крив поступка. за кривице из § 375. а крив. зак. о заузећу општинскс и ссоске утрине—имања те да се свуда код судова подједнако поступа ? а — На ово питање одговарамо : По нравилу постављеном у § 52. грађанског судског поступка тражи се, да су судије лично аацнтереспване у каквом сиору, па да има места њиховом изузећу. Кметони, који по § 5. поменутога закона н чл. 87.-94. закона о општштама састављају опгнтипскн (примирителни) суд, никако не могу бити лпчно шхтересовани, кад је у питању какво потраживање општине, као приватно правне личности, јер кметовн као судије, нису соиственици и иснључиви госиодари оиштинске имовине. Нрема овоме, погрешио је првостепени суд, што је оспорпо падлежност општинском суду за суђење спорова по тужби општинског пуномоћника. То је питање, у осталом, за сличне случајеве, расправљено и одлуком Касационог Суда од 8—X—'905. г. Бр. 9505 па јс суд морао о томе водити рачуна у смислу § 11. грађ. зак. и § 16. устројства Касационог Суда. Кад се, међутим, он на све то није хтео да осврне, онда општински суд нека сва спорна акта спроведе среској власти и Умоли јр, да она учинн потребан корак, те да се изиште начелна одлука Касационога Суда за овакве случајеве, у смислу чл. 16. поменутог устројства.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ ГРАЖД С Е Драгољуб Младеновић — Обрадовић. из Шапца, отумарао је вознано куд од овога оца Милутина, који живи у Крагујоицу. Драгољуб је сгар I 5 година, у лццу плав. — Депеша начелотва округа крушовачког Бр. 1 4700. Нека све полицијске и опшгиноке власти живо потраже нестало лице п пронађено упуте именованој влаоти, која је тражење захтевала. - ••

ИЗ ПОЛНЦИЈСКОГ АЛБУМА У 45. броју „Полицнјскога Гласнпка" од ове године донели смо ФотограФију овога лица, које јо у Хамбургу притворено због крађе и изјавило да се зове Душан Петровић, обућарски радник. Сада се утврдило да оу његови наводи били лажнн, и да је он у ствари Мартин Рус, по

Васа Танасковић, Циганин из Петковаче у орезу мачванском, који је решењем првоотепеног лозничког суда № 16050 отављен подоуд и притвор за крађу сгоке, налази се у бегству. Васа је стар 30 година, црномањаот, оредњег раста, у оделу сељачком. — Акт првостепоног лозничког суда Бр. 18888. Панта Савовић, бивши чувар железничке пруге из Крагујевца, одговара код начелника среза крагујевачког за дело које иовлачи при■ 1. . ' —

занимању берберскп помоћник, рођеп у Мелепцима у Срему 22. новомбра 1888. године. Скроће се пажња полицијским и општинским властима на овог крадљивца и варалицу, који се може, негде код нас појавпти.

П О Т Е Р Ж Глигорије Мирковић, нз Мале Плане, који по пресуди начелства округа нишког Вр. 1 8875 има да издржи 4 месеца полицијског надзора, али му ое не зна место становања. Стар је 18 годпна. — Акт начелника среза прокупачког Бр. 1 9243. Непознати крадљивци ноћу између 28. и 2 9. прошлог месоца обпли су кућу Богоју Стапковпћу, из Бабипог Погока, и у иотој нашли два ковчега, обили их и из њпх одполи : 340 динара у паполоопима; 216 дипара у дукатнма од по 12 динара; 2 0 петодинараца у оребру; 10 ноичаница од по 10 динара, и 3 50 динара у ситиом сребру. — Акт начелпика среза добричког Бр. 15 171. Ђорђе Маринковић, Циганин из Суваје, има да издржи по пресуди самосгалне монополске управе Бр. 9 6 46 тридесот дана затвора, али се налази у бегству. Он је отар 4 5 година у десно око ћорав, висок, у сељачком јо оделу. — Депеша начелника среза темнићског Бр. 10732. Непознати крадљивад 3. овог месеца украо јо г. (. тевану Шапинцу, пешад, капотану из Београда, два бриљантска прстена, оба уфасовапа у злату у вродностн 1200 дпнара. Сопствепик је обећао 200 динара у злату лицу, које прокаже или пронађе крадл.ивца или покрађу. — Акт Унраво града Београда Вр. 567 1 6.

твор. Он је отар 30 година, средњег раста, прномањаст, бркова великих, без браде; десно му је око крваво и на њему има белегу. Акт начелника ореза крагујевачког Бр. 1 6639. Препоручује се свима иолицијским и општинским пластима, да за свима побеглим дичноотима учине најживл>у потеру, и у сдучају проналаска стражарно их упуте вдастима које су потернице издале, с нозивом не означене бројеве акта или депеша.

КРАЂА СТОКЕ Ноћу између 8. и 9. овог месеца ненознати крадљипци украли оу једног коња Јоротију Радојконићу, војнику граничие трупе из Доњих Точдна. Коњ је длаке зелепе са жигом К. Депеша начелника среза косаничког Бр. 1 69 3 5.

ОГЛАШЕН ЗА ХАЈДУКА Траило Ј. Првудовић, тежак из Старчева сроза млавског, који је решоњем начелства округа пожаревачког од 12. пронглог месеца Бр. 1 8 44 1 позван на предају, није то учинио у остављеном року, и зато га је исто начедство решењем својнм од 9. овог месеца Бр. 1962 3 огласило за хајдука и уценило са 500 динара; ту ће награду добитп оно лице, којо Трајида ухваги, убије или власти прокаже. Траило је стар 23 године, средњег раста, црпомањаот, брпја се, бркова црних. Очи су му врљаве, а поглед разрок; од одеда има гуњче и чакшире од црног сукна.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић