Policijski glasnik

ВРОЈ 19.

110ЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 151

НОВИ ЕГИПАТСКИ ЗАКОН ЗА ПОПРАВКУ МАЛОЛЕТНИКА — НЕКРИВАЦА А1ђог1 Сћегоп

Пре четири године Сарват пагаа. којп боше тада судија за децу у Каиру, изјављиваше у једиом врло интересантиом извештају, који смо ми прогледали (Веуиз 1906. р. 769.) Јкаљење гато роднтељи морају да чекају да им деца учине какву кривицу, па да могу тражитп да буду примљена у завод за поправку (геГоггпа1огу). Оп жељаше да се у египатске законе упесе право поправке аналого опоме које предвиђа чл. 373. и остали Француеког казненог закона. Идеја беше одлична, али која могаше бити корисно остварена само инспиришући се једним моделом врло различптим од установе француске, која је тако често и тако праведно критикована. Високи чнновник тражаше установљаван.е проФесионалних гпкола за напугатену децу, скитнице п просјаке који пису ништа скривили. Ове су мисли прокрчиле себп пут. Г. Макс Илврајт, судски саветник у својим извештајима за године 1906. п 1908. препоручиваше за Египат примеиу система за индустријске заводе за децу скитнице и неваспитану, уетановљене у Енглеској разним законима заснованим на СШМеп ас1;-у од 1908. И још у почетку 1908. он поднесе министарском савету пројект сличан овом енглеском законодавству, који је постао законом 9. маја 1908. „шиљање на поправку младих скитница." Ево каква је начелна уредба овог закона: Члан први одређује на које категорије малолетника он треба да се примени: 1.) Они који просе по државним друмовима и јавним местима; 2.) Они који немају ни пребивалишта ни средстава за живот пошто су им роднтељи помрли или су у затвору; 3.) Они који су рђавог владања и који су се отргли испод власти очеве, материне или тутора или од онога коме су били поверени на чување. Ове се три категорије малолетника подразумевају под именом: деца скитнице, у ширем смислу. И она могу бити послана решоњем судским у један завод за поправку и ту бити задржана до 18. године, (до грађанског пунолетсва, а кривично пунолетство је од 15. године). Ово решење личи много на оно, које се по чл. 61. Француског казненог закона доноси у погледу малолетника —- криваца. При свем том међу њима има знатне разлике. Тако: 1.) Одлука за младе скитнице доноси се не редовним судом, чије извршење може бити задржано жалбом, већ једном наредбом извршног суда на коју нема жалбе. 2.) Ова наредба не одређује трајање бовљења у заводу, већ наређује интернирање на неодређено време, које ће престати кад то нађе за сходно управа завода, а најдаље кад затворени имацне 18 година.

3.) У трећем случају, напрсд помонутом, т. ј. кад се тиче недисциплиноване деце, та нареба мора бити издана само на тражоње онога, који над тим дотетом има родитељску власт, и судија тада може решити да тај плати извесну суму за одржавањо детета. И у сваком случају тај може тражити да му дете буде враћено и пре но што наврши 18 година. 4.) На основу овог закона деца могу битн затворена првентивно и ако ннсу учинила никакву кривицу. Али овај затвор биће увек у једном заводу за поправку. Окрпвљенн младолетници затварају се у затворе, али, колико је то могуће, у засебним локалима. Пикакав текст пе одрођује у којим Ке заводима бити извршена решења донесена на основу закона од 1908. Али није се имала намера одређивати друге заводе до оне у које су затварани малолетници кривци послати на поправку на основу чл. 64. Франц. казненог закона. Овај закон може бити примењен и на децу учиниоце иступа ако судија утврди да су то деца скитнице у смислу члаиа првог. На против, на децу која су учинила злочии или преступ треба применити прописе кривичног закона. Овде се ноказује једна чуднонатост, коју законодавац, без сумње, није запазио — дете скитница од 11 годнна може бити задржано у једном заводу за поправку до 18. године, али ако је оно учинило преступ или злочин оно може бити задржано само до 16. године, пошто је одређено највигае пет година за поправку младих криваца. Најпростији начии да се уништи ова аномалија била би изменити чл. 64. нагаег крив. закона дозвољавајући увек управи да задржи малолетника у заводу за поправку до његовог грађанског пунолества. Са Француског, Душан Николи!,

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж Е С Е Чедомир, син Милана Радића, тежака из Лозовика ор. орашког, отумарао је 17. пр. месеца из Смедерева, и до данас се није вратио. Он је стар 14 година, раста средњег, косе смеђе, очију нлавих, од особених знакова има: кашипрст на деоној руци на трећем зглобу деФормиран усдед пришта; и на десној иози ниже колена има белегу од опекотине, у оде.ау је сељачком са шајкачом на глави. — Акт пачедства округа смедеревског Бр. 3 422. Милице, кћери Љубинке Игљатовића удове из Г. Милановца, нестало је из Г. Милановца 7. овог месеца. Она је стара 10 годипа, црномаљаста, У црном оделу, — Депеша начелства округа рудничког Бр. 2 78 5. Светомира, сина Марка Велимировића, из Такова, нестало је 2. овог месеца. Сумња се да оу га одвели Цигани чергари, Он је отар 8 годипа, омален, прномањаст у оделу је оељачком. — Депеша начелника среза таковског Бр. 7182.

Андреја, син Филипа Караџића, из Слатовца, регрут 3 чете 3 батаљона 2 пука „Књаза Михаила" који је 30. прошлог месеца пуштен и« команде и упућен овојој кући, није ни до данас дошао кући. Он је отар 2 1 годину, висок, сув, црномањаст косе црне у оделу је сељачком. — Депеша начелника ореза прокуначког Бр. 7964. Ранислав, син Милована СтојановиКа из Аџибеговца, отумарао је незнано куд. Он је стар 20 година, раста средњег, плав, у сељачком оделу. — Депеша начелника среза орашког Бр. 70 92. Ана, ћерка Тоше Поповића, абацијоког радника из Београда, 4. овог месеца отумарала је незнано куд и до данао се није вратила своме родитељу. Она је стара 12 година, плава. Од одела имала је на себи поркетску хаљину, на ногама високе цицеле и црне чарапе. Акт кварта варошког Бр. 5 6 98. Љубомир Миросављевић, из Љутица у срезу пожешком, 7. прошлог месеца отумарао је од својих родитеља и до данас се није вратио кући. Он јо отар 13 година, сувоњав, очију црних и мало разроких, у оделу сељачком. — Акт начолника среза иожешког Бр. 587 4.

НАЂЕН ЛЕШ 8. овог месеца, Дунав је избацио, иопод Текије, један мушки лега, који је висок 165 см. угојен, без коое. На лешу је било: кошул,а и гаће од српоког платна, јегерова кошуља, папталоне од плавог сегелтуха и кожух без рукава. У горњој вилици имао је два а у доњој три зуба. — Денеша начелника среза кључког Бр. 3880.

СКРЕЋ.Е СЕ ПАЖЊА 3. овог месеца, сељани села Липовца у срезу деспотовачком, нашли су у сеоској шуми једну девојку, стару 2 0 година, средњег раста, добро развијену, очију плавих, косе смеђе. Од одела на себи је имала: две сукње од плавог порхета, две плаве ципане блузе, једну црну вунену мараму, једну црну кецељу, једне подеране папуче. На врату је имала један ланчић од црне жице напизан црним мерцанима п један крстић од црног блеха, на коме је израђено распеће Христово. Лекарским прегледом утврђено је, да је она пре 5 — 6 дапа деФлорисана. Како она неће, или не може да говори и да о себи да ма каквих података, то се моле полицијске и општинске власти, као и ириватна лица, ако би што знали о овој девојци, да то доотаве начелству округа моравског о нозивом на Бр. 5163.

УХВАЋЕНИ Радивоје Ружић, галосер, чију смо потерницу донели у броју 14. од овс године, ухваћен је и са њиме ће се поступити ио закону. Живота Јелић, чију смо потерницу са сликом изнели у број 17. ухваћен је, те је престала потреба за његовим даљим тражењем.