Policijski glasnik

СТРАНА 376

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 47.

ставља као погодбу то, да су ствари биле иеобезбеђене (која погодбау осталом, вреди сад и у погледу колективее одговорности за штету причињену крађом ствари напред побројаних). Може бати само питање: шта закон разуме под необезбеђеним стварима? Касациони Суд налази да под необезбе^еним стварима не греба разумети ствар за случај 1акве штете пеобезбеђену код кжвог завода за осигурање, иего у опште необезбеђену ус-лед самих прилика живога земљорадничког или сточарског иривредника у атару сеоске општине као и у пољима варошких онштина. Необезбеђене су ствари овде слично пропису т. 3. § 222. казн. законика, све оне које овакви привредници држе у пољу, уздајући се у јавну сигурност. И онда су необезбеђепе све оне ствари, које се по природи земљорадничког и сточароког живота самога привредника држе у пољу, или и у селу, али не у самој кући где се станује. Куће у којима се станује, биле оне у атару сеоске општине иш на пољском имању варошке општине, чуване су и самим тим становањем од паљевине и поништаја, па онда оне су, и свс што је у њима обезбе^ене већ тиме што су становању намењене. И онда очевидно п^д овај законскп пропис о колективној одговорности за штету причињену паљевином или поништајем ствари најмање могу доћи механске зг[>аде, сеоски дућани, магазе и сличне зграде са стварима у њима, јер оне по природи својој треба да имају св јег чувара, те их закон још у напред сматра да су обезбеђене, нарочито још кад то нису ствари земљорадника и сточара, које закои овде, установљавајући колективну одговорност за штету у атару сеоске општипе и на нољском имању варошке оппггине, једино и има у виду. Али зграде које нису намењене становању, а служе потребама земљорадничким или сточарским као што су: кошеви, амбари, млекарпици, вајати, торови, плевне и кошаре, за случај паљевнне и поништаја, долаче под овај законски пропис. Другче разумевање како се и Касациоиом Суду чини. не би одговарало циљу закона и учинило бп немогућним и сам закон. Поред земљорадника и с.точара у селу се све више развијају сви облици трговипе, привредс уопште. Једна трговачка магаза, или механа и каква дућанска радња може нзносити вредност колику би једва могло поднети да плати село у чијем је она атару. Тако исто мора с одсудно одбити да је овом закону била намера да колектнвном одговорношћу заштитн виле које влрошани нодижу у атарима сеоских општина нли па пољскпм добрима варошких општина. Те објекте ни сами сопственици по правилу не остављају без чувара, нитп има смисла да их закон колективном одговорношћу ослобођава од те дужности с< . М. Л. Р.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

СКРЕЋ.Ш СЕ ПАЖЊА Министаротво Иноотраних Дела у Румунији, извеотило је иаше влаоти, да је у Србију ирогпат Парву (ваља да Првуд) Восничи, кројач, родом из Кдадиштеа (Кдадова или Кладушнице)

у округу крајинском, који је у Турну-Северину био ооуђен на затвор због крађе. Како није иокључена могућпоот, да се под овим именом крије лице, које је и овде чинило кажњнва дела, то му износимо олику из доба док је било у затвору. По податцима, које је о себи дао овај Иарву, он је рођен 1887. године, те оада може имати око 2 3 године.

Т Р А МС И С Е Боривоје Радовановић., ноштар у озтавци, из Лесковца, отишао је од овоје куће 3. новембра ове године, и оада се не зна где је. Он је висок, сувоњав, браду брија, очију смеђих, крупних, косе црне, коју дели на средини, носа малог, бркова малих смеђих, отар око 29 година, у оделу је грађанском. Акт начелс.тва округа врањоког Бр. 1 9952.

Он је стар 25 година, средњег раста, косе загаоито плаве, очију граораотих, у оделу је сељачком. Акт начелства врањоког Бр. 19964. Миодраг Миливојевић, казанцијски раденик у Јагодини, покрао је своме газди Поповићу ове ствари : пар одела од угаоитог штофа са отворено црним нругама, један мекан шешир од угаситог Филца, један нотес и лоз Класпе Лутрије Бр. 326 1.

Ио извршеној крађи Миодраг је побегао. Он је родом из Крагујевца, стар 20 година, раста средњег. развијен, у опште црпомањаот, бркова малих. Депеша начелника среза беличког Бр. 2 6963. Препоручује се полицијским и општинским вдастима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају пропаласка стражарно их упуте влаотима које су потернице издале, с позивом на означене бројеве акта или депеша.

КРАЂА СТОКЕ Михаилу Николићу, из В. Лукање, украдена су два вола из штале. Један је стар 8 година, длаке жуте, а други је стар 7 година, длаке бело-сиве. Депеша начелника ор. нишавоког Бр. 20111.

П 0 Т Е Р Е Антоније Милисављевић, бивши пиљар из Пожаревца, а сада ооуђеник Београдског Казненог Завода, побегао је 5. овог меоеца са рада на стрелишту. Он је стар 26 година, средњег раста, коое, очију и обрва црних, а бркова риђих. На оеби је однео један бели гуњ, једне беле чакшире и каиу. Акт Управе Београдског Казненог Завода Бр. 70 20. Мита Трајковић, тежак из Горње Отуље, среза пчињског, окривљен је за дело нокушаја убиства, али ое налази у бегству.

Г.

Ради, удови Миленка Најдановића, из Пругова, ноћу између 26. и 27. прошлог месеца, украдена је из штале једна кобила длаке црнозелене, магора 3 годипе, без жнга и роваша. Депеша начелника среза пожаревачког Бр. 21570.

Светозару Савковићу, из Ђурђева, украдена је 3 0. пр. месеца једна кобила длаке доратасте, матора 10 година, са жигом (( К." положено, без других роваша. Депеша начелника ср. лепеничког Бр. 27 327. Обраћа се пажња свима полпцијским и општинским властима на ове крађе и крадљивце.

уредник Милорад А. Вујичић.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије