Policijski glasnik

СТРАНА 56.

ВРОЈ 7.

сника изложених у закону о општинама, предвиђено је у првом ставу чл. 53. д. закона о општинама и то, да се кандидатска листа предаје у два оригинална примерка надлежном првостепеном суду на потврду, непосредно или преко дотичног општинског суда, од дана објављеног избора па најдаље до на седам дана пре дана самога избора, и суд је према шесгом одељку поменутог § 53 с). дужан да у року од 24. сата од пријема прегледа листу и. пошто се увери да је листа од довољног броја гласача потписата и да постоји пристанак кандидата да је потврди, у противном је одбаци о чему подносиоце извештава решењем. Нема сумше да је овај рок законом установљен за то, да се но њему и постула. Према томе, не може управо ни бити питања о томе да ли предлагачи имају ирпва да кандидатску листу подносе и после тога рока, дакле на краће време пре дана избора, а првостепени суд дужност да и тако доцније поднесену листу прегледа и, ако је уредна, потврди. Рок је овај узакоњен очевидно за то, да би се првостепеном суду дало времена да поднесену лиогу не само прегледа и, ако је уредна, потврди, него и да је на време моЈке доставити дотичном општинском суду, где се има на дан избора по њој гласати. Ако је тај општински суд у месту првостепепог суда, или бар у близини његовој, наравно да би Фактички било могуће да првостепени суд и нешто одоцњењу кандидатску листу нрими, иотврди и општинском суду за дап избора јога на време достави, али је закон постављајући за подношење капдид .тских листа рок, морао одредити рок који ће бити правило за све, да би пресекао сваки спор у конкретном случају о томе да ли се још имало или се није имало времена за извршење радње око потврде кандидатских листа. И опда по себи се разуме мора се тога држати у сваком случају. Узимајући овако да листа, да би била потврђења од стране првостепеног суда. треба да буде поднесена у законском року, Касациони Суд даље налази, да се у тај рок не може рачунати ни дан избора ни дан подношења листе на поттврду. Токазујувећ самеу закону за овај рок употребљене речи: » до на седам дана пре дана самога кзбора", а и иначе у законодавству нашем уобичајено је овако рачунање рокова. М. Л. Р.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Непознати крадљивци — Цигани, 2. ов. месеца на преваран начин узе.ш су жени Драгутина Мештровића, из Пепељевца, 1 7 дуката, па за тим побегли. Цигана је било тројица и то : први је отар 3 5 — 40 година, средњег раста, са црним Фле-

кама по лицу: други је стар 20 — 24 године, с.редљег расга, добро развијен, глават и по лицу такође пегав, са фесом на глави; и, трећи је стар 2 0 — 24 године, висок, танак, у лицу бео, са шубаром на глави. Депеша начелника среза колубарског окр. ваљевског Бр. 2157. Васа Марковић. 1 ), из Нал.ева, извршио је опасну крађу па за тим побегао из Ваљева. Лични опис непознат је. Акт начелства округа вал.евског Бр. 418. Михајло В. Мидић, осуђеник београдског казненог завода, чију слику изнооимо, нобегао је из београдоког казненог завода 10. ов. мео. Он је родом из Орешковца у срезу млавском, стар 2 5 година, висок 168 см. очију зеленкастих, косе плаве. Од особених знакова има: белегу од посекотине, у обдику нраво лигшје правца косог, величине 2 см. на трећој фаланзи кажипрота

стали оу 3. овог месеца и до данао се не зна где су. Светозар је отар 10 година, црномањаст, лица дугог. Младен је стар 1 3 година, плав, лица округлог, средњег раота, од особених злакова има: мали прот спојен са домалим услед опекотине, Акт начелства округа нишког Бр. 2 405. Милојко Кандић, из Горобиља у срезу ножешком, отумарао је од овојих родитеља и до данао се није вратио овојој кући. Он је отар 13 година, црномањаот, зеленкаотих очију у сел.ачком оделу. Акт начелника ореза пожешког Бр. 1101. ✓

СКРЕЋ.Е СЕ ПАЖЊА Код наченика среза орашког, у притвору ое налазе познати коцкари: Живан Ђорђе-

леве руке ; белегу од рапе величипе кукурузног зрна на оредини деоне обрве ; брадавицу величине пшеничног зрна за 10 ом. иопод лоба деоног уха; брадавицу величине пшеничног зрпа за 9 см. испод лоба левог уха; и леву ногу у корену — чланку при ходу повија на унутрашњу отрану. Акт Антропометријског Полицијског Оделења Бр. 301. Манојло Јовичић, из Божића у орезу таковоком, одговара за крађу, али се налази у бегству. Он је стар 19 година, омален, црномањаот. Депеша начелника среза колубароког окр. вал.евског Бр. 523. Препоручује се полицијоким и општинским влаотима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају проналаока отражарно их упуте влаотима које су потернице издале, с позивом иа озиачсне бројеве акта или депеша. Т Р А Ж Е С Е Светозар и Младен, синови Димитрија Крстића из Д. Комрена у срезу нигаком, нег ) Пошто је лиот закључен, добијен је извештај, да се Васа вратио у завод.

вић звани (( црни" родом из Лазаревца и Драгутин Цветановић из Уба. Приликом претреоа код Живана јс нађен један нож — кама на коме ое налазе трагови крви са једном жутом длаком. Ако би ко ма шта знао о њима нека то одмах достави начелнику ореза орашког са иозивом на Бр. 242 3.

У X В А Ћ Е Н Никола Никчевић, чију смо потерницу изнели у Бр. 1. уваћен је. Депеша начелника ореза параћинског Бр. 3 3 63.

КРАЂА СТОКЕ Илији Костићу, из Бобова, украдена је једна крава, матора 5 године, длаке беле. Депеша начелника среза ресавског Бр. 300 1. Обраћа се пажња овима полицијским и општинским властима на ову крађу и крадљивца.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.