Policijski glasnik

СТРАНА 256.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 32.

делац дужан протходно да докаже, на начин означен у т. 11. а. б. в. пом. правила, да ое налази у пужди и да преко оног добра, које жели задужити, има још два плуга земље и кућу с плацем, сматрају&и овакво за дужење као равно самом отуђењу. Овог истог гледишта држао се законодавац и при доношешу закона о уређењу Управе Фондова што се види из чл. 16. пом. зак. (у вези са чл. 8. и чл. 12. в правилника Управе Фондова), по ком земљорадници, који траже зајам од управе Фондова, морају поднети доказ и о томе, да им је, поред имања које нуде у залогу Управи, остало још онолико имања, колико им се по пропису т. 4. § 471. гр. суд. пост. изузима од извршења и продаје. На ово имање Управа не даје зајам, али и на њега ставља интабулацију. Из свега напред изложеног јасно се види, да је законодавац пом. зак. прописима хтео да сачува од могућне штете јавне касе и Управу Фондова, наредивши, да се код њих још у моменту самог задужења пречисти питање о могућности наплате њиховог потраживања. како доцнијим измењеним имовним стањем дужникова и доцнијим прираштајем пореских глава у његовој породици, не би наступила немогућност наплате, а услед тога и оштећење јавних поверилачких каса, које због разгранатих послова својих, миогобројности својих дужника и компликованости своје администрације, не би биле у стању ни да воде рачун о пом. изменама стања својих дужника, као што су то у могућности приватни поверитељи земљорадникови. На основу свега изложеног Касац. Суд је мишљења: Да у случају кад је поверилац јавна каса — Управа Фондова, — судска оцена о остатку земље, по § 471. грађ. суд. пост, треба да се врши по имовном стању земљорадника у моменту самог задужења његовог код јавне касе, а не у време извршења пресуде за наплату истог потраживања. 1И. Л. Р.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е — / Видоје Петровић, из Јабданце окр, тимочког, и Марко Радоњић, из Попшице, у орезу сврљишком, осуђеници нигаког казненог завода, иобегли су из завода. Видоје је стар 3 0 година, омален, црномањаст, очију смеђих упалих, носа великог, бркова црних, на бради има једну удољицу, а на левој руци кажипрст краћи. Марко је стар 40 година, стаса обичног, косе проседе, чеда широког, очију смеђих, носа великог, бркова широких. На левом образу има белегу од убоја. Депеша нишког казненог завода Б. V 6 1 6. Непознати коцкар украо је 19. тек. м-ца на јагодинској жељезничкој станици Петру Филиповићу, кљиговођи тамошњем нотес, у коме се налазило : једна меница на немачком језику

на суму од преко 1300 круна са акцептом (( Сте<1>ановић и Ранковић", 4 српске новчанице од по 20 дин. у злату и једна од 10 дин. у сребру, иреко 2 0 поштанских марака од 0'5 дин„ старе емисије, три осмине лозова Класне Лутрије: Бр. 3695, 14323 и 23634, чланска карта друштва за чуваље народног здравља, једна заложница лоза црвеног крста дуиав. кред. завода, неколико признаница о плаћеном улогу удружењу банкарских чиновника и још неке ситнице без вредности. Акт начоднина среза беличког Бр. 176 5 4. Оскар Бек, трговац из Б. Пеште, чију слику износимо, решењем б. пештанског истраж-

ног судије стављен је под кривичну истрагу и у притвор због преваре, али је још јануара месеца тек. год. побегао у иностранство. Стар је 42 год., по народности је Јеврејин, средњег стаса, округлог лица, риђих бркова, смеђе коое; говори немачки, Француски и маџарски. Акт управе града Београда Бр, 30 5 53. Богосав Гајић, осуђеник пишког казнеиог завода, родом из Кобиља, среза раоинског, стар 2 5 год. пдав, бркова малих и жутих, образа дугих, побегао је оа осуде 10 тек. мео. Депегаа управе нишког казненог завода Бр. 2 57 5. Иван Бошњаковић, благајпик грађанске хлебарнице из Загреба, стар 26 год., средњег стаоа, сурих очију, кратковид, проневерио је 1 334 круне и 19. тек. меоеца пребегао у Србију. Акт управе града Београда Бр. 3 1 369. Драгомир Савић, бив. момак Раде Видаковића, пекара из Смедерева, 19. тек. мес. побегао је од свог газде однев му око 200 динара. Стар је 2 3 год., раста виооког, плав, у оделу је сукненом. Депегаа начелства округа емедеревског Бр. 9825. Добросав Станојевић, бив. момак Стојана Стојановића. грађевинара из Београда, украо је своме газди један златан сат, са три капка, без ланца. Добросав је родом из Ђуринаца, стар око 18 год., средњег стаса, плав, у лнцу оувоњав. Акт пварта па.шлулоког Бр. 6712.

Преиоручује се нолицијским и опгатинским нластима, да за овим нобеглим лицима учине пајживљу потеру, и у олучају пропаласка стражарно их унуте властима које су потерпице издале, с нозивом на означеие бројове акта чли депегае.

НЕПОЗНАТИ САМОУБИЦА 15. тек. месеца • нађен је, у селу Бершићима, среза таковског, обешен јсдан непознати човек, стар 30 до 3 5 год., смеђ, бркова смеђих, косе смеђе и дугачке 3 до 4 см., сувоњав. Од одела и обуће непозиати самоубица имао је : иамуклију, зубун, кошуљу, гаће — свс половно — на глави капу шајкачу, а на ногама чарапе и опанке с кајишима. Ио оделу изгледа да је самоубица из вал^евског округа. Ово је у толико вероватније, гато је био закићен једпом гранчицом, ( ( црњуше в , које има само на Сувобору. Акт начелства окр. рудничког Бр. 5683.

НАЂЕН ЛЕШ На дан 8. тек. месеца нађен је у Дунаву, у солу Винцима, ореза голубачког, лега пепозпатог човека, старог 30 до 3 5 год., виооког 172 см., кошчатог, онажних мигаица, чела високог, обрва и бркова црних, коое црне и дугачке 10 см., носа прћастог и спљоштеног, без браде. Од одела на њему је нађено : капут и панталоне боје жућкасте од италијанске тканине, сличне сомоту, стара кошуља са зеленпм пругама, просте гаће од плаве тканине. Чарапа и обуће није било. Акт начелника среза голубачког Бр. 72 98.

КРАЂЕ СТОКЕ Петронију Тодоровићу, из Давидовца, украдена је ноћу између 15. и 16. тек. месеца са зајечарског вашарпшта, једна кобила, матора 6'/ 2 год., длаке доратасте, висока 150 см., репа нодсеченог, без ровагаа. Депеша начелства окр. тимочког Бр. 123 3 5.

Јаии, удови Огњана Митићв, из Божевца, украдена су, ноћу између 19. и 2 0. тек. мес. два вола, оба матори по 5 год. : један велики, длаке бело-плаве, а други мањи, длаке беле. Депеша начелнина среза ножаревачког Бр. 1 5022. Обраћа се нажња свима полицијским и општпским властима на ове покрађе.

НАЂЕНА СТОКА Код општине смедеравоке налазе со два мангуп вола, длаке бело оиве. Депеша пачелства округа смедеревског Бр. 9783.

На панађуру у Смо.^инцу иађена је једна омица, матора 2 год., длаке доратаоте, висока 168 см , у једну ногу чапараста. Депеша начелпика среза пожаревачког Бр. 1 4690.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.