Policijski glasnik

СТРАНА 48.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 6.

Надзорна власт нашла је, да је одлука одборска назакону основана, пају је на основу чл. 33. зак. о уређењу округа и срезова и чл. 170. зак о општинама одобрила и о томе и жалитеље известила својим решењем од 18 новембра 1911. г. № 20407. По изјављеној жалби, III Одсек Државног Савета нашао је да је решење надзорне власти правилно и на закону основано. С тога је одлуком од 16. децембра 1911. год. № 11547, а на основу чл. 170. зак. о општ., одбацио жалбу као неумесну. Јос. К. Ст. Решење Касационог Суда о сукобу између начелника округа крагујевачког и првостепеног крагујевачког суда од 21. маја 1911. год. № 7321. Начелник ср. јасеничког решењем својим № 2209 од 31. јануара 1911 г. а на основу т. 11. § 365 крив. зак. наложио је да се М. Т. абаџија и М. М. раздвоје од даљег ванбрачног живљења. Противу овог решења М. Т. је изјавио жалбу првост. крагујевач. суду, но првостеп. крагујевачки суд се огласио за ненадлежног за расматрање овог решења изразлога: што истим није изречена ни једна од оних казни предвиђених за иступне кривице у §310 крив. законика и вратио акта нерасмотрена. Начелство округа крагујевачког нашло је, да је зарасмотрење и решење по овој жалби надлежан првостепени суд а не надзорна власт, и ако није иредвиђена ожалбеиим решењем ни једна казна из §310 кривич. зак., пошто је првостепеки суд увек надлежан за расматрање свију одлука из части III. кривич. зак. без обзира на то, да ли је одлуком полиц. власти или решењем изречена казна према неком лицу, или му је само изложено да иешто учини, па ако не учини да ће бити кажњен. У III. части нашег крив. закона има внше дела по којима се прописнма законским прво тражи опомена решењем, иа тек у поновном случају следује казна предвиђена § 310. крив. зак. као што су случајеви из тач. 8 и 9 § 329; т. 2 и 3 § 360, § 356 в крив. законика, и за које је надлежан увек нрвостепени суд. Касациони суд је расмотрио акта овога сукоба па је нашао : »Да овде не може бити у законском смислу сукоба власти за расматрање услед тога, што поменуто »решење" и не подлежи расматрању никоје власти, па ни оних које се сукобљавају, а то са ових разлога: У § 365. т. 11 кривич. законика предвиђено је, да ће власт казнити онога човека и жену, који би на општу саблазан невенчано живели и не би се на опомену власти раздвојили. Ту је опомена предвиђена као услов за постојање кривичног дела, односно за казну, услед чега она не представља ни једиу одонихказни иредвиђених у § 310 крив. законика за иступна дела; на према томе одлука о

њеној примени не може бити предмет расматрање од стране првостеперог суда у смис.лу § 15 п 16 полнц. уредбе. Ова опомена представља само једну наредбу власти, која ће од стране првостепеног суда у погледу законитос-ти бити цењена тек ако би дошла казна. као последица непоступања или непослушности по тој наредби, па би се осуђени тада жалио. Тиме пак ова наредба губн и карактер административног сиора, те се њено расматрање не може, ио жалби, стављати у дужност старијој административној власти, већ се њено расматрање има резервисати за суд, на случај изрицања казне,. а по жалби осуђенога. То што полицијска власт погрешно једној својој наредби даје име „решење" мора остати без утицаја, пошто се тиме не може дапромени природа саме ствари, садржина њена к . М. Л. Р.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАБЕ

П О Т Е Р Е Милосав ЈовановиК, абаџиоки калфа код Сретена Милојевића, из Крагујевца, извршио је кажњњиво дело из § 191. кр. закона, па побегао. Он је родом из Влакче, у орезу јасеничком, отар 20—2 5 година, у опшге црномањаот. Депеша начелства округа крагујевачког Бр. 2455. Живојин Р. Миленковић, из Крвавице, и Станка, жена Стевана Филиповића, из истог села, покрали оу мужа Станкиног па побегли. Живојин је отар 31 годину, оредњег раота, у лицу пун, бркова малих, у оделу сељачком. Депеша начелника среза расинског Бр. 2 739. Стајадин Стевовић, б. саобраћајни чиновник на јагодинској и младеновачкој железничкој станици, има да се спроведе суду, али му се не зна место борављења. Стојадин је висок, смеђ, очију граорастих, иоса иравилног, бркове потшишава, отаоа витког. Акт начелника ореза беличког Бр. 1772. Препоручује се полицијским и општинским влаотима, да за овим чобеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају проналаска стражарно их упуте властима које су иотернице издале, с позивом па означене бројеве акта или депеша. •—»«+•>—• ТРАЖЕ С Е Данило Вулишић, из Маглича, пресудом начелника среза студеничког од 21. октобра пр. год. Бр. 1 4808, осуђен је на десет динара новчане казне, и да нлати 96 динара иакнаде штете шумском фонду солидарно са Саватијем Кузуиовићем и Милошем Балтићеи, из Брезове, за дело из т. 9. чл. 132. закона о шумама.

Данило је отумарао незнано куд и преоуда не може да му се саопшти. Нозивају се све власти да га живо потраже, па кад га пронађу да му протоколарно саопште горњу преоуду, и протокол саопгатења пошљу начелнику среза студеничког, иначе о непроналаоку што пре одговоре. Акт начелника ор. студеничког Бр. 1 2 54.

КЊИЖЕВНИ ОГЛА.С Нуних је деоет година, како у (( Нолициском Гласнику" обрађујем рубрику „ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА" За тако дуги низ година истицана су тако разновропа и многобројна питања из области судства и админиотрације, да се слободно може рећи, како је данас мало ствари, које нису биле предмет јавности и остале пераоветљене. Ја лично никад нисам имао претеизије да оцењујем вредност ових својих радова, али из многобројних изјава полицијских чииовника, општинских деловођа и писара, као и многих других људи, који се баве применом закона, могао сам извеоти закључак, да оу они ипак били од големе користи, нарочито полицијоким и општиноким властима. Како из силних питања, која се и данао упућују „Полицијоком Глаонику" видим, да се понављају ствари, које су већ објашњене, ја оам дошао до уверења, да је већина ових радова непозната млађим људима, јер је врло мало оних, који оу сачували кочплете „II. Гласника" за све време његовог излажења. Да бих нружио могућност онима, који данас нримењују законе, да се послуже овим радовима, ја сам оредио сав овај десетогодишн.и рад по материји да га штамнам као засебну књигу. Овоме сам додао и све чланкс, које сам до сада штампао из области судства и адмииистрације. Књига би изнела од 2 0 до 2 5 штампаних табака, и цена би јој била 5 динара. Како би ова књига могла изаћи само Тако, ако будем скупио најмаље 500 претплатника, колико би било довољно да се покрију трошкови штампе, то се обраћам свима опима, који налазе да би им ова књига могла користити, да ми до половине мес.еца марта пошљу претплату, како бих књигу одмах дао у рад. На случај, да до горњег рока не буде пријављен довољан број иретнлатника, вратићу овакоме новац натраг. Предговор овој књизи написао је наш уважени проФесор грађаноког права на Универоитету, гооподии Живојин Иерић. Молим и све своје пријатеље, да се заузму око скупљања претплате. 9. Фебруара 1912. год. Београд Димитрије С. Калајџић окружни начелник у. пензији Његушева улица бр. 71.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.