Policijski glasnik

СТРАНА 344.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 43.

ме верујом, јер је био уверен да не знам за крађу оата и оио је тако исто сигуран да, чак и да сам дознао за то, нисам га могао одати јер га нисам никако напуштао. Упитан Кафре је рекао да је сат куиио; нису му, разуме се, веровали, али како се покрађени није јавио није било могућно осудити га. Затворили су га ипак административно и посло дужог бављења у Бисетру, послан је био под надзор у Тур, одакле Се доцније вратио у Париз. Умро је 1832. годино. У ово време полиција јо тако мало поверења имала у своје агенте, да није бпло средства комо опа. није прнбсгавала да их проба. Једног даиа дадошо ми Гупила, који мп предложи нешто нообично. —• Ти познајеш добро Франсоа крчмара? рочо мп он. — Познајом ; зашто? — Ако хоћеш да му изиадимо зуб. (изнудимо новац). — Како? — Он већ неколико пута тражи од Управе дозволу да може ноћу држати каФану отворону дужо и увок јо био одбијен. Ја сам му добацпо да јсдино од тобо зависи хоћо лп добити оно што тражи. — Ти си погрешио, јер ја не могу ништа. -— Ти не можеш ништа: лепа новост! Свакако да ти не можеш ништа, али га ти можеш увек охрабрити надом да ћеш дејствовати да добпјо дозволу. — Добро, а шта ћо он имати од тога ? (НАСТАВИЋК СЕ)

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА И КАСАЦИОНОГ СУДА

За одобравање одлука о давању на привремено уживање општинске или сеоске земље није надлежан Државни Савет. На оеоском збору ссла Б. држаном 14. јуна 1912. год. допесена је одлука да се ноколицини сиромашних грађана да на лрпвремепо уживање по'1. хектар сеоске земље. Ову зборску одлуку сељана сола Б. општински суд послао је Државном Савету па одобрење у см прописа тач. 3. чл 33. закона о општ. Државни Савет нашао је, да за одобрење ово одлуко није надлежан, ношто овде нијо у питању отуђење сеоске непокретности, већ само давање исто на привромепо уживање. С тога није ни узимао у оцспу ову одлуку, него је на основу чл. 25. свога пооловника решио: да се предмет врати нерасмотрен као ненадлежно Савету упућен. Одлука од 9. новембра 1912. г. Бр. 7595.

Одлуке о задужењу појединих општина и села (чл. 33. тач. 7. зак. о општинама), Државни Савет доноси по предлогу Министра Финансија. Збор оељана М. и Р. општине М. 11. маја 1912. год. донео је одлуку да со оба села могу задужити са 5000 дин. код окружпог школског Фонда, за грађењо ново школско зграде у селу М., па је ту своју одлуку упутио Државном Савету на одобрење у смислу чл. 33. тач. 7. закона о општинама. Како со ове одлуке о задужењу по чл. 14. закона о окружним, среским и оиштинским буџотима имају да шаљу претходно Министру Финансија на оцену, који чини продлог Државном Савету за њихово одобрење, а у овом случају нијо тако учињено већ јо одлука непосредно послата Државном Савоту, то јо Државгш Савет није ни узимао у оцену, већ је вратио цео предмет општин. суду те да со за одобрење ове зборске одлуке о задужењу обрати Министру Финансија. Одлука од 9. новембра 1912. године Бр. 7544. К. И. Б.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Раде Животић, пекарски момак, иобегао је 10 овог месеца из среског притвора у Аранђеловцу, у коме је био због две опасне крађе. Родом је из Враничева, стар 2 7 год., средњег раста, сувоњав, црномањаст, има мале црне бркове. Депеша Наче.шика Среза Јасеничког Округа Крагујевачког Бр. 24 57 2. Драгомир — Драгољуб Ђурковић, родом из Тоболца у срезу трстеничком, одговара код среоке власти у Алексинцу за крађу стоке. Стар је 36 год., средњег раста, сув, на десну ногу нарамљује. Депеша Начелника Среза Алексиначког Бр. 20007. Велисав Милосављевић, економ, из Милошеиа у срезу левачком, окривљеи је за протурање лажног новца Акт Кварта Врачарског Бр. 1 5 29 0. Вићентије Весовић, папуџија, из Београда, одговара за крађу државних ствари. Акт Главне Београдске Војне Станице Бр. 4001.

Карло Кинрајх, етоларски радник, чију слику износимо, окривљен је за цбиство. Стар је око 50 год., средњег раста, просед, нлавих очију, великих црних бркова, округла

Карло Кинрајх

пуна лица. За његово хватање обећана је награда од 500 крона. Акт Управе града Београда Бр. 39680.

КЊИЖЕВНИ 0ГЈТАС

Књига: „ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА" готова је, и може се добити у свима београдским књижарама и код експедитора Полицијског Гласника. Цена је 8 динара. Претнлатницима послаће се на допдату кад пошљу своје тачне адресе и јаве пошту, преко које треба послати књигу. Лица и општине, које су положиле претплату среским властима, могу накнадно положити код иотих по 3 динара и чим новац буде примљен, послаће се књига. Димитрије С. Калајцић окружни начелник.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душаи Ђ. Алимпић.