Policijski glasnik

ОТРАНА 202.

110ЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 26.

децу као евентуалне наследнике својој крвној родбини ? Живојин М. Пери-ћ (НАСТАВИЋЕ СЕ)

0 ИСТУПИМА од Д -Р ТОМЕ ЖИВАНОВИЋА

(НАСТАВАК) 9. женска и мушка лица, која знајући да имају венеричну болест, овом другога заразе. Осим горње казне платиће такова другој страни и видарину." а) Радња се састоји дакле у ареношен>у које венеричне болести иутем сношаја. Ово је дакле једна врста телесне новреде. По себи се разуме, да се § 365 т. 9 к. з. има применити само онда, кад повреда није тешка, у коме би се случају имао применити § 177 к. з. б) Кривац. — Захтевасе умишљај (»знајући с( ). Нехатни извршилац се не казни дакле. Но ако би повреда била тешка, казнио би се по § 180 к. з., пошто тешка повреда не спада под § 365 т. 5 к. з. в) 1° »Лице, које по трећи пут учини, вели се у § 365 а1. 2 к. з., иступлење под бр. 6, 7 и 9 изложено, по издржаној казни да се протера у друго место, а ако је странац из Србије. При протеривању женских из једног места у друго због блудочинства, имају се оне од лекара визитирати, и ако се нађе, да су венеријом заражене, то ће се тек онда протерати, кад се савршено излече." 2° „Лица под бројевима 6, 7, и 9 казана, као и она, која примају помоћ из јавног сиротињског Фонда или иначе од општине, ако за време, које им полицајна власт одреди, не нађу себи занимање, кад се зна да га могу иаћи, казниће се по пропису овог параграфа, и морају онај посао радити, који им полицајна власт одреди према њиховом нолу и стању здравља., •—- ако сама доцније посла не нађу.® У овој се одредби наравно претпоставл»а, да наведени кривци немају занимања. 10. зкена, која има мужа, пак у виду заната јавно блуд проводи, ма да се муж шен због тога не тужи". а) Радња се састоји дакле у јавном ировођењу блуда у виду заната од стране удате жене. Овај иступ је према томе нарочита врста иступа из т. 6 (в.горе 6). б) Кривац — В. 6 б. в) Вели се, да ће се жена казнити, »ма да се муж њен због тога не тужи <( , т.ј. да се истрага има повести по званичној дужности. 11. Човек и женска, који на општу саблазан живе заједно невенчани, па на опомену власти неће да се раздвоје. Но ако се они опет саставе, онда ће се они понова казнити, а женска ако има мужа, упутити мужу, ако нема мужа родитељима, V рко и ових нема, у друго место

ако је из Орбије, а ако није, да се протера из Србије. Ово се може учинити и с човеком, ако није из места, у коме је дело учињено" (суложништво) 1 .) а) 1° Радња се састоји дакле у заједничком живљењу човека и женске невенчаних. (1) Они треба дакле да живе заједно, т.ј. у истом стану. Нема се међутим утврђивати, да ли су и блуд проводили, јер се ово претпоставља. (2) Пошто је овде претпоставка, да се блуд проводи, потребно је, да су мушкарац и женска у добу пубертета, што се у осталом види и из начииа изражавања у закону („човек«). 2° Противиравност је искључена, кад се женска држи као служавка или домаћица. иликад је она сопственик стана. Но према Правилима о одпосима слугу и њихови.х газда чл. 15: „Уговор о служби закључен између мушкиња и женскиња не вреди, ако се докаже, да је само изговор за ванбрачни живот. Дотична лица казниће се по закону за то дело (т.ј. за суложништво) и за обману власти". 3° За појам овог иступа потребан је један сиецијалан услов инкриминације: да су човек и женска иродужили заједнички живот, и ако су били оиоменути од власти, да се раздвоје. б) Кривац. — В. 6 б. V. Истуи из § 366 к. з. — в Да се каане, вели ое у овом §, у новцу до тридесет талира родитељи и кућне старешине, иоји узму од младожење новце за девојку, коју цдају, и да врате, што су иримили. Иста казна да иостигне и кмета девојачке или момачке оиштине, који то дознаду, иак срескоЈ власти не јаве а . а) Радња се састоји дакле у узимању новца од младожење за девојку, коју удају, од стране родитеља или кућних старешина. Ако би према томе за девојку била узета која друга ствар, а не новац, не би постојало ово кривично дело. У том случају се једино може повести грађаиска парница ради повраћаја ствари (законод. реш. од 1852, в. § 539 к. з.). б) Кривац. — Виност није потребна. в) Према ст. 2 сматра се као истуино кривично дело и неиријава среској власти узимања новца за девојку од стране кмета девојачке или момачке оиштине. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

ПОУЧНО - 3АБАВНИ ДЕО

ВЕНЧАНИ ПРСТЕН од Мориса Леблана (СВРШЕТАК) — Ах, узвикну она, обузета страховитом идејом... сећам се, једне

') В. Ч. МитровиК 0 суложни'лтву 19И.

ноћи... страшно... Учинило ми се, као да је неко ушао у моју собу и ухватио ме за руку. И ја се нисам могла пробудити. То је био он! он! Он ме је успавао, ја сам уверена, и гледао прстен... И сада он ће ми га узети пред његовом мајком. Ах сад разумем све... и тог златарског раденика... он ће сећи прстен с моје руке. Видите ли... Видите ли... ја сам пропала. Она сакри главу и поче плакати. Тада у тишини, сат откуца један пут, загим други пут, и још један пут. Ивона се диже одједном. — Ево га — узвикну она. Он иде, три је сата. Пођимо. Дограби мантил и полети вратима. Он јој спречи излаз и рече заповедничким тоном : — Ви нећете отићи. — Мој син . Ја хоћу да га видим, да га узмем. — Знате ли где се налази он? — Ја хоћу да идем. — Ви нећете отићи !.. То би била лудост. Он је ухвати. Хтела га је се ослободити, и Велмону је била потребна извесна осорљивост да би иобедио њену одлучност. Најзад он успе да је врати дивану, и затим не чекајући и не обраћајући пажњу њеним молбама, завеже јој руке и члаике везама. — Да, рече он, то би била лудост! Ко васје ослободио? ко вам је отворио врата? Саучесник? Какви огрументи против вас, и како би се тиме ваш муж користио пред његовом мајком. И затим, шта би било ! Ви утекли, и тиме примили развод.. и знате ли да не би било краја. Треба остати овде. Она зајеца. — Страх ме је... Страх ме је. Овај ме ирстен пече... Сломите га. Носите га... Да га не нађу!.. — А ако га не нађу на вашој руци, ко га је сломио? Саучесник. Треба борбу примити јуначки, а ја одговарам за све... Верујте ми... ја одговарам за све... Ја вам се заклињем да ћу спречити гроФицу Дорињи и успорити састанак.. доћи ћу нре подне, и тај венчан прстен скинућу с ваших прстију... ја вам се кунем... ваш син биће спашен. Побеђена, сломљена Ивона, за један моменат, поднела је везе. Када се он диже, она је била везана ко и пре.