Poljoprivredna čitanka za seoske škole
21
„иа сачму т.ј. преко целе површине, или их сејемо машином ~на врсте ‘ц а окоиавине, као: кукуруз, кромппр, репу идр., сејемо ~на оџаке“ или гуИице.“ Руком не треба сејати кад је време ветровито 1 јер ће ветар све семе на једну страну однети; машпном пак можемо сејати само онда, кад је њива довољно равна и добро спремљена, уситњена, и кад је чнста од корова, пањева и других сметња. Машином се боље п једначије сеје и много се семена уштеди.
ПОЉСКИ УСЕВИ
У тољске усеве, које гајимо за исхрану нашу и наше домаће стоке, као и за разне друге нотребе, спадају ове биљке: 1. Сгрмнгте. Ово су »ситна» или »бела жита«, која нам дају брашно за хлеб и колач, или зрно за исхрану стоке, а од њих на нрно место долази ишеница, која нам даје најбоље брашно; ишеничне мекиње дају врло добру храну за стоку, а слама се употребљава за простирку, за плетарство и за гориво. Пшеница, коју сејемо с јесени, зове се »озима», а она, коју сејемо с пролећа, зове се »japa.« Пшеница с бсјем зове се »бркуља« (на слици бр. 3. и 6.), а без бсја »шишуља« или »голија« (бр. 4. и 7.). По боји може бити црвена или бела