Poljoprivredna čitanka za seoske škole

26

људску храну; употребљава се за исхрану стоке, за прављење скроба, за пецпво шпприта птд. Слпка вам одмах показује п то: зашто кромппр за време порашћпвања треба окоиавати. Око сваке бпљке наноспмо, нагрћемо сптне земље »окопавамо«, а тпi ме потпомажемо п подстпчемо њене огранке п жпле да се боље п јаче развпiajy п да впше п крупнпјпх кромппра рађају. Кромппр се најбо.ге размиожава садп, кад за тај посао узмемо целе, осредње п здраве кромппре; алп можемо п крупнпје псећи на повеће комаде, на којпма мора бптп бар поједио добро развпјено »окце«. Обпчно узимају за »сејање« сптне кромппре, алп то нпје добро, јер су то неразвијени кромпири, од којпх пе може нпкад бптп крупан пп обплат рбд. За зиму се остављају кромпнрп . у добрпм. сувпм подрумима плп траповпма. Да се боље одрже, треба пх посутп пепелом, а у траповпма најпре добро покрптп сувом сламом, па онда земљом. Само кад је суво време, треба кромппре пз трапа вадити.

KpOMintp.