Poljoprivredna čitanka za seoske škole
41
Па и једна једина воћкпца може да нас задоиољава, не, сахмо својим племенниш плодом, него и хладовгшом коју нам даје. Лепше је, пријатније и корпсније поседетп недељом п празнпком под убавом, прекрасним плодовима окпћеном воћком, а у прнјатном разговору са својпм домаћпма п пријатељима! него се завући у смрдљиву механчпну, п у њој проводити време у картању и пијанчењу, што је штетно не само за здравље, него и за кесу! Кад хоћемо да имамо добре сорте воћа, онда морамо дивљаке, или лошије воћке, да облагородпмо, да калемимо, т.ј. ми ћемо узетп од неке племените воћке: пли гранчпцу, пли само један пуп (окце), па ћемо га, на неки начин с дивљаком спојитп. Ту дпвљаку зовемо ~и одлога За извођење о.вих подлога, посејаћемо се.ме или коштице разног воћа, и на тако изведене подлоге, накалемићемо племенптпје сорте, истога рода воћа. Место, на ком изводимо подлоге, зовемо ~г(з-водница“\ водница“\ а оно, где изводнпце пресађујемо и калемимо, зовемо ~р астило. “ Ми калемимо на разне начине, а обично: стшјањем. на исечак, у под кору и очењем. Kojii је од ових начипа најбољи, то се не може уопште рећи, али је за калемљење младих, из семена или коштнце пзведених подлога, најбољи начин: про-
Јагода „Апанпс".