Poljoprivredna čitanka za seoske škole

43

шење овога начина калемљења, треба оштрим ножем косо сасећи најпре подлогу, па онда калемгранчицу, па их обоје лепо спојити, да се поптуноу пресецима покривају, затим их ликом, рафијом, или дебелим, неупреденим памуком добро увезати,. а преко тога повеза калем-воском премазати. Што се ближе земљи калеми, тим ће сигурнргје срасти. Најпростији је калем-восак овај: Узми 500 грама беле смоле, па ју у једној тавици растопи на ватри;кад се смола добро растопи, скини је с ватре и помало сипај у њу 45 —50 грама доброг итирита; кад си ово добро измешао, а ти додај и једну кашику ланеног уља. Кад се ова смеса охлади, можеш ју употребити, а што преостане, саспи у једно лонче, добро га повежи дебелом хартијом и остави за другу прилику. Али ако се после тога дугим лежањем стврдне, а ти ју пре употребе на жеравици растопи и додај мало шпирита. При калемљењу скрати гранчицу тако, да на њој остапу само-2—4 окца, а горњи пресек замажи истим воском. Очењем можемо калемити с пролећа на живо око, или месеца јула и августа на мртво око. За воћке је бољи овај други начин. Очегвем се калеми овако; На једно 10 треба најпре на дивљаци урезати један попречни и један уздужни урез, овако; Т. Сад треба са калем-гранчице скинути окце, које мора бити здраво, али не крупно, него осредње. А како треба скинути окце? Иеки га скгтдају без дрвета; сљуште га с гранчице, али то није сигурно,-