Poljoprivredna čitanka za seoske škole
45
Усађену воћку треба одмах п добро залпти устојаном водом, а после ју редовно и брпжљпво неговати: од маховпне и лишајева ју чистити, од. гусеница и других штеточпња брапптп. поврсменођубрити, кад је суша заливати, нарочито кад је воћка у цвету и онда ће воћка сав тај труд обилатпм и лепим плодом исплатити.
НЕЗРЕЛО ВОЋЕ.
И сасвим зрело воће, кад се преко мере једе,. може исто тако да вам шкоди, као и незрело. Свако воће има у себп више или маше eofme киселине; тако напр. у једном килограму киселих јабука има 10 - 16 грама слободне киселине, а толика количина киселине може да пзазове и код одраслихљу г ди рђаве последице, а код нас деце, још горе. У колико воће сазрева, у толико се умаљава та киселина, а сласт се увећава; у иезрелом пак воћу има много више те нездраве кисслине, него што мало пре показасмо. Незрело је воће тврдо и желудац не може да. га свари; у колико сазрева, постаје оно све мекшеи сварљивије. Исто тако и кувано воће омекша Ш постане сварљивпје, ако иначе нема у себи многокиселине. Заслађивањем не смањава се његова ки-