Poljoprivredna čitanka za seoske škole

64

јагњету сшшол благости и кротости, а старп народп су га Богу на жртвеник прпноспли. Овца нам даје вуну, месо. млеко и ђубре. Бела је вуна најдрагоценпја, јер се у свакој бојп може бојптп. Овче месо заузмма, после говеђег, прво место у хранп људској. Од млека се правп пзврстан, мастан спр, а ђубре је најважнпје за хладне земље п за лпспате усеве. Овца је мекушаста, нарочпто на влажној зпмп врло осетљпва животпња; сува, планпнска пландпшта, најбоље јој прпјају. Мушко грло зове се ован, уштројен ован је шкопац , женско је овца; до једне годпне младо зове се јагње, а старије шиљеже, двизица п двиска. Овце се јагње плп рано с пролећа, плп у саму зпму, плп преко лета. Летњи јагањцп обпчно су напреднпјп од онпх ранпјпх. Кад се овце уз обичну храпу п пашу прпхрањују још п мекпњама, плп прекрупљенпм овсем, онда дају много впше п дебљег млека, а п мекшу вуну. Стрижа п прање вуне извршује се на два начпна: пли се овце пре, или после прања стрижу. Боље је за овце, да се после прања стрпжу, а и вупа добије лепшп пзглед п боље се продаје.

Сви.ЈОруна овца.