Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
144 ПАТЛИЏАН ЦРВЕНИ
плодови боље се излажу сунчевим зрацима и убрзо ће потпуно сазрети.
У интересу је, да се омогући сазревање плодова патлиџана и кад време захладни, јер су онда јако на цени. Ако располажемо са материјалом за топле леје, онда треба застрти земљу око струкова сламом, биљке ослободити везе и положити на слами управљајући их тако, да заузму простор, који се таман може покрити сандуком од топле леје. Притке при том треба уклонити.
Сандук са заклоњеним струковима патлиџана, треба поклопити прозорима и покрити још и асурама. Асуре може да се скидају само дању, а ноћу мора опет да се враћају на прозоре. На тај начин може доцкан пред зиму да се још бере зрео патлиџан. У оскудици прибора за топле леје, треба пред мразем ишчупати струкове, па повешати у виду евенке, или положити на слами у једном топлом и светлом простору. ИМ на тај ће начин плодови да сазру, али неће добити сласт и укус као кад су заштићени стакленим покривачем на самом земљишту.
Ситне сорте патлиџана, са плодовима у облику шљиве или крушкице, нарочито су постојане и дуго се држе убране. Зреле или рујне плодове треба одсецати заједно са петељком, па пробадајући петељке, низати на рафију у дужини од 60 с/м. Направљене низке извешају се негде под стрејом на ваздуху. Кад наиђе опасност од мразева, треба их поскидати и пренети у затворен топал, али негрејан простор. На тај начин може да се троши веома укусан зрео црвени патлиџан скоро преко целе зиме.
Доста добро може да се држи црвени патлиџан и остављен у сасвим сувом песку.
Као добар принос може да се рачуна око 5 кгр. зрелих патлиџана по струку, или 100.000 кгр. на 1 ха.
Црвени патлиџан може да се умножава и прпорењем заперака, „кључића“. Од првих раних заперака може да се одгаје снажне биљке за јесењу бербу, а од познијих може да се произведу лепи: струкови патлиџана за идуће пролеће.
Септембра месеца насеку се заперци у дужини од 20с/м, па на доњем крају мало зацепе и пободу у саксије од 8с/м, напу" њене песком, које треба сместити у леју под прозорима и у заклон од сунца. Ту ће под утицајем топлоте и влаге убрзо пустити жилице, после чега треба постепено припуштати ваздух и привикавати младе биљке на светлост. |
Преко зиме остају примљене биљке у саксијама под прозо-