Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
ПАТЛИЏАН ЦРВЕНИ 143
у трећој сезони, доносе много већи принос од орезаних, које су у том времену већ прешле.
Патлиџан се орезује на једно, на два или три стабла. У првом случају оставља се главно стабло да расте несметано, закидајући само окца и огранке са стране. Кад се заметне одређен број, обично 2—6 гроздова и кад су се плодови патлиџана већ лепо развили, закида се и врх од стабла.
При орезивању на 2 и 3 стабла, треба просто скресати врх главнога стабла на доња 3—4 окца, па од огранака који потерају, образовати засебна стабла, скидајући са њих све што потера са стране и закидајући напослетку и саме врхове нових стабала. То се обично чини изнад 3—4 гроздова плода.
Корисно би било за наше прилике, после бербе у првој сезони, да се спречи доношење плодова у другој и принесе на јесењу сезону, када патлиџан има опет цену. То се може постићи на два начина, или потапањем струкова у земљу, што је доста скупоцен рад, или подмлађивањем биљке помоћу нарочито јаког орезивања, које ће присилити на пуштање нових изданака и цветних грана. |
за време пораста треба земљиште да се чисти од корова редовним окопавањем. Довољно је обично по 3 копње са загртањем.
Наводњавати патлиџан, све док неотпочну први плодови да крупне, треба само по мало, онолико, колико да биљка не застаје у порасту због суше. После је потребпо доста воде, да се плодови „гоје“. Ако није могуће више, доста је 4—5 добра наводњавања за време суше. Никако не треба заливати патлиџан од горе, јер није добро да се кваси лишће по сувом времену.
Црвени патлиџан страда од Пероноспоре, стога треба да се прека Бордовском чорбом од !—116% исто као и виноград. Корисно је прскати пре него што се болест појави, јер је боље спречити, него после лечити.
Плодови патлиџана беру се постепено према сазревању. За сопствену употребу, за оближу пијацу или за конзервисање сока од патлиџана, треба бирати што зрелије плодове, а за паковање и експедицију на удаљене пијаце, треба их брати док су још чврсти и тек зарудели.
Кад у јесен почне сунчева топлота да слаби, те развијени, плодови не може правилно да сазру, треба са струкова покидати сав лист све до врха; једино при врху може се оставити неколико листића. Уједно треба уклонити и све ситне плодовеи цвет, који немају више могућности да се развију. На тај начин остављени