Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
РАБАРБАРА 155
Земљиште на којем се гаји Рабарбара треба да је чисто и окопано. Ђубрити се мора сваке треће године.
Прве, односно друге године, не треба дозволити биљци, да тера стабло и семе, чим се појави, треба га закинути. Корисно је откидати плодоносна стабла и доцније, ако није потребно семе.
Може да се умножава и дељењем корена с пролећа. Једанпут посађена Рабарбара, даје бербу по 5—10 година.
Сорте: Шрвена Раблрбара, раностасна сорта; дршке црвенкасте, меснате и дугачке. — АХраљ Алберш, раностасна сорта, -дршке прскане црвеним, меснате и укусне. — Американска наборана. дршке зелене, танке али са мање киселине од осталих сорти. — Флораншенов мелез, са огромним листовима. И ако има врло дебеле дршке, ипак више служи као декоративна биљка, јер нема фини укус.
РЕПА МОРСНА
_ Ненатћиз #иђегозиз Г, Синоними: Чичока, Топинамбур.
Племе: Главичасте биљке (Сотрознае). — Постојбина: Северна Америка. — Дуговечна биљка. — Стабло: подземно, грудвасто задебљало, слично кромпиру. Истерује и надземно стабло, које је зеља-
сто, високо по 2 м. — Лишће: дугуљасто, оштро и рапаво под прстима. — Цветови: жути. — Семе: не сазрева под на-
шим климатом, за то се умножава дељењем подземног стабла и сађењем кртоле.
Гаји се за употребу подземних кртола, које се кувају у сланој води или готове на други начин, те служе као врло укусно јело.
Производи се скоро на исти начин као и кромпир, само што Морска репа није осетљива на хладноћи, те може да се сади раније и оставља да презими у земљи. Сем тога не тражи ни много неге, задовољава се са 1—2 копње.
Сади се Фебруара – Марта месеца закопавајући под мотиком по једну кртолу на сваких 40 сјм растојања.
Да се засади 1 ха. треба 1200 до Морска Репа: бела Јерусалимска. 2000 кгр. кртолица Морске репе.