Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

156 - = РЕПА МОРСКА

Оставља се преко зиме напоље у земљи и вади према потреби, јер извађена Морска репа није постојана.

Принос морске репе може да се крећегоко 30.000 кгр. на ! ха.

Сорте Морсне репе. //рвена обична, има кртолу црвено љубичасте боје, плодна сорта, згодна за њивску културу. — Бела јерусалимска, са кртолом дугуљастом и белом у средини.

РЕПЉА

Вгазз!са парц5 Г.

Синоними : Репчица, Мајска репа, Бела репа, Ротквина репа, Угарњача, Пострма репа, Репиола, Репа округлица.

Племе: Крсташице (Сгиснегае). — Постојбина: Северна Европа. — Двотодишња биљка. — ·Корен: грудваст, изнутра бео, споља плавкаст, првенкаст црнкаст, зеленкаст, потпуно бео или промешане боје. По облику може бити округао, пљоснат, овалан или репаст — Лишће: посебно, дугуљасто, ободом урезано, избија из кореновог те-

мена поврх земље. — Стабло: избија у другој години. — Цветови жути. — Семе: ситно, округло, пр-

венкасте и загасито мрке боје. У 1 грам иде око 500 зрна, а 1 л. мери 670 грама. Моћ клијања траје 5 година, а ниче за 4 дана. За сејање боље је устојано семе од 2—8 године дана.

Гаји се за употребу грудвастог корена, који је заокругљен, сочан, укусан, са мало пријатне љутине. Готови се за јело слично келераби, или риба на резанце и кисели за зимницу.

Према свом пореклу Репља воли прихладну, влажну климу, а прекомерну топлоту, сушна „лета и припеку сунца не подноси никако. Јако подлеже утицају промењених околности. | и

Код нас успева само рано с пролећа или с јесени, кад је ваздух хладнији и влажнији, а за време жарких летњих дана, треба гајење Репље избегавати. Због те своје особине највише сегаји у нашој земљи, по плапинским крајевима, где је топлота умерена.

Репља Оверњача.