Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
160 РОТКВА
погоднији усев, за гајење између редова осталог поврћа, које се_ на већем растојању развија. =
По природи, најподесније време. за успевање Ротквице код нас је прва половина пролећа; у том времену не тражи друге неге осим да се плеви и по неки пут, када преко мере засуши време и да се залије. Већ више пажње и неге тражи Ротквица кад се производи рано под прозорима у топлој леји, а највише за време летњих жарких дана.
Време сејања за сорте Ротквице са ситним листом почиње Јануара, у топлој леји и траје све до Марта месеца. За тим, све до друге половине Септембра сеју се напоље у леји, крупније и отпорније сорте Ротквице, са више лишћа. Сетва може да се обнавља сваких 15—20 дана тако, да потрошња никако не оскудева у свежим Ротквицама.
Важно је за успешну производњу Ротквице, осим испуњавања свих прописа за гајење, још и погодан избор сорте. За гајење под стакло узимају се најситније и најбрзостасније округле сорте, које образују ротквицу, чим избије неколико листића. Те исте сорте нису погодне за гајење напоље, прво јер су сувише ситне, а друго, кад отопли дан одмах прелазе — „прозукну“.
За сејање напоље најподесније су крупније сорте Ротквице са крупнијим лишћем, које неће тако брзо да прозукну. Ове опет нису подесне за гајење под прозорима, јер се спорије развијају, те заузимају сувише дуго времена топлу леју. За топло и сушно поднебље мора и између крупних Ротквипа да се бирају нарочите сорте, које су на топлоти најиздржљивије и најтеже“ прозукну. Таквих сорти има највише међу дугуљастим и дугачким ротквицама, а најмање међу округлим.
Семена је потребно око 10—15 грама на 1 м. јер се сеје оретко. Може Ротквице да се сеју и на редове са малим растојањем, али највише их сеју омашке, а на малом простору често и убадањем зрна у земљу. У сваком случају треба сејати плитко само под површином тако, да семе не буде покривено дебљим слојем земље од ! сјм.
Рано с пролећа сеју се ротквице на следећи начин. Са прописно припремљене леје, грабуљом се скине површина земље у дебљини од 1 сј/м и извуче на путању са стране. По тако оголелој леји, треба омашке да се баци семе и утаба даском. За тим се усев равномерно покрије помоћу лопате и грабуље, оном скинитом земљом и поново утаба. Напослетку добро је још и да се
Е-
-