Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

РОТКВА 161

усев препокрије, танким слојем компоста или угорелог ђубрета и залије помоћу решетке. -

Доцније када време отопли, за сетву спремљену леју треба најпре тако натопити водом, да се земља сва раскваси и направи као блато. Тек по тако изобиљно наквашеној леји, може да се посеје семе, које мора одмах да се покрије слојем од 2—3 сјм компоста, угорелог ђубрета или у оскудици овога, земљом црницом у дебљини од 1! сјм. Корисно је, да се преко затрпаног усева растури још један слој сламастог ђубрета и тиме сачува влага у земљи.

Изникао усев мора редовно да се плеви и брани од корова, који је велики непријатељ ротквице, а осим тога мора изобиљно и да се залива. Нарочито је од значаја летње заливање усева ротквице, јер не сме земља никако да засуши, иначе хоће производ одмах да прозукне, окрпави и постане без вредности. За то лети мора земља под усевом ротквице стално да се одржава у влази изобиљним заливањем, у противном и најбоља сорта ротквице, мора да изгуби своје добре особине. Ко је у могућности да лети, за време јаког сунца, сваког дана осенчи усев ротквице асурама или другим Париске дугачке роткве. застором, наградиће му се труд богато.

Чим се ротквице заокругле и пређу половину своје крупноће, треба вадити и не чекајући да се потпуно развију, јер су онда најукусније. Све што се извади, треба истог дана да се потроши или прода, јер ротквица не може дуго да се држи. -

За изношење на пијацу, везује се у китке по 12—90 ротквица, према крупноћи.

Поврће 12