Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

АРТИЧОКА 5

Између редова Артичоке може да се гаји и разно ситно поврће, кас: лук, салата, келераба, роткве, купус и т. д.

Принос главица Артичоке може да буде просечно око 100.000 комада на 1 ха. — Рачуна се обично прве године по 3—4 главице од струка, а после по 8—10 комада.

Један сад Артичоке држи се и бере обично по 4 године, а затим обнавља. Ко хоће стално да има Артичоке, он сади сваке године по у простора.

· За експедицију пакује се у корпе и то: од !. крупноће по 40 —50, од ПИ. крупноће по 60—80, а Ш. по 100—120 главица. Једна корпа мери око 830 кгр.

Сорте: Лариска крудна, округла, врло крупна зелена главица, са врховима љуспе изврнутим напоље. Висина биљке око 90 сјм, а од свих осталих сорти најотпорнија на зими. /ГТровансалска велена, главица ситнија, са узаним и зеленим љуспама. Биљка висока око 80 с/м; отпорна на врућини, а осетљивија на хладноћи, Глава

рапка, тлавица ситна, округла плавкасте боје. Биљка висока око 60 с/м, отпорна на топлоти, а осетњљива на хладноћи.

АРШЛАМА, (Види опис под насловом Лук црни).

БАМЊЕ

иб1заси5 езешептиз Г.

Племе: Слезови (Мајуасеае). — Постојбина: Јужна Америка. Биљка једноголишња. — Стабло: чврсто, усправно, са мало споредних грана, израсте 0.50 до 1 м. висине. — 'Лишће: велико, на дугим петељкама, подељено на 5 лиске са зубчастом ивицом. — Цвет: жут, у пазуху листа. — Плод: шиљаст са 5—8 узлужних браздица; у ствари по 10—15 сјм дугачка махуна са 5 уздужних преграда, — Има Бамње и са округлим плодовима, али се не гаје у Европи. — Семе: сивкасто зелене, или загасито мрке боје, округло; 15—18 зрна мере 1 грам, а 1 л. 620 трама. Моћ клијања траје 5 година, а ниче за 8 дана. 5

Производи се за брање незрелих плодова, који служе као зачина и додатак разним јелима и сосовима. Нарочито се меће у ђувеч, да ублажи љутину паприке и киселину патлиџана. Бамња се може трошити само док је сочна т. ј. млада, а томе је знак, ако се врх махуне ломи, Чим престари, није више за потрошњу. Плод незреле Бамње може и да се осуши нанизан на венцу, или и ненизан, само пред употребу мора се потопити у хладну воду да набубри.

За успевање захтева топлоту, за то рани расад мора да се произ-_ води у топлој леји, а напоље може тек крајем Марта да се посеје. Положај воле топал, земљиште плодно и добро нађубрено угорелим ђубретом. Урадити и припремити земљиште треба дубоко, а површину иситнити. |