Pozorište

бер У НОВОМЕ САДУ У ЧЕТВРТАК 19. НОВЕМБРА 1881. голо

На главној екупштини друштва, за српско народно позориште 14. (26.) јуна 1880. год. прочитао је начеоник друштва др. Стеван Павловић овај извештај о стању и радњи народнога позоришта :

Славна екупштино ! И ако вам у овогодишњем извештају немам јавити за какве замашне догађаје у животу нашег народног позоришта, али ипак могу јавити за неке ствари, које нам улевају узданицу за бољу будућност, које нам показују, да има снаге и добре воље у нашем народу и на овом просветном пољу, само треба, усталаца, који ће ту снагу развити, добру вољу поткрепити и осоколити, који ће огањ, који тиња, у његову ерцу, распалити.

Да почнем са обичним нашим радом.

Управни одбор држао је од лањске до овогодишње главне скупштине девет, економски одсек седам, а позоришни одсек осам седница, у којима су вршени редовни послови.

Међу главнијим ваља ми споменути ове:

Према, одлуци лањске екупштине био је расписан стечај за место помоћника г. управитељу Ружићу, коме би била дужност вршити рачунарске, манипулационе и друге писарске послове код глумачке дружине, као и све, што би му наложио управитељ. Пријавило се 6 стечника, који су послани управитељу на мњење. Управитељ је између њих препоручио једног за избор, али овај одустане, добившл службу на другом месту. Тако управитељ буде приморан епомоћи се неким глумцима.

Пок, Милица бЏекулића рођ. Поповића из Т. Бечеја, завештала је позоришту легат од 50 фор. Муж њезин, Јован Секулић, позван је, да тај легат исплати.

Пок. Север Нинчић из Ст. Кањиже завештао

Претплата се шаље администрацији „Поворишта“,

„Ен ови За И а 6 БРИ Бе УРЕЂУЈЕ А, ХАЏИЋ, Излави свагда о дану сваке представе на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. —

у матичином стану, у Новоме Саду.

ОРПОКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ,

(Наставак.)

је позоришту годишњу потпору од 75 ф. а. вр., 0 чему ће се изнети пред скупштину засебан извештај.

Ове године ступило је позориште у повеед завештаја пок. Стевана Бадрљице из Сенте, по што му је удовица, Јулијана Мелисекова, 12. априла п. р. о. г. преминула. Завештај се састоји из куће. магазина и 8 ланаца земље. Којима је вредност близу 15.000 фор. Изаслан је био члан управног одбора г. Данило Манојловић, да заједно са друштвеним луномоћником, г. дром Стеваном Малешевићем у Сенти, приме оставину и преведу је на име српског народног позоришта. Завештач је оставио то имање своје као закладу, од које да се троши само годишњи приход, који износи 1.150 фор. О тој заклади изнеће се особити извештај.

Са разлога, што овдашња, позоришна, зграда, доноси слабо прихода и што се често у корист ововарошкој болници дају представе, а и сама је општина кадшто употребљава, замољена је иста, варошка општина, да опрости ово друштво од плаћања годишње закупнине од 10 дук. за земљиште, на ком је позоришна дворана, или да бар пристојбу, коју би ваљало плаћати ради признања власништва, сведе на најмању меру. Варошка општина смањила је ту закупнину на 4 дуката на, годину, почињући од 1. јан. 1880. па, до 54 де: 1891:

На молбу Бранка Димитријевића из Модотша, коли је превео на мађарски језик шаљиву игру пок. Косте Трифковића, „Љубавно писмо“, допуштено је, да се то позоришно дело може приказивати на мађарским позорницама. Исто тако допуштено је и певачком друштву „Вили“ у Вараждину, да може приказивати шаљиве игре Косте Трифковића: „Школски надзорник“, „Пола вина, пола воде“ и „Избирачица“.