Pozorište

| __-_-_____6 а раен -го> У НОВОМЕ САДУ У НЕДЕЉУ 29. ЈАНУАРА 1884. = го

о А % и о „рЕа

= ГОДИНА 1, - = | , 5»

УРЕЂУЈЕ А, ХАЏИЋ, Извлави свагда о дану сваке представе на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну · 60 новч. месечно. —

Претплата се шаље администрацији „Позоришта“, у матичином стану, у Новоме Саду.

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ,

(Наставак.)

Из Руме отишла је дружина у Карловце и пробавила у њима од 15. окт. до 9. новембра 1881. Дато је 12 представа, једна забава, и једна корисница, дружини.

Из Карловаца дошла је дружина у Нови Сад и бавила се у њему од 9. новембра до 31. јануара 1882. год. Давано је 41 представа, један бад и једна корисница дружини.

После Н. Сада отишла је дружина у Сенто маш, где се бавила од 1. фебруара до 15. марта 1882. Дала је 24 представе и једну корисницу дружини.

Из Сентомаша отишла јеу Ст. Бечеј и бавила се од 15. марта до 31. априла 1882. Давало се 26 представа и једна корисница.

И тако је ове године за 119, месеца дато 189 представа, 7 корисница и 5 села.

Промена у позоришном особљу је ова: г. Н. Адамовић са женом, г. Н. Угричић, гђа М. Јовановићка и гђца Д. Адамовићева — који су на пробу узимани — иступили су из дружине,

ЖКалосни случај, који постиже В. Марковића, отрже нам и њега из наше дружине.

За чланове примљени су ове године: гг. А. Милосављевић, М. Барбарић, В. Поповић, И. СОтанојевић, М. Динић и гђца Љ. Милићева.

Приновак репертоара — осим што се ове године у Новом Саду научило, и до сад два дела, на. страни — није бог зна како обогаћен, а то чине те честе промене у особљу, често представљање и често путовање, које је са великим тегобама скопчано. И сам приход можда би и ове године већи био, да нам није у Земуну киша често сметала,те по томе и посета слабија, била, а у Руми опет несагласност тамошњег грађанства била је на путу, што се није боље успело, но ја се надам, да ће славна скупштина,

узевши у обзир све те' неприлике, и са оволивим успехом задовољна бити.“

На главној скупштини „друштва за српско народно позориште“ 9. (21. јула 1883. прочитан је овај извештај начеоника дра Лазе Станојевића о стању и радњи народног позоришта, од 1. маја 1882. до 1. маја 1888.

У свом уводном говору напомиње председник да ово друштво, од како постоји, има уписаних само 307 чланова, а да је више среће и добре воље а мање нехата и немара требало би да нас је бар толико хиљада колико стотина. У тих 307 чланова има 16 црквених и 14 политичких општина, 6 певачких дружина, 3 трговачке и обртне задруге, 2 диштрикта, 2 друштва, 1 учено друштво, 1 штедионица, 1 читаоница и 261 лични члан.

Даље вели: „Кад се узме у обзир, да ће управни одбор данас предложити, да се 11 чланова бришу, даље, кад се узме, да се велика већина тих чланова уписала у прво доба постанка срп. нар. позоришта кад је највеће одушевљење владало, па кад се из скупштинских записника, од неколико година види, како се у току једне целе године једва по који нов члан упише, докле десетина старих чланова изумире, па најпопосле кад се узме, да многи чланови тешко плаћају камату на обећани капитал, — кад се све то узме у обзир: онда треба, да се постарамо својски за набављање нових чланова, те вас, господо, озбиљно опомињем, позивам и молим, да настојимо за тим, да потражимо пута и начина, којим ћемо темељно осигурати стални опстанак, напредак и будућност српског народног позоришта.“

За тим извештава о главнијем раду управног одбора за минулу годину овако:

„У прошлом извештају свом имао сам част јавити славној скупштини, да су непокретности