Pozorište

~ +

1

= Ова:

=> 4)

Издано је 5", тантијеме г, Мити Поповићу за његова оригинална позоришна дела, а тако исто и писцу г дру Милану Савићу за његове шаљиве игре.

Дозвољено је управитељу немачког позоришта Л. Дуби, да може на немачком језику приказати шаљиву игру пок. Косте 'Гриековића с насловом: „Бубавно писмо“.

Наша позоришна дружина обишла је ова места: Сенту, Аду, В. Кикинду, Вршац, Панчево и Митровицу, а сад се налази у Земуну. Дружина је по ралуну од 24. маја 1884. до 9. маја 0. г. имала 1 Фор. 84 новч. дефицита, ма што је и за то време привредила 19.081 Фор. и 04 новч. После пет година дана, у којима је вазда бивало знатна сувишка, овај садањи мањак може се само тиме расјаснити, што је ова година била доста лоша и неродна и што сада плате глумачке износе више него пре. У осталом, да дружина није имала Ферија од 8. јула до 8. августа 1884, пе би ни тога маленог дефицита било. Према томе може се стање ипак повољним назвати. Сувишка је било: у Ади 65 Фор. 46 н,, у 8. Кикинди 41 Фор. 79 н., у Митровици 4 Фор. 68 н, и у Панчеву 307 Фор. 45 н. — О позоришној дружини подносе се скушштинн засебни извештаји.

Сконтрована је каса друштвена више пута и нађена је у реду.

До сада се у име хонорара за оригинална позоришна дела плаћало 57 тантијеме од укупног прихода сваке представе. Сад је пак погорашни одсек решио, да се писцима оригиналних дела даје од прве предетаве 10%, тантијеме, а после од сваке даље представе 2", од укупног приходо дотичног позоришног комада.

На празник св. Константина и Јелене т. ј. 21. маја (2. јуна) о. г. навршило се 25 година дана, од како глумује садањи управитељ наше позоришне дружине Димитрије Ружић. Управни одбор одлучио је, да на зиму, кад позоришна дружина овамо дође, евечано прослави 205-тогодишњицу вренога рада тога неуморног, ваљаног и одличпог глумца, који је готово цело време свога глумовања провео на нашој позорници и на дику нашу 6. година водио управу над позоришном дружином нашом. А том приликом и да се уједно одржи и прослава двадесетпетогодишњице његове супруге, познате и омиљене уметнице наше Драгиње Ружићке.

Месеца јуна 1886. биће 25 година од како постоји овај народни институт: „Друштво за српско народно позориште“. Управни одбор напомињући то, саопштава славној скупштини, да ће се идуће године одржати и та прослава свечаним и достојним начином.

То је у главним потезима рад управнога,

одбора.

-д-—• де

Српеко народно позориште. ИЗВЕШТАЈ УПРАВИТЕЉЕВ О РАДУ ПОЗОРИШНЕ ДРУЖИНЕ ЗА ГОДИНУ ДАНА.

Славна скупштито! Част ми је поднети извештај о путовању и раду српске народне позоришне дружине.

Дружина се бавила од 24. маја 1884. до 24. јуна 1884 у Сенти, где је давано 15 представа, и једна корисница дружини, — Од 24. јуна до 8. јула 1884. била је дружина у Ади, и ту је дала 8 представа и једну корисницу. — Од 8. јула до 8. августа 1884. имала је дружина Ферије. После одмора отпочела је свој рад у Великој Кикинди, где се бавила од 8. августа до 8. октобра 1884. Дато је 88 представе и једна корисница дружини. Из Велике Кикинде отишла је дружина у Вршац, где се бавила од 8. октобра до 31. децембра 1884. За то време дато је 49 предетава, једна корисница дружини и једна представа за пензиони Фонд српског народног позоришта. — Из Вршца отпутовала је дружина у Панчево, где се бавила од 1. јануара до 20. марта 1885. Дато је 89 предетава, једна корисница дружини и једна представа за пензиони Фонд. Из Панчева отишла је дружина у Митровицу, и тамо је пробавила време од 20

марта до 8. маја о. г. Дата је 81. представа и једна корисница дружини. Од 8. маја. о. г. налази се дружина у Земуну, где ће се до евршетка јуна ове године бавити. За време бављења позоришне дружине у Сенти певала је дружина на парастосу, приређеном у спомен позоришних добротвора Ђене Брановачког и жене му Иде рођ. Вујићеве. Тако исто отишла је дружина из Аде у Мохол, да пева на парастосу, који је био приређен у спомен позортшне добротворке Јулијане Ковачићке рођ. Смиљанићеве

Промена у дружини ова је: гђа М. Рајковићка иступила је из наше дружине, а на њено место примљена је гђа (С. Вујићка. Гђца Л. Летровићева удала се; њене улоге заступа већином гђца (О. Бркићева, која се већ од 10 месеца као почетница налави у нашој дружини, При поласку из Кикинде, узет је почетник г. Атанасијевић на пробу, али пошто је и сам увидио, да за позоришну вештину нема дара, иступио је после 3 месеца. На његово место узет је г. М. Банић, који је већ дуже времена био у путничким позоришним дружинама,

(Свршиће се.)