Pozorište

Ма ја +

+ 46 ——=——

бћ

—бодељ 255 робоеј—

Исти супер-ревизори под 21/М1, о. г. јављају, да су прегледали рачуне позоришне дружине од 24. маја 1884 до 9 маја 1885 и од 9. маја 1885 до 14. маја 1886, које је водио управитељ Димитрије Ружић, и саопштавају, да су их све нашли у реду.

Узима се на знање, а управитељу Дими-

трију Ружићу издаје се опросница за поменуте рачуне, - Бр. 8. Прочита се извештај управитеља Димитрија Ружића о раду и путовању српске народне позоришне дружине од 9. маја 1882. до данав.

(Извештај тај штампан је у бр. 62. „По“ зоришта“.)

Извештај овај узима се на знање и Димитрије Ружић поставља сена ново за управитеља позоришне дружине на даљу годину дана.

Бр. 9. Управни одбор подноси извод из рачуна главне благајне о приходу и расходу од дворане срп. нар. позоришта од 1. јануара до 81. декембра 1885.

По том изводу изнови: ;

Приход 168 Ф. = н. Расход 558 1522 5

Чист приход 115 2. 18 н.

Узима се на знање

Бр. 10. Приступи се обнови трећине чланова управнога одбора у смислу 5 18. устава друштвеног. |

Као најстарији по избору имали би да иступе ови чланови:

1. У позоришном одсеку:

Подначеоник А. Хаџић; Стеван В. Попо-

)

вић у Будим-Пешти (ва замеником Дром Ал. Кодом); Др. Илија Вучетић; и Новак Радонић (са замеником Светозарем Савковићем)

ЦМ. У економском одсеку :

Влада Стратимировић, Данило Малија, Петар Попадић и Васа Милутиновић.

У позоришни одсек бирају се на ново сви дојакошњи чланови, а у економски одсек: Данило Манојловић, Васа Милутиновић, Арса Пајевић и Ђока М. Поповић, на три године дана.

На место умрлог члана позоришног одсека Дра Јована Суботића бира се на две године дана Др Љубомир Радивојевић из Каменице са замеником Костом Рајићом

Бр. 11. Управни одбор под бр. 6. У. 0, подноси прорачун за. српеко народно позориште за време од 1. јануара до 831. декембра 1887.

По том прорачуну исноси:

Т. Приход позоришне дружине 21,850 Ф. — н. Приход централне управе. 3,008 , 22, Свега. 25,408 Ф. 22 н.

П. Потреба, позоришне дружине 21,838 Ф. — н. Потреба централне управе. 3 341 “42 5 Свега. 25,119 Ф. 42 н.

Кад се одбије потреба од прихода, пока-

зује се сувишка 228 Фор. 90 н.

Предложени прорачун усваја се и управни се одбор упућује, да се по њему управља.

Уједно се по предлогу члана Дра. Паје Јанковића упућује управни одбор, да се при путовању позоришне друживе. пази, да само чланови позоришног особља добијају уобичајене дневнице, а никако друге особе.

»«(—е—>е—___—___-

(Свршиће се.)

и

ПОЗОРИШТЕ. (Глумачна шнола.) „Кблизеће Лебића“ пише о глумачкој школи, која је основана у Аместердаму, ово:

„На западном крају вароши види се лепа зграда, из које је изишло већ подоста добрих уметника и уметница. Учење је подељено у пет разрега. Три нижа разреда сматрају се као приправна школа, а два виша разреда рачунају се у праву етручну школу.

У прва три разреда уче се ови предмети: холандеки, немачки и Француски језик, историја, географија, рачуница, цртање и играње. Језици се уче по онаком распореду као и по средњим школама. При учењу историје и географије пази се поглавито на то, да се ђаци упуте, што је могуће више, на ошита гледишта и да им се покажу нарочити догађаји, биографије, путописи,

итд. С метога разлога увршћена је у програм пи рачуница, да би се отклонило једнострано школовање питомаца. По себи се разуме, да се при учењу језика од почетка до краја поклања највећа пажња читању, изговарању и декламовању.

У стручној школи, то јест у четвртом и петом разреду, спојене су те лекције е немачким и Француским језиком. Уз то се поклања већа пажња читању и тумачењу тежих места из дотичних литература, док се међу тим историја домаће књижевности предаје што је могуће ошширније.

Ту се даље учи „виша мимика“, то јест: настава у заузимању академичких позитура, у сликама од група, у представљању различитих карактера иу изражавању страсти. Учи се естетика, и теоријски и практички. Ради практичне поуке ученици полазе музеје и изложбе сликар-

=

а