Pozorište

пик

26

=>

+

| СО А

води — изузимајући два три — нису ни обећали, да ће прилоге п припомоћ и на даље давати. Поред тога су неки од тих завода дали те прилоге у име своје чланарине, а чланарина се не може тропшти него се урачунава у Фонд позоришни. Одазвали су се пак ови новчани заводи, и то: 1.) „Централни кредитни завод“ у Новом Саду са 100 Фор., који је обећао и у напредак потпомагати позориште; 2.) „Српско есконтно деоничарско друштво,“ у Митровици са 100 Фор. у име чланарине; 8.) Штедионица у От. Пазови са 50 Фор.; 4.) Штедионица у Руми са 50 Фор. 5.) Штедионица у Вуковару са 50 Фор.:/6.) „Прва сентомашка штедионица, деоничарско друштво“ у Сентомашу са 50 Фор.

обећала је п у будуће прилагати ; 7.) „Прва српска задруга као дружина за помагање и штедњу“ у Сентомашу са 50 Фор. у име чланарине и са 10 •. прилога; 8.) „Народна штедионица“ у Т. Бечеју са 50 Фор. у име чланарине; 9.) „Јарковачка народна банка, деоничарско друштво“ у Јарковцу са 50 фор. у име чланарине; 10) „ПЏерлеска, среска штедионица, деоничарско друштво“ у Перлезу са 50 Фор. 11.) „Задруга за штедњу и предујмове“ у Руми са 20 Фор.; 12.) „Задруга за међусобно помагање и штедњу у Ковиљу са 10 Фор., која је обећала и даље прплагати; и 18.) „Бачка потиска штедионица“ у Ст. Бечеју са 9.

Пошто је од новчаних завода тако неочекивано малена припомоћ стигла, није се ни могла спровести реорганизација позоришне дружине, какву је лањека скупштина, желила.

Српском народном позоришту учињени су или пвплаћени су и ове године неки легати и завештаји, и то:

1.) Исплаћен је легат од 400 Фор,, што га је пок. Емилија Дајевићка из Чакова завештала пре три године позоришту. На тај легат плаћено је 40 Фор. у име насљедне пристојбе. Ради исплате тога легата уложио је много труда повереник друштвени др. Светозар Димитријевић, адвокат у Темишвару, те му је на родољубивом заузимању око тога мучног посла изјављена топла захвалност.

(Фе.

2.) Пок. Новак С. Голубеки, народни капетан у Сентомашу, завештао је легат од 200 Фор. споразумно са својом женом Софијом рођ. Живановићевом, која је ту своту пре неколико дана исплатила, на чему јој је захваљено.

8.) Пок. 'Борђе Михајловић, поседник у Сомбору, оставио је позоришту легат од 200 Фор. Г. Др. Давид Коњовић, члан овог друштва и адвокат у Сомбору, умољен је, да заступа позориште у погледу тога легата.

Овим тога стигли су српском народном МАУ још п ови прилози:

1.) Госпођа Меланија Вукићевићка рођ. Ракићева у Сомбору послала је 100 круна или 50 Фор. као дар српском позоришту у спомен своје прерано преминуле и непрежаљене ћерке Спде Вукићевићеве, која је за живота свога јако волела српско народно позориште.

2.) Г. Пера Добриновић, редитељ позоришни, скупио је у Винковцима приликом једне забаве 65 Фор. добровољних прилога.

8.) Српска црквена општина у Сенти послала је тодишњи прилог од 20 Фор.

4.) Г. Персида Јовановића из Подвиња, код Брода, послала је годишњи свој прилог од 4 Фор. Мета родољупкиња прилаже већ много година по толику своту на српско народно позориште.

5.) Румека штедионица послала је 2 Фор. 84. н. као прилог из ковчежића за годину 1895.

Повереник друштвени и члан управног одбора Др. Стеван Малешевић, адвокат у Сенти, водио је и ове године бригу око руковања закладном земљом у износу од 20 ланаца, коју су српском народном позоришту завештали пок. Њена Брановачки и жена му Ида рођ. Вујпћева. Повереник је свагда редовно побпрао од закупника аренду од те земље и шиљао је овамо централној благајни позоришној.

Као што је лањској скупштини јављено, позвала је управа „Бондина казалишта“ у Дубровнику наше позориште, да — по жељи тамошњих Срба — даје представе у јесењој сезони. Управни одбор тражио је

25

а У НИ