Pozorište

И!

|

де

+

витељ, управу над позоришном дружином бесплатно и из особите љубави према овом народном заводу.

Неким општинама, певачким друштвима, и дилетантским позоришним дружинама давана је и ове године дозвола, да могу приказивати неке позоришне комаде приликом представа п забава, које се приређују на добротворне и хуманитарне цели.

Писцима оригиналних позоришних дела и композиторима за њихове композиције издаване су 59, тантијеме, које им припадају као хонорар од прихода њихових дела, која се на нашој позорници приказују. — А од неких писаца откупљена су њихова оригинална позоришна дела извесном свотом једаред за свагда.

Позоришни одсек „друштва за српско

народно позориште“ изаслао је пододбор,

да води бригу о књижевној страни п080ришној и да изнађе и изабере добре позоришне комаде из словенских и страних књижевности, који су подесни за нашу позорницу, па да се после ти одабрани комади могу дати опробаним преводиоцима на превођење. Тај пододбор отпочео је већ своју радњу. -

Позоришна дружина наша давала је готово у свакоме месту представе за децу и ђаке са врло малом улазном ценом. Ието тако даване су недељом и представе за народ са спуштеним ценама.

Позоришна гардероба обнављана јен ове године. Набављено је, осим другог нужног одела, ново и лепо старо-енглеско одело за Шекспиров комад „Хамлет“. На ново одело утрошене су велике евоте. Али је обнова гардеробе заиста и постала неопходном потребом и преком нуждом, те се на то сада већ морало много жртвовати. Још се непрекидно, али полагано, набавља ново одело за гардеробу и поправља оно, што се још може поправити,

Као што је познато, обећали су родољуби српски из Панчева и Новога Сада давати годишње на потпомагање и издржавање позоришта прилоге за 5 година дана. Родољубиви Панчевци послали су од тих обећаних прилога своту од 1152 Фор. 50 новч. за четврту годину (т. ј. 1995),

Фе

а Новосађани уплатили су за трећу гогину (т. ј. 1894) у свему 660 Фор. У Н. Саду се сад та свота смањила с тога, што су неки, који су прилоге обећали, помрли или су се иселили. У Н. Саду купе се прилози и за четврту годину, али је то скупљање сада екопчано с тешкоћама, нарочито тога ради, што се позориште наше последње две године узастопце бавило у Н. Саду, па се публика истрошила, идући на иредставе; те се морало причекати са окупљањем ових обећаних прилога.

Наше народно позориште, које служи народној просвети, хтело је сиромашним народним школама у будимској епархији у помоћ притећи,, те је 5. (17. марта) о. г. приредило представу у корист тим сиротим српским веропсповедним школама. На ту цел приказан је нов комад: „Задушне жене“. Прихода је пало 261 Фор. Ноу тој своти садржано је 57 Фор. добровољних прилога.

Према одлуци лањске скушштине решио је управни одбор, да се сви они чланови овога друштва, који су издали 06везнице за чланство од 50 Фор. па плаћају на то камату, али им обвезнице нису по пропису 5. 4. устава друштвеног, позову, да издаду од себе нове обвезнице, по којима ће у смислу устава бити дужни, да исплате чланарину од 50 Фор. у року од три године дана, а ако се томе не одазову, предложиће се скупштини ради брисања из чланства. Исто тако решио је управни одбор, да се и они чланови овога друштва, који су заостали с уплатом чланарине и дугују камату на пету, још један пут опомену на исплату дуга, па ако не исплате своје дугове, учиниће се скупштини предлог, да се бришу из чланства.

Част нам је славној скушштини јоши ово саопштити: Управни одбор поднео је под 15.ЛУ. о. г. високом кр. угар. министарству унутрашњих послова молбу ради продужења дозволе представа позоришних у бачкој, торонталској и темишварској жупанији. На ту је молбу високо министарство отписом од 5./УЦ. о. г. бр. 56.080. извеетило ово друштво, да је водило истрагу против делања српског народног позоришта,

Ин