Pozorište

| ПЕЋ

–— осећа

У НОВОМЕ САДУ У НЕДЕЉУ 30. НОВЕМБРА 1897. оље—

фр

“ТОД. КП

у ф

Ж

ПОЗОРИШТЕ

о кефе –+

+: 100 И.

УРЕЂУЈЕ А. ХАЏИЋ.

Излави за време бављења поворишне дружине у Н. Саду свагда о дану сваке представе, иначе сваког месеца по је.

дан пут на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. —

ИЗВЕШТАЈ

УПРАВНОГА ОДБОРА „ДРУШТВА ЗА СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ“ 0 СВОМЕ ГОДИШЊЕМ РАДУ И

СТАЊУ ПОЗОРИШНОМ 3А ПОСЛОВНУ ГОДИНУ 1896/ (

Славна Скушштино !

Част нам је и овом приликом поднети славној екупштини годишњи извештај о радњи управнога одбора и укупном стању српеког народног позоришта од прошле до овогодишње главне скупштине друштвене.

Од прошлогодишње скупштине до сада уписали су се и примљени су за нове чланове „друштва за српско народно позориште“ ови родољуби и друштва, и то; 1. са свотом од 100 Фор. чланарине: 1, „Српека Банка“, деоничарско друштво у Загребу, која је исплатила целу, за друштва прописану чланарину од 100 ор.; 2., „Српска добровољна позоришна дружина“ у В. Кикинди, која је уплатила 50 Фор. а остатак од 50 Фор. исплатиће кроз годину дана; 3. Румска Штедионица у Руми, која је уплатила 50 Фор., а другу половину чланарине исплатиће идуће године; — П. са уплатом целе прописане чланарине од 50 Фор.: 4., Милош Т. Мијатовић, поседник у Новом Саду: о. Маја Марковић, професор и уредник „Бранкова, Кола“ у Карловцима; 6., Коста Маринковић, трговац у Вршцу; 7., Васа Ђурђев у Долову; 8. Петар Матић, трговац у Новом Саду; — Ш. са уплатом од 20 Фор. и обвезом на исплату остатка чланарпше од 80 Фор. кроз 8 године дана: 9., Др. Владимир Чобанић, адвокат у Митровици; — ТУ. Са уплатом од 10 Фор. и обвезом на исплату остатка од 40 Фор. кроз 3 године дана: 10., Богдан Новаковић, кр. котарски предстојник у Ст, Пазову; 11., Др. Сава Милутиновић, опћински лечник у Ст. Пазову; 12., Јован Јеремић,

протојереј и уредник „Српског Спона“ у Карловцима; и 13. Душан Арновљевић, тртовац у Н. Саду.

Другу половину своје чланарине у износу од 50 Фор. исплатила су и постала дефинитивним члановима ова друштва: 1., „Народна Штедионица“, деоничарско друштво у Т. Бечеју; 2., „Јарковачка народна банка“ деонпчарско друштво у Јарковцу; и 3. „Прва сентомашка српска задруга као дружина за узајамно помагање и штедњу“ у Сентомашу.

Осим тога уплатила је српска православна црквена општина у Будиму П. оброк своје чланарине у износу од 50 Фор, те преостаје још два оброка за подмиру обећане чланарине од 200 Фор.

У течају прошле пословне године преминули су ови чланови друштвени: 1., Јустин Коњовић, велепоседник у Сомбору; 2. Њура Цвејић, адвокат и повереник овога друштва у Вршцу; 3., Светолик Лазаревић, трговац и књижар из Новога Сада, који је преминуо у Београду; 4. Јован Марковић, парох у Новом Саду; 5., Васа О. Милутиновић, трговац и штампару Новом Саду; 6., Мита пл. Рогулић, поседник у Ирпигу и 7. Љуба Недељковић, трговац у Вршцу. — Нека им је вечан спомен и слава!

ИМ позоришна књижевност наша претрпела је знатан губитак смрћу познатог писца позоришног и пријатеља српског народног позоришта Илије Округића-Сремца, опата и пароха у Петроварадину. Управни одбор одао је достојну почаст успомени