Pozorište

заслужнога покојника и омиљеног писца „Саћурице и Шубаре“, „Шокице“ и других позоришпих дела. Нека је слава честитом Илији Округићу !

Према одлуци лањске скупштине еазвана је ова главна скупштина, ради по-

кушаја, у време кад се држала и годишња ·

скупштина, „Матице Српске“, т. ј. за сутрадан после скупштине матичине, не би ли се што више чланова на њу могло сакупити.

Високо кр. угарско министарство унутрашњих послова наредбом евојом од 25. децембра 1896. бр. 97955 одобрило је избор начеоника друштвеног дра Лазе Станојевића и подначеоника А. Хаџића, који су као такови на лањској главној скушитини по ново на три године дана изабрани.

Српском народном позоришту исплаћен је ове године легат пок. Борђа Михајловића, поседника из Сомбора, у износу од 200 Фор. 'Гај легат исплатио је др. Давид Коњовић, адвокат и члан овога друштва, као извршилац тестамента покојникова.

Осим тога стигли су српском народном позоришту још и ови прилози:

1. Сент-Андрејска Штедионица послала је у име припомоћи 50 Фор.

„Задруга за потпомагање и штедњу“ у Мригу приложила је 50 Фор.

8. Штедионица у Вуковару, која већ од толико година непрекидно од свога прихода знатне своте одређује на српско народно позориште, даровала је и ове године овом народном заводу прилог од 30 Фор.

4. „Задруга за штедњу и предујмове“ у Руми послала је прилог од 25 Фор.

5. Православна врпска црквена општина у Сенти послала је годишњи принов од 20 Фор.

6. Г. Персида Јовановића из Подвиња код Брода послала је п опет евој годишњи прилог од 4 Фор. Ова честита родољупкиња сећа се још од давнашњих времена овога народног завода и шаље увек сваке године свој принос од 4 Фор.

т. Румска Штедионица послала је 2

Фор. 40 н. као прилог из ковчежића за.

годину 1896. По жељи Фискала друштвеног дра Илије Вучетића, који је већ неколико го-

дина поклањао своју годишњу плату 100 Фор. пензионом глумачком Фонду, упућена је благајница друштвена, да од године 1896. па на даље уноси ту плату Фискалову као поклон у ФОНД ош А народног позоришта.

Тђа Персида удова Јовановићка из Вршца исплатила је за свога пок. мужа дра 'Борђа Јовановића чланарину од 50 Фор. заједно са доспелом каматом.

Повереник друштвени и члан управнога одбора др. Стеван Малешевић, адвокат у Сенти, водио је и ове године бригу око издавања под закуп закладне земље од 20 ланаца у Сенти која припада срп. нар. позоришту и коју су овом народном заводу завештали пок. народни добротвори Ђена Брановачки и жена му Ида рођ. Вујићева. Годишња закупнина од те земље износи 450 Фор., коју је повереник у ратама побирао од закупника и редовно шиљао главној благајни позоришној. За манипулацијони посао око издавања те земље под закуп и у име трошкова у тој етвари одређен је поверенику друштвеном годишњи хонорар од 40 Фор., који ће му се из закупнине издати.

Према одлуци лањеске главне екупштине друштвене штампао је управни одбор у 1000 примерака „Извештај о стању и радњи српског народног позоришта за последњих 15 година, од дра Лазе Станојевића, начеоника друштвеног“ и разаслао га је: члановима друштвеним, писцима, позориштима, глумцима, преводиоцима, манастирима, свештенству, читаоницама, певачким друштвима, новчаним заводима, знатнијим ерпеким црквеним општинама, родољубима српским и т. д. Тај је „Извештај“ с тога разаслан на све стране но нашем народу, што је био као неки апел на народ за потпомагање и осигурање опстанка српског нар. позоришта, пошто је у том извештају подробно изложено стање нашег позоришта и све потребе и невоље његове и како би му се могло помоћи.

Лањска главна скупштина друштвена упутила је управни одбор, да _својим начином позове поједине родољубе у свима већим српским местима, да скупљају у на-

од

ен 55 === и

сала паши