Pozorište

–е<бма У НОВОМЕ САДУ У НЕДЕЉУ 21. ДЕЦЕМБРА

1897. бољој

», РОД УП

пут

13 0 |, 355:

фан +

УРЕЂУЈЕ А. ХАЏИЋ.

Излази за време бављења поворишне дружине

у Н. Саду свагда о дану сваке представе, иначе сваког месеца по је

дан пут на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. —

ИЗВЕШТАЈ

ПРИВРЕМЕНЕ УПРАВЕ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА О СТАЊУ И РАДУ СРП. НАРОДНЕ ПОЗОРИШНЕ

ДРУЖИНЕ.

Славна Скупштино,

По уобичајеном начину част је привре- |

меној управи поднети свој годишњи извештај

о раду и стању српске народне позоришне

дружине.

Од 1. јуна 1896. до 16. јуна 1897.

давала је наша позоришна дружина представе у овим местима: у В. Бечкереку, Меленцима, В. Кикинди, Вршцу, Панчеву, Земуну и Ст. Пазови.

У В. Бечкереку бавила се наша позоришна дружина од 81. маја до 2. јула 1896. За то време давала је 19 представа, које су све редом испале на опште задовољство. То су признале п тамошње мађарске и немачке новине, које су јако хвалиле заносну игру наших глумаца у драми, а узносили их и као живе, окретне, свесне приказиваче шаљивих игара. На жалост, што је материјални 'успех јако заостао за моралним: било је 8304 Фор. дефицита, а томе је узрок био прво то, што нико не иде радо у позориште у лето, кад је запара; друго што су дневни трошкови у позоришту били велики; а што је најглавније: велика оскудица у новцу јако је сметала, што наш свет није могао долазити у позориште онако, као што је то досад чинио.

За време бављења свога у В. Бечкереку појала је наша позоришна дружина у цркви о служби божјој и приредила је концерат са г. Жарком Савићем, славно познатим оперским певачем, а уз пријатељско суделовање г. Емила Пихерта и г. Петра Кранчевића.

Последња представа у В. Бечкереку

била је „Шокица“, у којој су суделовали мушки и женски чланови бечкеречког српског певачког друштва, пи Милан Матејић, млађи, који је стражмештера Перу приказао за дилетанта необичном вештином и окретношћу.

Из В. Бечкерека дошла је наша позоришна дружина у Меленце, где се бавила, од 3. јула до 2. августа 1896. и за то време давала је 12 представа, а и појала је у цркви о служби божјој. Да није пепрекидна киша сметала представама у арени, која је саграђена била у дворишту „Меленачке штедионице“: наше позориште не би имало тамо тако велика дефицита, Овобиту похвалу заслужују наши свештеници из околних места, који су са својим сељанима, у пркос рђавом времену, ревносно полавили представе. Хвалу заслужује и управа српске прквене општине меленачке, која је глумцима нашим допустила, те су могли у пола цене купати се у лековитој води „Русанди“. ј

Из Меленаца дошло је наше позориште у В. Кикииду, и ту се бавило од 9. августа до 27.. септембра 1896. За време бављења свога у В. Кикинди давало је наше позориште тридесет и три представе и једну представу за децу и појало је у цркви о елужби божјој. У славу рођен дана Његовог царског и апостолског краљевског Величанства најмилостивијег краља нашег Фрање Јосифа 1. приредило је наше позориште 6. августа 1896 свечану представу, и том приликом давала се „Бал канска царица“. Недељом пи свецем прире-

+