Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

212 -

раздваја ходник од оделења за свиње, а други се налази на заједничком месту за хранење прасади. Ширина, дубина и дужина валога управљају се према величини

и броју свиња које треба ив њега да једу. На одраслу свињу треба рачунати 30—40 ст дужине валога, ва две свиње које се гоје довољна је 60—80 -ста дужина валога, а за прасад од комада 20—30 ста.

За крупније свиње праве се валови 30—35 ст широки а 25—80 ст дубоки. Горња ивица валога лежи изнад патоса, код свиња за гојење и нераста, 25—28 ста, а ва крмаче с прасадима не сме бити виша од 20 ст.

Валози се праве од дрвета, природног камена, опека, бетона, ливеног гвожђа, поцинкованог гвозденог лима п од глеђосане камене масе. Дрвени валови нису ва препоруку, јер брзо труле, свиње их брво оглођу, нису довољно непробојни, из.њих не може се храна потпуно појести и тешко се чисте; остаци од хране продру у поре дрвета, ту труле и постају легло бактерија и кварењу ваздуха. Валози од тврдог ситнозрног пешчара, гранита и т. д. са глатком горњом површином до- 122 бри су, али и скупи. Опеком озидане валоге на (сл. 423) и цементом глатко омалтерисане, као и валоге од цементног бетона, кад се свиње хране млечним отпатдима, постепено нагрива млечна киселина. На тим местима, као и на прекотинама које постају на површини, скупљају се остаци хране и труле. Да би се ово избегло, добро је два пута премазати унутрашњост валога Кеслеровим флуатом, којим се поре потпуно затворе, те се спречи образовање прскотина. e

Валози од ливеног гвожђа емаљисани изнутра често се употребљавају, али су скупи и имају ту ману што временом и најбољи емаљ испрска и почне валог да pba. Поред тога у њима се храна врло брво хлади тако, да се често морају овидати (сл. 424).

Од гвовдених валога бољи су од добро поцинкованог 2 гат де-

белог гвозденог лима иврађени валови. Због тога што су лаки, праве