Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

215

преграда у свињарнику. Добро је да су ограђена јаком оградом од 1,2 та висине и патосана, да је не би свиње подриле. Ту се свиње каљугају и дишу свеж ваздух.

Каљуге су изидане рупе равне величине, око 60 ст дубоке, са постепеним падом ка средини и увек треба да су пуне водом.

12. Примери.

У сл. 426 представљен је један део основе, а у сл. 427 попречни пресек свињарника. Оделења имају дворишта и у њима се свиње лети хране. Под у свињарнику, а и у дворишту, направљен је од ситноврног пешчара. У оделењима изнад пода од пешчара, који је асфалтиран и има доста јак пад, направљен је под од борових талпи, на чијим су саставцима отвори, кроз које мокраћа пада на под од пешчара, а одатле у олук. Оделења се осветљавају издизањем капка, који се налази на таваници оделења. (Ово издивање бива помоћу конопца, који иде преко једног котура.

Сл. 428 представља основу свињарника од бондрука. На забату с једне стране налаве се повећи простор за храну и степенице за главан. Поред пролава за хранење свиња направљена су четири одењења ва прасад, једно одељење е за нерасте, два оделења 2 ва крмаче за домазлук и три оделења та ва свиње које се гоје. Између преграда # и 2 постоји пролаз о ка дворишту. Због малог простора у свињарзику врата су намештена косо. Зграда је издигнута на соклу, који ге висок 60 стп.

У свињарник (сл. 429) може да се смести 30 до 36 комада крупнијих и ситнијих свиња. Овде је пролаз за хранење широк 1,5m, а | са сваке стране пролаза налази се по пет оделења. Од ових 10 оделења пет је намењено за по две свиње за гојење, једно за нераста, у два су крмаче са прасадима, једно оделење служи Ba одлучену прасад и једно за назимад. Преграде између оделења високе су 1,20 пи направљене од набијеног (0 тона. Чиста висина свиња ника износи 2,501. Храна се припрема у одаји ва сточну храну говедарника, који се налази у бливини.

У сл. ,30—432 представљен је свињарник са лаком таванидом и ниским таваном за 100—120 свиња, какав се прави на прајским државним добрима. Распоред преграда и ходника такав је, да је позед спољњег вида направљено само четири преграде. С леве је стране кујна ва припремање хране, а повади ове подрум ва кромпир, који ja Ba нешто упуштен у земљу. Оба ова простора васведена су прајгжим капама између [ гвоздених греда. Свињарник има један средњи