Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

214

други један простор, у коме се меша скувана храна са зрнастом и разним отпатцима из млекара, пивара, казаница ит.д. Мешање хране бива у плитким овиданим судовима.

Пошто се у кујни ради ватром и са врло влажним ваздухом, потребно је израдити таваницу сигурну од пожара и непробојну за испарења. Од свињарника треба ову кујну одвојити масивним ЗИДОМ, постарати се за добро проветравање, а под да је од бетона и са падом „ва одвод воде.

Испод кујне прави се засведен подрум ва чување кромпира и репе. Но овај простор може се поставити и поред кујне.

Сл. 426.

2. Таван изнад свињарника треба да је толико велики, да на сваку свињу старију од 1 године дође 7—9 гл таванског простора.

3. Нарочита места за транење. Кад се навимад не хране у оделењима, онда се она деле према величини и хране на ваједничком месту. Ова се места патошу опекама водоравно или коритасто, па се под одовго премаже цементом. При хранењу храна се равастре по овом поду, јер се она обично даје у чврстом стању. Ова места служе и ва хранење крмача, па било да су оне саме или с прасадма, или се у средини оваквог места поставља валог потребне дужине, да би сва прасад исте старости могла добити места.

4. У већим свињарницима поставља се поред кујне један простор за чувара од једно 10—412 m? површине. Ако овај простор треба да служи ва више људи, узима се од главе 5—6 газ.

5. Дворишта (обори). Да би свиње добро напредовале, веома је потребно да се оне с времена на време крећу у слободном простору; стога се поред одељења ва свиње праве мала дворишта. Ова дворишта треба да имају најмању површину од “11/, површине свију