Prosvetni glasnik

46

Учитељска школа у поглсду испита зрелости чини изЈ 'зетак у нашим средњим школама. Одмах у првом њеном уређењу од 5. Октобра 1870. наређено је, да су а ученици III. шјстаријег раз■реда, дужни на сврш,етку учења иоложити оишти исиит о учитељској сиособности. Министар просвете и црквених дела прописаће карочита правила, како ће се ти испити држати." (Вакон о уређењу учитељске школе члан 31.) На основу овог законског наређења, министар просвете је 22. Марта 1878. год. Бр. 1085 прописао правила за полагање тих испита. Ова су правила измењена 21. Фебруара 1879. год. Бр. 376 и по њима се сад држе испити зрелости у Учитељској Школи. По тим правилима испит зрелости у Учитељској Школи састоји се из усменог, писменог и практичног испита. Усмени испит полаже се из: 1. Науке Хришћанске; 2. Српског језика; 3. Српске Историје; 4. Опште Историје; 5. Вемљописа; 6. Психологије с Логиком ; 7. Педагогике с Историјом; 8. Математике; 9. Физике с Хемијом, и 10. Јестасгвенице. Питана се извлаче на цедуљама и допушта се ученику највише две цедуље да вуче.

Писмени испит полаже се из: 11. Срнског језика и Ењижевности; 12. Педагогике, и 13. Математике. За израду писмених задатака остављено је време од четири сата, а надзор води управитељ с дотичним наставником. Писмене задатке одређује цео савет проФесореки, но ре®ерату надлежног наставника. Практични исиит полаже се из : 14. Школског рада; и 15. Црквеног певања с Правилом. Задаци за практични испит дају се такође на цедуљама. Ученику оставља се два дана за спрему за практичан испит. Испити зрелости у Учитељској Школи полажу се пред одбором, који саетављају: управитељ школе, као предеедник, наетавник дотичног предмета и још један од наставника, кога савет Учитељске Школе избере. Главна оцена у Учитељекој Школи сасвим се разликује од оних у другим средњим школама. По члану 14 правила, оног ученикакоји положи испит зрелости е белешком три у главном резултату, иепитни одбор проглашава за сиособног ; који добије четири, проглашава се да је врло добре сиособности; а који добије иет, да је одличне сиособности. Но који добије оцену испод два и по, може се примити за привременог учитеља с тим, да је у течају две године дужан положити испит зрелости, а у време кад се ови испити у Учитељекој Школи полажу.

И 3 В Е Ј\ Ј1 анте ЈЗ рећковигва и ЈС осте ј^х. од 28. октој Госиодину министру иросвете и ирив. дела, Актом вашим од ''/% ов. год. Бр. 4224. изволели сте одредпти пас двојпцу, да као ваши пзасланпци присуствујемо псппту зрелости у овдашњој Гнмназпјп. Пошто смо тај ваш налог извршили, част пам је о помепутом испиту поднетп Вам наш извештај.

Ш Т А Ј ковегка, ттрофесора веиике шкоие, ра 1879. год. Први испит држан је 25 Августа, — према вашем паређењу, — а последњи 13 Септембра, цео дакле испит свршеи је у року од 20 дапа, од чега ваља одбпти три празнпчна и два радпа дана употребљепа на прегледање и оцењпвање иисмених испита. Узрок овако дугом трајању испита