Prosvetni glasnik

72

а ови разни атоми прешли су у молекиле елемената и сложених тела, као што су и првобитна кретања прешла у друга и као што и дан данас непрестано се материја промењује у хемиским једињењима, прелазећи из једног облика у други, и као што кретања прелазећи једна у друга, постају узроци разним појавама.

И на послетку, ако ме питате, од куд она првобитна материја и онај првобитни покрет, као и од куд закони по којима материје и покрети прелазе једни у друге, одговорићу вам, да је све то потекло од највеће силе, од највећег духа, који је свачему поставио законе, од свемоћнога Творда небеснога, Бога.

О УПРАВИ У КУТуИ И У ШКО.ЛИ ПРЕДАВАО У УЧБНОМ ДРУШТВУ У Б ЕРЛИНУ ^Др, АРхЛО уЈ>. ј^ТОЈ ПРОФЕСОР УНИВЕРЗИТЕТА ЈЕНСКОГ И ДИРЕКТОР ЈЕДНОГ ВАСПИТНОГ ЗАВОДА

0 тихим часовима вечерњим гледах у духу оца и мајку како лебде над постељом чеда им које спава. Отац говораше: „0 како сам често, У самоћи глед'о, У твојему оку Моје плаво небо. Сва ми мис'о беше: Срећа само твоја, Твоји мирни дани Утеха су моја. Видим ли те само, Мутна, мучна чела, На мах питам: „Камо, Еамо кривца смела1" А мучење твоје, Твоје бледо лице, То су бриге моје, Моје несрећнице. Па се молим Богу Само за ; те, храно, Тебе да ми чува, Сунце огрејано. Хеј, када те видим Весела и чила, Душа ми је онда Задобила крила.

Избављено срце Бога само хвали, Да те вишњи чува Док си тако мали." Оставите ме, поштовани слушаоци, у уверењу, да сге и ви истог оног мишљења, кога сам и ја и овај песник што вам га мало час наведох. Само на таквоме земљишту расте и успева интерес за нитања о васпитању, расте такав интерес, који у најбољих људи и најбоље основе има, који из шаренога поља искусгва нову храну добија. С овим је као и са философијом , која за своје биће у многоме има да захвали противности између уображеног и оног гато посгоји. Исто тако услед противности између васпитачке жеље и рада јавља се иотреба, да за васнитавање потражимо савета у науке о васиитању. И тако ће с погледом на оно што рекосмо бити саслушан и педагог, кад говори о уарави у школи и у кући. Иначе је педагог од људских богова заборављено сгворење. Неколике таке противноети, и за исте везане незгоде, находе се у управи дечијој, при свем савршенству и бризи вредних очева, мајака и учитеља. Неће ми бити с тога нужно, да и у овом послу позовем мојега кућевног пријатеља Жан-Пола, да ову чудновату збрку осветли комичком светлошћу, као што је то на много места у својој Левани 1 ) учинио.

! ) Јеванз. или наука о васпмтању једно је од изврсних дела даровитог Жан-Пола, Прво нздање изашло је у Мају 1806. Прев.