Prosvetni glasnik

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У К У Стамници ср. млавскн „ Трновчи „ Црљенцу , „ ,, Брзоходу ср. моравски „ Вогаановцу „ ,, „ Оибиици „ „ „ Барама ср. иожаревачки ,, Живици „ „ „ Трљанима „ „ „ Влашком Долу ср. рамски „ Затоњи „ „ „ Оредњеву „ „ Близнаку ср. хомољски

ПРЕГИЕД

Године

1862

1867

1870

1874

1880

Мугаких

гакола 30

57

62

72

78

Женских

гакола 2

2

2

6

6

Учитеља

35

65

71

81

88

Учитељака 3

5

5

9

12

Ученика

1048

2334

2852

3398

3859

Ученица

139

190

201

336

408

Свега ђака (мушких и женских) 1181 2524 3053 3734 4267

СМЕДЕРЕВСКИ ОКРУГ По просгору смедеревски окрЈг иде међу најмање, а ио земљишгу међу најравније у нашој отаџбиии. Изузимајући неколико мањих брежуљака и коса у срезу јаееничком, све остало је раван како се само норед Мораве може да нађе. По земљишту он се дели на „Мораву" и „Шумадију". Онај део гато поред Мораве лежи, својом плодношћу иде у земље у првога реда. Но и „Шумдија," која обухвата ср. јасенички и један део среза иодунавског, може се рачунати у плодне земље, а нарочито за винограде. Док у „Морави" кукурузи успевају како се само желнти може, дотле у „Шумадији" роди грожђе, које је јединствено у целој Србији, а под именом „смедеревског грожђа" од неколико година извози се у већим количинама. Кроз смедеревски округ пролази главни цариградски друм и то од једнога кра.ја до другога.

иежевини сгвији 389 Саобраћај на овоме друму је свуда, а особито на гсомаду који пролази кроз овај округ, врло жив, јер се у томе простору одваја пут за Паланку с једне, а за Пожаревац и целу источну Србију е друге стране. — Осим цариградскога друма смедеревски округ има нов насип до X. П.Паланке, као места где је канцеларија среза јасеничког. Од велике користи по саобраћај на овој стрни је водени пут Дунавом. С тога што је Смедерево за јужни и југо-источни крај најближа варога на Дунаву, сировине гато се из тога краја извозе утоварују се на лађе у Смедереву, а прерађиване долазе такође лађом дотле. Смедерево је знаменита паробродска станица за извоз ране и свиња. На обали смедеревској има за ту цељ уре^ених амбарова за жито, когаева за куруз и обора за свиње. Кад су године родне, а кад и виногради не омету, на обали смедеревској врло се живо ради. Да је овај рад од користи целоме округу разуме се по себи. Стаповништво смедеревског округа броји се у ираве шумадинце. И у првом и другом устанку они су учествовали без позива. Кад се год јављао у Шумадији покрет за ослобођење, смедеревци су му се одмах одзивали, на своме огњишту самостално се организовали и предузимали сами кораке за своје ослобођење. Смедеревски град за време првог устанка пре се предао смедеревцима, ио београдски град главној војсци. Омедеревски округ насељен је досга јако. На маленом простору његовом има више пореских глава но у чачанском, ћупријском илн крушевачком округу. Села његова су велика и богата. У њему има 11 села са преко 40глава пореских с тога у срезовима: јасеничком и орашком по једно село чини засебну општину. Оенивач града смедеревеког, беше својој творевини наменуо улогу поеледње етраже. Он је мислио, да на обали Дунава, очува јога последње искре српске независноети. Но сила непријатељска беше јача од воље Ђурђеве, те је морало најзад и Смедерево да отвори врата тој сили и да приклони главу пред рушећим елементом азијским. Последњи жижак српске слободе угасио се на обалама Дунава, а на бедемима града Смедерева.