Prosvetni glasnik

ИЗВЕШТАЈ СВИЛА.1ИПАЧКК НИЖВ ГИЕНАЗИЈ^

37

Стевановића, учитеља школе горачићске, и нашао је да га туже, што се рђаво вдада, а уз то да му и одштина и среска власт дају уверење како је он рђавог владања и нонашања. Па пошто је овај учитељ више пута кажгБИван, а једном и из службе отпуштен, то предлаже да се као недостојан отпусти из учитељске службе. После дуже дебате, у којој је известилац објашњавао и допуњавао разлоге, који су одбор руководили да такав закључак донесе, би решено са 7 противу 6

гласова да су кривице г. Димитрија Стевановића такве због којих преддаже да се као недостојан из учитељске службе отпусти. V. Г. М. Миловук јавља да је с г. Плајелом прегледао сведоџбе г. Вутерића и да су њих двојица нашли да г. Вучерић има квалиФикацију за наставника цртања у средњој нижој школи. Савет усваја мњење г.г. реФерената.

извештај СВИЛАЈИНАЧКЕ НИЖЕ ГИМНАЗИЈЕ, ЗА 1879, ШКОЛСКУ ГОДИНУ

У овоме извештају, који се износи и ради родитеља ђачких и ради гаире публике, која се нитересује за просветни напредак у отаџбини, покугааће се да се представи целокупно стање ове гаколе у прошлој школској години. Према томе, овде ће се говорити : I 0 напретку ученичком ; II 0 средсгвима научним и материјалним, која је ова гакола имала на расположењу; III 0 пажњи и доброчинствима , што су их поједини добротвори указали школи или сиромашним ученицима ове школе. Напослетку додаће се још и „Беседа", говорена о светосавској светковини. I У почетку школске године, уписало се у ову Нижу гимназију свега 52 ученика, међу којима је било 5 ученица. У току године, дошла су са стране у I разред још двојица, те их је тако једно време било евега 54, а по разредима овако : У I- разреду 27 ученика, у II разреду 10 ученика и 3 ученице, и у III разреду 12 ученика и 2 ученице. Даље у току године, један је ученкк I разреда оставио школу, а двојица су отнуштена с правом на полагање испита ; сем тога, јога су и из II разреда отпугатена двојица, с правом на полагање испита. Од отпугатених ученика, један ученик I разреда није дошао на испит, те их је тако на свргаетку године полагало испите : из I. рззреда 25, из II 13, и из III разреда 14 свега 52 ученика заједно са ученицама.

По положеним испитима, напредак у наукама I показао се као гато ниже стављени прегледи покаЗУЈУ 1 Као што се из ових прегледа види, од 25 ученика I разреда, свршило је I разред са врло добрим успехом њих 6; са добрим успехом њих 12, од којих су претпоеледња двојица оставила школу, а последња двојица, с неиотиуно добрим успехом остала да понављају разред. На послетку има их јога 7 са слабим успехом, који понављају разред а међу њима двојица, који су отигали у друге заводе. Од 13 ученика II разреда, свршило је тај разред са врло добрим успехом њих 2; са добрим успехом њих 7 ; и са слабим успехом, који понављају разред, њих 4. Од 14 ученика III разреда, с одличним успехом свргаио је 1 ; са врло добрим успехом њих 7; са добрим уопехом 3, од којих последња двојица с неиотиуно добрим резултатом, понављају разред. На послетку са слабим успехом њих 3. Према свему овоме, општи напредак у сва три разреда даје резултат иотиуно доба .р. II 0 овим бројем ученика радило је пет наставника, поименце ових : 1 Ови су ирегледи засебно штампани и послати да се раздаду деци и њиховим родитељима.