Prosvetni glasnik

190

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

ред економном и уопште нашем друштвеном и политичном оклопу одговара , или би који други био бољи, и ако то, који и по чему. Најзад ноказати, шта је то право представљања и како је у нашем закону примљено. Од ових темата израдили оу : I ви темат, и то теоријски део, Коста ГлавинвЉ, државни питомац на странн. Награђен је с 15 дуката. Г-ги темат израдили су Вељко Станић и Цветко Петкови^, ученици III године природњачко-математичког одсека философског Фшудтета, и Владимир Тодоровић п Јевта Стевановић, техничари ш године. Прва двојица награђена су с 40, а друга двојица с 35 дукага. Ш-ћи темат израдио је МиЛОШ Н. ПеиНОВИћ. ученик IV године Фидолошко-историјског одсека философског Факултета. Награђен је с 30 дуката. 1У-ти темат није нико израдио. II Учитељске школе у Пенсилванији Педагошке новине »Едиса^еиг 9 доносе ове белешке о пенсилванским школама у Америци : Пенсилванска држава имала је 1 875. г. 16.3 0 5 „слободних" школа и у њима 19.089 учитеља и 834.020 ученика, а 1879. г. 935.000 ђака и '.'1.000 које учитеља које учитељака. Те године потрошила је држава 3 8 милијуна динара на своје основне школе. Још 1 855. г. увидела је школска власт, да је прека потреба, да се заведу учптељске школе, еда би се у будуће очувала народна слобода и благостање у земљи. Те исте године подигоше једну независну учитељску школу, а две године после тога приликом ревизије школског закона овласти се свака држава , да може отворити учитељску школу, чим дође до потребних новчаних издатака. По школском закону делп се ова држава на 12 округа ; према томе могло се подићи 12 учитељских школа. Данас нема учитељске школе само још у 2 округа, али за то има две школе у Филаделфији и Пит-

бургу за потребу тих вароши. Школа у Питбур гу отворена је 186 7 г. Имање учитељских школа рачуна се данас на 6,500.000 динара, а број питомаца који иду у школу износи 38 4 4. Корист је од ових школа у толико већа што им јс уређење подједнако. У свакој учнтељској школи постоји тако звана "васпнтна" компсија из 18 чланова, од којпх 12 наименовава округ, а 6 држава. У закону школском наређује се, да у свлкој учитељској школи мора оити најмање 6 наставника и најмање један течај учења којн ове предмете обухвата: Правонис, Писање, Дртање, Читање, Граматику, Рачун, Земљопчс, Историју, основе Алгебре, Геометрију, Књиговодство, Јес гаственицу, Певање Латински језик, Психологију и практичну л теоријску Псдагогику. Питомци морају овај течај да доврше за три године и кад добију сведочанство, онда имају права да буду постављенп у свима окрузима те државе, јер све учитељске школе удешене су по једном систему, како би подмириле потребе свију јавеих школа. Но већпна учитељских школа имају осим овог течаја од три године још и други течај, а неке чак и трећи. У другом течају довршују се оне науке које се нису могле свршити у првом течају, а осим тога учи се још Трпгонометрија , КосмограФија Књижевност, Физика и Хемија. Овај други течај траје две годмне. У трећем течају долазе осим побројаних наука, другог течаја још ови предметшГрчки, Земљопис старих народа и земаља, наставља се Псторија и Латински језик, а основи овог језика тек су се од скора почели учити у првом течају. Ни једна промена у наставном плану ма којег течаја учптељеке школе не може се учинити без скупа свију дпректора учитељских школа. Учитељске школе у Пенсилванији и њене вежбаонице. задобијају све лепши глас у својој земљи и већ су се и друге државе почеле на њену изврсну систему угледати. (Б. В1.)

ПР0СВЕТНИ Д0БР0ТВ0РИ

1 Његово Високопреосвештенство, господин митроподит МихаиДО, изводео је послати министарству просвете и црквених послова : 1. 200 ком. »Поглавите Молитве«, по к . архимандрита Саве. 2. 800 ком. „Независност српске цркве« и 3. 500 ком. »Податди за историју српске дркве" од Ивапа Степановића Јастребова, као поклон истога писца. да се разашљу књижницама отачанствених школа. Министарство је поступило по жели плсменитих дародаваца и овим путем изјављује им своју захвалност.

II Приликом беседе, коју је наставнички збор крагујевачке гимназије приредио 14 јануара на св. Саву 188 1 г. у корист „ђачког гимназијског Фонда," ниже именована господа изволела су послати добровољне прилоге : Њогово Високопреосвештенство Господин Михаил, Митрополит српски; г. Милутин Гарашанин, министар унутрашњих дела, — по 12 динара, и г. Јоца Мишковић, министар па расположењу, 10 динара.