Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

51

2. Овим законом укидају се: Закон од 11. Септембра 1863. год. с изменама и допуиама које су касније у њему чињене и зааон о надзнравању школа од 21. Маја 1881. године у колико се тиче основпих школа.

САСТАНАК ХСУ1 13. Јануара 1882. год. у Београду Били су: председник др. Ј. Панчић и потпредседник Ј. Педић. Редовни чланови: П. Срећковић, арх. Дучић, арх. Нестор, др. Л. Докић, Св. Милосављевић, др. Ј. Валента и М. Милоиук. Ванредни чланови: Ј. Туроман, Св. Николајевић , Вл. Карић и А. Николић. Привремени деловођа: Стеван Д. Поповић. I Ирочита се протокол 9 5. састанка. Оавет усваја. II Министар просвете и црквених послова, писмом својим ПВр. 'Ј100, спроводи Савету на оцену, може ли г. Милан НедељковиН, телеграФиста у Књажевцу, бити постављен за учитеља нотног певања. Савет, пошто је размотрио послата документа, одлучио је, да г. НедељковиК има претходно положити испит из науке о музици и нотног певања. III Писмом својим од 13. Јануара о. г. ПБр. 9166, министар просвете и црквених послова сироводи Савету на оцену има ли г. др. Гавра Атанацковић иотребну квалификацију за наставника средњих школа. Савет, пошто је размотрио приложена документа, нашао је, да г. др. Атанацковић има врло добру квалиФикацију за наставника средњих школа. IV Министар просвете и црквених послова, писмом својим од 28. Децембра пр. г. ПБр. 9154. пита Савет, треба ли » Писмене саставе ,« за иотребу основних школа, прештампати или не. Савет одлучује, да ту књигу прегледају г. г. М. Миловук и А. Николић. V Министар просвете и црквених послова писмом својим од 13. Јануара о. г. ПБр. 186, спроводи Савету превод г. др. А. Пачу-а »Кратка физологиј а« од Хек-

слера, да ли га треба откупити за школску иотребу. Савет одлучује да то дело прегледају: г. г. др. Л. Докић и др. Л. Лазаревић. VI Председник објављује да је на реду да се наетави прекинути прстрес -лп-редлога о арештамаавању школских књига« А. Николић, као известилац, изјављује, да је г. Ј. Пецић подиео на писмено одбору други предлог, у коме су обухваћене све оне мисли које су и у одборском предлогу, само бол.е редиговане и распоређене Савет одлучује, да се прочита цео гај предлог. Прсдлог гласи : „Основа за штампање шкодских кљига Чл. 1. Свако дело, намењено за школску потребу подносп се претходно на преглед и оцену Главном Просветном Савету. Чл. 2. Главни Просветни Савет оцењ}'је : а) научну вредност и израду књиге ; б) примену у школп ; и в) одређује најмању награду. Чл. 3. Ближу погодбу за дело с писцем чини министар према потреби. Чл- 4. Писцу се признаје право евојине на књигу; али он не може исто дело ни у каквом облику издати пре истека рока закључене погодбе, а рок се одређује министровим решењем. Чл. 5. Све што се овде прописује за штампање (први пут), вреди и за прештампавање. Кад се деси да се дело препечатава без икаквих измена, или са незнатним исправкама, министар одређује награду писцу с обзиром на награду за претходно издање. Чл. 6. Вредност дела и награда оцењују се у сваком поједином случају. Осим награде у новцу гшсац добија бесплатно и 50 књига свога дела.

7*