Prosvetni glasnik

НАДЗОРНИЦИ СРЕДЊИХ ШКОЛА, УКАЗИ, Г10СТАВЉЕЊА И РАСПИС

315

Г. Светислава Вулови&а, проФесора Велике Школе, по струци историјско-филологијских наука, у нижој гимназији . шабачној, иаљевспој и чачанској, и у ги1иназијским реалкама : лозничкој и горњо-милановачној. Г. Јована Жујовића, суплента Велике Школе, по струци природних наука, у пижој гимназији: великоградиштанској, неготинској, зајечарској и аиротској и у гимназијској реалци књажевачкој.

За београдске средње школе, више и ниже, одређени су ови цроФесори Велике Школе : г. Јован Бошковић, по српској и словенској граматици. г. Светомир Николајевић, по историји и историји књижевности. г. Др. Л. Докић, по јестаственици. г. Јов. Туроман, по латинском језику. г. Сима Лозанић, по хемији. г. М. АндоновиК по космографији и аритметици.

УНАЗИ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА Његово Беличанство, Краљ, благоволео је, на иредлог министра иросвете и црквених иослова од 14. Маја о. г., иоставити: у Веоградској гимиазији у Лесковачкој нижој гимназији Г. Марка Лека, предавача београдске гимназије за Г. Светозара Милосављевића, директора и проФвсора проФесора. ! београдске гимназије, за професора по потреби службе

Разрешења од дужности наставника средњих школа Актом г. министра иросвете и црквених иослова разрешени су од дужности: у Лозничкој гимназијској реалци у Веоградекој гимназији Г. Павле ЧортановиК , учитељ цртања и красно- I Г. Љубомир Ђорђевић, предавач, 24. Маја ове писа, 12. Маја о. г., по молби. Ј године.

"V" зчл: ЈР ,л. Персида КарабелиКева, учителка III и IV разреда основне женске школе лозпичке, умрла ]е после дужег боловања у Београду, 14. Маја ове године.

РАСПИС МИНИСТРА ИРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСИОВА Свима окружним начелствима

Многи учитељи основнпх школа моле се још у течају годипе, понајвише из личних узрока, да се преместе из једне школе у другу пре него се годишњи испити сврше и школска година закључи. Да би се жељама појединих при датој прилици могло задовољење дати , ја сам одредио да се о овим молбама воде нарочите белешке ; али је за то и од стране молилаца потребно да учине ово што следује:

1. Сваки учитељ или учитељка који желе да се драге воље прем сте из једне школе у другу, дужни су најдаље до 10. Јула (редовно сваке године) поднети министру просвете и црквених послова нарочиту молбеницу о премештају, назначивши изриком највише две школе, у које се желе преместити или ти иак један округ. 2. У молбеници треба изложити на кратко главније и праве побуде тражена премештања.

40*